Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić tradycyjne cepeliny?
- Jak zrobić cepeliny z mięsem?
- Jak zrobić cepeliny z mięsem z rosołu?
- Jak zrobić litewskie cepeliny z mięsem?
- Jak zrobić cepeliny z mięsem gotowanym?

- Jak zrobić wegetariańskie cepeliny?
Dania mączne i ziemniaczane w naszym kraju są niezwykle popularne. Ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów czy klusek śląskich. Oprócz nich na liście tradycyjnych dań regionalnych znajdują się również kartacze, które zachwycają smakiem i sprawiają, że mamy ochotę sięgnąć po więcej.
Jak zrobić tradycyjne cepeliny?
Przed przystąpieniem do przygotowania tego pysznego dania, warto dowiedzieć się, co wchodzi w jego skład. Kartacz to nic innego jak rodzaj dużej pyzy ziemniaczanej o owalnym kształcie, nadziewanej farszem. Ich rozmiar sięga nawet do 12 cm. Są przyrządzane z masy ziemniaczanej, która powstaje z połączenia surowych, tartych ziemniaków z gotowanymi ziemniakami oraz z mięsnym farszem, wykonanym na bazie mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, czosnku i czarnego pieprzu. Alternatywnie można je zrobić również z nadzieniem bezmięsnym, wykorzystując do tego celu grzyby i kapustę lub twaróg. Kartacze serwuje się na ciepło, często w towarzystwie skwarek lub podsmażonej cebulki z boczkiem.
Przygotowanie prawdziwych kartaczy nie należy do trudnych zadań. Jest natomiast nieco czasochłonne. Potrwa ta cieszy się największą popularnością na Mazurach i Podlasiu, gdzie można ich skoszotwać w niemalże każdej restauracji. Są niezwykle sycące i smaczne. Wystarczy zaledwie jedna lub dwie sztuki tego przysmaku, aby napełnić żołądek do syta.
Gdzie jada się cepeliny?
Światową stolicą smakoszy kartaczy została ogłoszona miejscowość o nazwie Gołdap. To tam co roku kartacze obchodzą swoje wielkie święto - Kartaczewo, czyli Regionalny Festiwal Pogranicza, gdzie w pierwszą niedzielę sierpnia obywa się wielka impreza, na której przeprowadzane są zawody na zrobienie najsmaczniejszych kartaczy. O tytuł „Mistrza kartaczy" stają okoliczne restauracje, gospodarstwa agroturystyczne oraz zakłady gastronomiczne, które specjalizują się w przygotowaniu tego wyśmienitego dania. Dodatkowo dla wielbicieli tego przysmaku są organizowane również „Mistrzostwa świata w jedzeniu kartaczy". Uczcie kulinarnej towarzyszą koncerty i występy artystyczne. Podczas tego wydarzenia jest zjadanych około dziesięciu tysięcy kartaczy.
Mimo ogromnej popularności kartaczy na Mazurach i Suwalszczyźnie warto poznać i rozkoszować się ich smakiem również w innych zakątkach kraju, robiąc je samodzielnie w domu. W tym zadaniu mogą wam pomóc przepisy naszych użytkowników.
1. Cepeliny z mięsem z łopatki wieprzowej
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Cepeliny z mięsem gotowanym
Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kartacze z nadzieniem mięsno-warzywnym
Fot. Baladynka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fonka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kartacze z gotowanym mięsem
Fot. POMPOLINA na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie