Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Pieczywo nie jest kojarzone z najbardziej dietetycznym produktem. Co więcej, coraz więcej osób rezygnuje z chleba i bułek, bo przecież są one kaloryczne i nie wnoszą wiele do naszej diety. To nie do końca prawda! Istnieją przecież różne rodzaje chleba - jedne mniej, drugie bardziej wartościowe. Dowiedz się, jaki chleb jeść na diecie.

Jaki jeść chleb, żeby schudnąć z brzucha? | Fot.123RF/Picsel

 Spis treści:

Osiągnięcie zadowalającej nas sylwetki nie musi wiązać się z rezygnowaniem ze wszystkiego, także z pieczywa. Chociaż chleb trafił już na czarną listę produktów żywieniowych, wcale nie jest tak zły, jak go malują. Nie podejmujcie zatem pochopnych decyzji i nie rezygnujcie całkowicie z pieczywa. Zamiast tego rozważcie jedzenie dobrego chleba, który może nie tylko wesprzeć wasze zdrowie, ale także pomóc w odchudzaniu. Brzmi zbyt pięknie, żeby było prawdziwe? Za chwilę wyjaśnimy, jaki chleb może pomóc wam schudnąć. 

Czy na diecie można jeść chleb? 

Jeśli zaczęliście się odchudzać, prawdopodobnie zastanawiacie się, czy na diecie można jeść chleb. To jedno z bardziej palących pytań, gdyż związane jest z naszymi przyzwyczajeniami. Trudno przecież zrezygnować z porannej kanapki czy bagietki zajadanej do sałatki. Ucieszy was zatem odpowiedź, że na diecie jak najbardziej można, a nawet powinno się jeść chleb.

Odpowiednie pieczywo jest doskonałym źródłem węglowodanów, których nie możemy wyrzucać z naszego menu. Dlaczego? Ponieważ to właśnie one dostarczają nam energii z samego rana, zasilają mózg i całe ciało, pozwalają na sprawne działanie. Węglowodany oczywiście różnią się od siebie - cukry proste należy na diecie ograniczyć lub całkowicie wyeliminować, zastępując je cukrami złożonymi. To one znajdują się w dobrym pieczywie. Dobrym, czyli właściwie jakim?  

Jaki chleb jeść na diecie 

Dobry chleb to zbyt ogólne sformułowanie. Należy raczej wyjaśnić, jaki chleb jeść na diecie, by nie martwić się o dodatkowe kilogramy. Przede wszystkim nie powinien to być chleb pszenny, a zatem jasny. Odpadają tu również chleby tostowe, które charakteryzują się wysoką kalorycznością i niewielkimi wartościami odżywczymi. Dlaczego pszenne chleby powinno się wyłączyć z diety (nie tylko odchudzającej)?

Jasne pieczywo produkowane jest z oczyszczonych ziaren pszenicy, które pozbawione są wszelkich wartości odżywczych, jakie posiadają ziarna nieoczyszczone. Ten wysoko przetworzony produkt jest zapychający, jednak wcale nie działa korzystnie na organizm, gdyż zawiera śladowe ilości witamin, minerałów i błonnika, który jest kluczowym elementem na diecie odchudzającej. Pełny jest jednak pustych kalorii, które umożliwiają szybkie zaspokojenie głodu, jednak nie wnoszą nic poza tym. Dodatkowo biały chleb odpowiada za szybkie podwyższenie poziomu cukru we krwi. Wiecie już zatem, że białe pieczywo powinno zostać wyeliminowane ze zdrowej diety.

Jaki chleb jeść na diecie? Pełnoziarnisty! Ciemne pieczywo, czyli chleby razowe, graham, ale nawet pszenne wyprodukowane z mąki pełnoziarnistej są pełne wartości odżywczych, dużych ilości węglowodanów, błonnika i białka, a także witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a nawet przyspieszają metabolizm dzięki obecności błonnika.

Pieczywo pełnoziarniste jest dużo bardziej sycące, dlatego nie trzeba zjadać go wiele, by się najeść. Możecie zauważyć to, jedząc kromkę chleba pełnoziarnistego jednego dnia, a drugiego taką samą ilość pieczywa białego. To pełnoziarniste chleby są bardziej sycące. Niestety nie tak łatwo je kupić, gdyż piekarnie wykorzystują przeróżne sztuczki, by wpłynąć na decyzje zakupowe swoich klientów. Warto więc czytać dokładnie składy i zastanawiać się nad tym, co jemy. A jeśli nie możecie znaleźć dobrego chleba z mąki pełnoziarnistej, zawsze możecie taki upiec. 

Jaki chleb jeść, by schudnąć z brzucha? 

Prawdopodobnie zastanawiacie się, jaki chleb jeść, by schudnąć z brzucha i pozbyć się wreszcie dodatkowych kilogramów. Oczywiście sam chleb nie jest w stanie tego zrobić. To zadanie dobrze zbilansowanej diety, która polega na czymś więcej, niż na jedzeniu dobrego chleba. Do tego przydadzą się też ćwiczenia, które mają niebagatelny wpływ na naszą sylwetkę i samopoczucie. Jednak wybieranie pełnoziarnistego pieczywa jest jednym z kroków ku zdrowiu i lepszemu wyglądowi. Które chleby warto włączyć do swojej diety? 

