Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest moje podanie tak popularnych kartaczy. Wszystko co z ziemniakiem jest związane uwielbiam a taki obiad to niebo w gębie! Z tych składników wyszło mi 12 sztuk cepelinów. Wystarczyło dla 4 osobowej rodziny.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17324
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 342
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3695
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 120
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 171
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 102
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17324
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 342
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3695
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 120
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 171
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 102
Składniki
Ugotowane ziemniaki stłukłam tłuczkiem i przepuściłam przez praskę. Surowe ziemniaki starłam za pomocą maszynki. Jeśli ktoś chce zetrzeć ręcznie to niech to zrobi na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełożyłam na ścierkę i odcisnęłam z nich sok aż zrobiły się suche. Odciskałam sok z ziemniaków do miski, po kilku chwilach osadziła się skrobia, którą dodałam do ziemniaków.
Połączyłam ziemniaki ugotowane z surowymi, dodałam skrobię oraz mąkę ziemniaczaną. Dodałam 1/2 łyżeczki soli. Wyrobiłam ciasto, zrobiłam wałek z ciasta i odrywałam po kawałku tworząc kule i następnie je spłaszczając. Nakładałam farsz ok.1,5 łyżki na jednego kartacza. Formowałam podłużne kartacze na długość mojej dłoni.
Miałam ugotowane mięso wołowe z rosołu. Oszczędziłam również z niego marchewkę, pietruszkę i selera. To wszystko zmieliłam w maszynce. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodałam razem z olejem do zmielonego mięsa. Doprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Wymieszałam dokładnie i nadziewałam kartacze. Gotowałam kartacze w osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Przed podaniem polałam okrasą zrobioną ze stopionej słoninki z dodatkiem zrumienionej cebuli. Posypałam szczypiorkiem.
Notatki: * ilość mięsa jest podana +- * przed wrzuceniem na wrzątek moczyłam dłonie w mące ziemniaczanej i starałam się żeby były obtoczone mąką z każdej strony. Kartacze nie są wtedy takie "kudłate"