Uczta smaków - Karnawał

Kania – charakterystyka i właściwości popularnego grzyba

Kania znajduje rozmaite zastosowania w kuchni, jednak odróżnienie jej od muchomora często stanowi nie lada wyzwanie nawet dla doświadczonych grzybiarzy. Jak zbierać kanie i czym charakteryzuje się ten gatunek? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kania znana jest pod rozmaitymi nazwami, w tym czubaj, gapa oraz gularka. Jej orzechowy smak i delikatny aromat sprawiają, że można w prosty sposób wykorzystać ją do podkreślenia wielu dań. Czym dokładnie się charakteryzuje? Jakie właściwości ma kania? Jak ją zbierać? I jak odróżnić kanię od muchomora? 

 Sprawdź także: To nie piłka plażowa, ale grzyb. Jeden z największych grzybów na świecie rośnie w ogrodzie lub na łące

Kania – charakterystyka 

Kania reprezentuje gatunek grzybów blaszkowatych. Do jej najbardziej rozpoznawalnych cech należą szerokie blaszki, parasolowaty kapelusz o rozmiarach 10-30 cm, białe ubarwienie oraz jasny miąższ, który nie sinieje po zetknięciu z powietrzem. 

Jak odróżnić kanię od muchomora?  

Jesteś entuzjastą grzybobrania, ale unikasz zbierania kani, ponieważ boisz się, że pomylisz ją z muchomorem? Wystarczy dokładniejsze obejrzenie grzyba i zwrócenie uwagi na kilka kluczowych szczegółów, aby uniknąć tego błędu. 

Jak odróżnić kanię od muchomora? Jej najważniejszym znakiem rozpoznawczym jest wysoki i wąski trzon, który dorasta niekiedy do 40 cm wysokości. U dorosłych osobników jest on pusty i zdrewniały w środku, natomiast u młodych okazów jest nieco bardziej gąbczasty. Wokół trzonu zauważyć można podwójny, ruchomy pierścień o ciemniejszych prążkach.  

Nadal nie jesteś pewien, czy znaleziony grzyb to kania? Aby nie przypłacić pomyłki zdrowiem, a nawet życiem, skieruj swoje kroki do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej i skorzystaj z bezpłatnej konsultacji u doświadczonych i  wykwalifikowanych grzyboznawców. 

Jak zbierać kani, żeby uniknąć zatrucia? Najlepiej ograniczyć się tylko do dorosłych osobników. Dodatkowo warto pamiętać o wykręcaniu grzybów bez użycia narzędzi, w szczególności noża. Bulwa kani to element wyróżniający ją na tle innych gatunków. 

Kania – właściwości 

Chcesz, aby na twoim talerzu zagościła kania? Właściwości tego grzyba zaskoczą niejednego, ponieważ jest on prawdziwą skarbnicą mikroskładników. Oprócz witamin z grupy B zawiera on witaminy D, A oraz E. Ta ostatnia jest bardzo silnym antyoksydantem, który neutralizuje działanie wolnych rodników i tym samym chroni ciało przed spustoszeniem. Spożywając kanię, dostarczysz sobie również liczne minerały, w tym fosfor i żelazo. 

Kania – przepisy 

Wykonanie przepisów z udziałem kani nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. A wszystko to dzięki krótkiej i nieskomplikowanej obróbce termicznej. Pamiętaj, iż czubajka kania nie może być spożywana na surowo. W swoich przepisach stawiaj na kapelusze, pozbywając się nóżki, która zazwyczaj ma zwapniałą strukturę. Jeśli zależy ci na świeżości twoich przekąsek, postaraj się zabrać do pracy w ciągu trzech dni od grzybobrania. Masz ochotę na obiad, w którym główną rolę odegra kania? Przepisy znajdujące się poniżej zostały opracowanie z myślą o takich osobach jak ty!  

Kania smażona 

Pierwszym krokiem w realizacji receptury na kanie smażone jest ich przygotowanie do obróbki termicznej. Obejrzyj grzyby jeszcze raz przed ich umyciem i upewnij się, że masz do czynienia z odpowiednim gatunkiem. Oczyść kapelusze przy pomocy specjalnej szczoteczki lub pędzelka albo obmyj je pod bieżącą wodą. Na samym końcu delikatnie przetrzyj je ręcznikiem papierowym. Nie zapomnij również o ich dokładnym wytarciu – pominięcie suszenia może sprawić, że panierka nie będzie przylegać do skórki. 

Po osuszeniu grzybów obtocz je w swoich ulubionych produktach. Mogą to być jajka, mleko, bułka tarta, mąka migdałowa oraz przyprawy. Nie dodawaj do mieszanki zbyt dużo soli, ponieważ może ona spowodować, że kanie zaczną puszczać sok, psując finalny efekt przekąski. Do smażenia wybierz masło klarowane, smalec lub olej rzepakowy. 

Przygotuj poszczególne komponenty w kilku miskach i podgrzej tłuszcz na patelni. Obtaczaj kanię w jajku i bułce/mące, a następnie delikatnie układaj ją na patelni. Obsmażaj ją z obu stron i zdejmij, gdy panierka stanie się lekko złota. Kanie smażone podawaj z pieczonymi ziemniakami lub purée z marchewki albo groszku. Z powodzeniem zastąpią one tradycyjne kotlety schabowe. Kropką nad i tej potrawy będzie świeża sałatka z sezonowych warzyw. 