  • Chleb pełnoziarnisty - jak już wspominaliśmy, chleb pełnoziarnisty zawiera duże ilości pełnego ziarna, a co za tym idzie także błonnika. To właśnie ta substancja wspiera metabolizm i działanie układu trawiennego. Reguluje pracę jelit i pomaga w szybszym ich opróżnianiu. Dodatkowo sprawia, że dłużej czujecie się syci, a to zapobiega podjadaniu.  
  • Chleb esseński - pierwszy przepis na ten chleb pojawił się już w Biblii i od tego czasu receptura nie uległa wielu zmianom. On również składa się z pełnego zboża, najczęściej orkiszu bądź żyta, ale także z roślin strączkowych. Te odpowiadają za dostarczenie witamin, minerałów oraz białka. To sprawia, że można się nim szybko najeść. 
  • Chleb na zakwasie - wskazuje się, że chleb powstały na zakwasie jest znacznie zdrowszy od tego, który powstaje w wyniku dodania drożdży. Dlaczego? Ponieważ zakwas jest produktem fermentowanym, a zatem zawierającym kwas mlekowy, który także wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit. Między innymi odpowiada za rozwój dobrych bakterii i eliminowanie tych niepożądanych. Oczywiście zdrowe jelita to także większa odporność. Pieczywo na drożdżach także jest smaczne, choć nie tak zdrowe. Robi się je szybciej i nie posiada tych samych właściwości, które ma chleb na zakwasie. Jeśli więc macie wybór, zawsze wybierajcie zakwas! 

Przepisy na chleb na odchudzanie 

Mamy dla was także przepisy na chleb na odchudzanie. Te warto modyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami i smakiem, ale także tym, co mówi wasz dietetyk. Być może niektóre składniki wam nie służą bądź nie powinny znajdować się w waszej diecie. Zawsze warto skonsultować to z dietetykiem. Przepis jest prosty i sprawdzi się w każdym domu.

Zacznijcie oczywiście od zakwasu. Przygotujcie słoik z nakrętką i wsypcie do niego 30 gramów mąki razowej, którą zalejecie 30 mililitrami letniej wody. Wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego kolejnego dnia dodawajcie do zakwasu wody i mąki - tyle samo, co pierwszego dnia. To tak zwane karmienie zakwasu. Już piątego dnia będzie on gotowy.

Do chleba z tego przepisu potrzebujecie 150 gramów zakwasu żytniego, pół kilograma żytniej mąki i 450 mililitrów wody. Do miski wsypcie mąkę, zalejcie wodą, dodajcie szczyptę soli i zakwas żytni. Masa nie będzie jędrna i elastyczna, ale lepiąca się. Przelejcie ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypcie ziarnami i zostawcie przykryte bawełnianą ściereczką przez trzy godziny. Powinien urosnąć, jednak jeśli tak nie jest, możecie potrzymać go jeszcze przez godzinę pod przykryciem. Pieczcie godzinę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Studźcie na kratce.  

Proste, prawda? Wystarczy sięgać po dobry, pełnoziarnisty chleb, by wesprzeć swój organizm i wspomóc proces odchudzania. Oto kilka przepisów naszych użytkowników na zdrowe i pyszne chleby:

1. Bezglutenowy chleb z ziaren

 Bezglutenowy chleb z ziaren Zobacz przepis

Bezglutenowy chleb z ziaren / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

 Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem Zobacz przepis

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chleb pełnoziarnisty

 Chleb pełnoziarnisty Zobacz przepis

Chleb pełnoziarnisty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nocny chleb pełnoziarnisty

 Nocny chleb pełnoziarnisty Zobacz przepis

Nocny chleb pełnoziarnisty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chleb pełnoziarnisty, ziarnem posypany

 Chleb pełnoziarnisty, ziarnem posypany Zobacz przepis

Chleb pełnoziarnisty, ziarnem posypany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chleb pełnoziarnisty z żurawiną i pestkami dyni

 Chleb pełnoziarnisty z żurawiną i pestkami dyni Zobacz przepis

Chleb pełnoziarnisty z żurawiną i pestkami dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie

 Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie Zobacz przepis

Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chleb żytni

 Chleb żytni Zobacz przepis

Chleb żytni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chleb żytni ze słonecznikiem

 Chleb żytni ze słonecznikiem Zobacz przepis

Chleb żytni ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chleb bezglutenowy

 Chleb bezglutenowy Zobacz przepis

Chleb bezglutenowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Kawa dla wrzodowców. Co zrobić, aby kawa nie szkodziła na żołądek? »

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka krucho maślane

Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...

Odsłon: 130

30 min
4
Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 258

30 min
11
Przekąski Mini paszteciki

Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.

Odsłon: 1045

30 min
3
60 min
6
15 min
0
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 462

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

2
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

6
Informacje Domowe smaki dla każdego

Manufaktura pierogów z małej miejscowości pod Krakowem właśnie przygotowuje kolejną partię ręcznie lepionych pierogów ruskich. Receptura przekazywa...

0