Ewa_Gotuje

Jak zrobić placki z cukinii, żeby się nie rozpadały? Wyjdą chrupiące i nietłuste

Placki z cukinii to pyszna, letnia przekąska. Są uniwersalne i świetnie sprawdzą się w roli jarskiego obiadu. Łatwo się je przygotowuje i tylko z kilku składników. Sprawdź jednak, co zrobić, żeby się nie rozpadały po usmażeniu i wyszły idealnie chrupiące.

Jak zrobić placki z cukinii? Chrupiąca i lekka propozycja na obiad | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przepis na placki z cukinii nie jest ani zbyt skomplikowany, ani pracochłonny. Wielu Polaków zajada się więc tym pysznym daniem w sezonie letnim, gdy zielone warzywo jest łatwo dostępne, tanie i najbardziej soczyste. Przekonaj się, jak zrobić placki z cukinii tak, aby się nie rozpadały i były idealnie chrupiące. To nie takie trudne.

Sprawdź także: Dietetyczne dania z cukinii. Proste i szybkie przepisy

Jak zrobić placki z cukinii?

To danie, które robi się naprawdę łatwo. Ma mało kalorii, dostarcza cenne mikroelementy organizmowi i jest po prostu przepyszne. Jak zrobić placki z cukinii? Rozpocznij od przygotowania odpowiednich produktów spożywczych, czyli:

Składniki

  • duża cukinia (ok. 350-400 g),
  • 2 jajka w rozmiarze M,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka śmietany 18 proc.,
  • średni ząbek czosnku,
  • garść poszatkowanego szczypiorku,
  • szczypta cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oleju roślinnego (do smażenia).

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15. sztuk placuszków.

Cukinię dokładnie umyj i obetnij końcówki z obu stron. Następnie zetrzyj na małych oczkach tarki do głębokiej miski. Odczekaj chwilę - jeśli zebrało się dużo wody, odlej trochę, ale nie odciskaj. Starta cukinia powinna być wilgotna. Obierz czosnek i przeciśnij do naczynia. Wbij też jajka i wrzuć poszatkowany szczypiorek. Delikatnie przemieszaj do połączenia się składników. Potem dodaj jeszcze cztery płaskie łyżki mąki pszennej i łyżkę śmietany. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj wszystko ponownie, aż nie powstanie jednolita masa. 

Wyjmij patelnię i ustaw pod nią niską moc palnika. Czekaj, aż się rozgrzeje, a gdy będzie ciepła - wlej olej. Poczekaj chwilę, aż tłuszcz się rozgrzeje. Dużą łyżką nakładaj masę z cukinii. Jedna łyżka wystarczy na jednego placka. Po nałożeniu na patelnię lekko spłaszcz i nadaj kształtu daniu. Zwiększ ogień i smaż placki z cukinii ok. trzech minut z każdej strony (jeśli potrzeba, to krócej lub dłużej).

Placki z cukinii przełóż po usmażeniu na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru oleju. Podawaj bez dodatków lub ze śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, tzatziki czy koperkowym.

Zobacz: Pszenne placuszki z cukinią i śliwką

Co zrobić, żeby placki z cukinii się nie rozpadały?

Placki z cukinii powinny nie tylko pysznie smakować, ale być odpowiednio wyrobione. Sprawdź kilka ważnych kroków podczas przygotowania dania, które mogą wpłynąć na właściwą konsystencję.

Pierwszym problemem jest duża soczystość cukinii - gdy masa jest zbyt wilgotna, placki będą się rozpadać lub wyjdą mało puszyste. Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące? Przede wszystkim, po starciu warzywa poczekaj kilka minut i pozbądź się gromadzącego się nadmiaru wody. Możesz po prostu odlać płyn z miski albo przełożyć cukinię na sito i odstawić na chwilę. Pamiętaj jednak, żeby nie odciskać masy, bo musi być ona trochę mokra (żeby placki nie wyszły zbyt suche). Gdy wszystkie składniki będą już w naczyniu, musisz też dobrze je ze sobą połączyć. Baza na placki powinna być dobrze wyrobiona. 

Ponadto smaż jarskie placki na dobrze rozgrzanej patelni i na gorącym oleju - to sprawi, że nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu i nie staną się ciężkostrawne oraz gumowe. Do tego, im cieńsze placki zrobisz, tym powinny być bardziej chrupiące. Uważaj jednak, żeby ich nie przypalić.

Zainspiruj się także przepisami na placki z cukinii, którymi podzielili się nasi użytkownicy:

1. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Jak zrobić placki z cukinii? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowe placki z cukinii

 Domowe placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placuszki z cukinii

 Placuszki z cukinii Zobacz przepis

Placuszki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Placuszki z cukinii

 Placuszki z cukinii Zobacz przepis

Proste placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »

Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »

Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0