Aby podkręcić nieco smak kani smażonej, wyczaruj do niej smaczny dip. Co będzie ci potrzebne? Na liście zakupów umieść czosnek, jogurt grecki, majonez i ulubione przyprawy. Wymieszaj wszystkie elementy i ciesz się intensywnym aromatem domowego sosu czosnkowego. Nie lubisz takich smaków? Postaw na sos słodko-kwaśny. Do jego wykonania użyj soku ananasowego, sosu pomidorowego, cukru oraz soli. Jeśli gustujesz w ostrzejszych nutach, wzbogać go o drobno posiekaną papryczkę chili lub jalapeño.  

Kania marynowana 

Kania marynowana to doskonały pomysł na domowe przetwory, które przyjdą ci z pomocą zawsze wtedy, gdy nie masz pomysłu na pożywną przekąskę. Stanowi ona idealny dodatek do śniadań i obiadów w sezonie zimowym.  

Realizację przepisów na tę wersję kani rozpocznij od oczyszczenia grzybów, sparzenia ich w przegotowanej wodzie oraz osuszenia. Opanieruj je w jajku, mące oraz bułce tartej. Smaż je na głębokim oleju, aż do zarumienienia. Grzyby najlepiej poddawać obróbce termicznej na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aby zapobiec nadmiernej utracie wody. 

Gdy kanie ostygną, ułóż je w słoiku i przełóż plastrami cebuli. Do środka dorzuć pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalej wszystko marynatą przygotowaną z cukru, soli, octu i wody. Pamiętaj, aby wszystkie grzyby były dokładnie przykryte zalewą. Pasteryzuj przetwór przez około 15 minut. 

Wegetariańskie flaki 

Jeśli nie jesz mięsa, ale dokładnie pamiętasz smak flaków z dzieciństwa, możesz wykorzystać kanię do przyrządzenia ich wegetariańskiego wariantu. Aby je zaserwować, potrzebujesz wywaru warzywnego, cebuli, pietruszki, marchewki, majeranku oraz masła roślinnego. 

Pokrój warzywa i podsmaż je na patelni. Następnie dorzuć do nich pokrojone grzyby i smaż wszystko przez około pięć minut. Przełóż komponenty do głębszego garnka i zalej je bulionem. Dopraw je ulubionymi przyprawami, poczekaj, aż zmiękną i wegetariańskie flaki gotowe! 

Flaki z kani można również podawać w pomidorowym sosie. Wystarczy, że do wywaru dolejesz koncentrat pomidorowy lub passatę i odparujesz nadmiar wody. Danie w tej wersji doskonale sprawdzi się z pełnoziarnistym chlebem razowym.  

Chcesz ponać więcej przepisów z użyciem kani? Zajrzyj do dań, jakie przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Smażona kania

 Smażona kania Zobacz przepis

Smażona kania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Puder z kani

 Puder z kani Zobacz przepis

Puder z kani / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kania a'la schabowy

 Kania a'la schabowy Zobacz przepis

Kania a'la schabowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kanie a`la flaczki

 Kanie a`la flaczki Zobacz przepis

Kanie a`la flaczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kanie w zalewie octowej

 Kanie w zalewie octowej Zobacz przepis

Kanie w zalewie octowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kanie w zalewie orientalnej

 Kanie w zalewie orientalnej Zobacz przepis

Kanie w zalewie orientalnej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kanie a’la pizza

 Kanie a’la pizza Zobacz przepis

Kanie a’la pizza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kanie w zalewie pomidorowej

 Kanie w zalewie pomidorowej Zobacz przepis

Kanie w zalewie pomidorowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie grzyby możesz wyhodować w domu? »

Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Faworkowe różyczki

Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...

Odsłon: 40

60 min
0
Dania główne Karkówka z cebulą z piekarnika

Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast...

Odsłon: 688

60 min
5
Pieczywo Nocny chleb

Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygo...

Odsłon: 15

15 min
1
Desery Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym

Deserki które przygotowałam są bardzo smaczne i szybko znikają z talerza. Moż...

Odsłon: 92

60 min
0
60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Czy można pić kawę przed badaniem krwi?

Wielu Polaków nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki „małej czarnej”. Intensywny zapach i niepowtarzalny smak kawy sprawiają, że trudno nam z nie...

2
Informacje Katarzyna Skrzynecka schudła 10 kg w 5 tygodni. To było nie lada wyzwanie

Po czterdziestce metabolizm zwalnia i trzeba mocno dbać o to, żeby nie przytyć. Zalecane są oczywiście zdrowa dieta, aktywność, regularny sen i jak...

1
Informacje Przysmak marokańskiej kuchni. Na organizm działa podobnie jak polska kiszona kapusta

Od dawna mówi się o tym, że kiszone warzywa mają zbawienne działanie na nasze zdrowie. Co ciekawe, kisić możemy również owoce. Dziś przyjrzymy się...

1
Wideo Grejpfrutowy koktajl z kardamonem

Czy zimowy czas też kojarzy ci się z aromatycznymi i pięknie pachnącymi przyprawami korzennymi? Spróbuj odchudzającego koktajlu z grejpfrutów z dod...

11