Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze - cepeliny

Przepis dnia 2019-11-21
Kartacze - cepeliny

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 1844

To jest moje podanie tak popularnych kartaczy. Wszystko co z ziemniakiem jest związane uwielbiam a taki obiad to niebo w gębie! Z tych składników wyszło mi 12 sztuk cepelinów. Wystarczyło dla 4 osobowej rodziny.

Składniki

  • 1,5 kg surowych ziemniaków
  • 50 dkg ugotowanych ziemniaków
  • Sól
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Farsz:
  • ok. 40 dkg ugotowanego mięsa np. z rosołu
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • Na okrasę:
  • kawałek słoniny
  • cebula
  • szczypiorek do posypania
  • Dodatkowo:
  • mąka ziemniaczana
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki stłukłam tłuczkiem i przepuściłam przez praskę.

    Surowe ziemniaki starłam za pomocą maszynki. Jeśli ktoś chce zetrzeć ręcznie to niech to zrobi na tarce o drobnych oczkach.

    Starte ziemniaki przełożyłam na ścierkę i odcisnęłam z nich sok aż zrobiły się suche. Odciskałam sok z ziemniaków do miski, po kilku chwilach osadziła się skrobia, którą dodałam do ziemniaków.

  2. Połączyłam ziemniaki ugotowane z surowymi, dodałam skrobię oraz mąkę ziemniaczaną. Dodałam 1/2 łyżeczki soli. Wyrobiłam ciasto, zrobiłam wałek z ciasta i odrywałam po kawałku tworząc kule i następnie je spłaszczając.

    Nakładałam farsz ok.1,5 łyżki na jednego kartacza. Formowałam podłużne kartacze na długość mojej dłoni.

  3. Miałam ugotowane mięso wołowe z rosołu. Oszczędziłam również z niego marchewkę, pietruszkę i selera. To wszystko zmieliłam w maszynce.
    Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodałam razem z olejem do zmielonego mięsa. Doprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Wymieszałam dokładnie i nadziewałam kartacze.

    Gotowałam kartacze w osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Przed podaniem polałam okrasą zrobioną ze stopionej słoninki z dodatkiem zrumienionej cebuli. Posypałam szczypiorkiem.

  4. Notatki:
    * ilość mięsa jest podana +-
    * przed wrzuceniem na wrzątek moczyłam dłonie w mące ziemniaczanej i starałam się żeby były obtoczone mąką z każdej strony. Kartacze nie są wtedy takie "kudłate"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 21 listopada Po zdjęciu widać, że one muszą być przepyszne! I ten szczypiorek! Rewelacja

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wacek-Sawicki 21 listopada Pamięć jest zawodna ale z dzieciństwa pamiętam że farsz moja mama robiła z bardzo chudego boczku i łopatki oczywiście wcześniej to mięsko było zapeklowane. Mięsko nie gotowane kroiło się na bardzo drobniutką kosteczkę,lekko podsmażało się z cebulką na smalczyku.Taki farsz po ugotowaniu cepelina był soczysty i o wiele smaczniejszy od tego z mięsa gotowanego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 listopada Najlepsze jakie moga tylko byc pod sloncem!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń