Fot.123RF/Picsel
Przepisy na kruche ciasteczka są znane od pokoleń. Były przygotowywane przez nasze babcie, ciocie i mamy. Występują w różnych wersjach, kształtach i kolorach. Co je łączy i dlaczego tak chętnie po nie sięgamy?
Wspólnym mianownikiem większości receptur na te przepyszne łakocie to z pewnością pięć kluczowych składników, bez których trudno się obejść.
Mąka
Podstawowy element większości ciast. Do kruchych wypieków warto wykorzystać krupczatkę. Można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych marketów lub sklepów spożywczych. Kiedyś bardzo często wykorzystywana przez panie domu, teraz przez większość z nas zapomniana. Czym różni się od innych typów mąki? Jest zdecydowanie bardziej sypka i sucha, przez co nadaje ciasteczkom jeszcze lepszego smaku. Jeśli nie macie krupczatki w swojej kuchni, do ciastek możecie wykorzystać zwykłą mąkę pszenną z dodatkiem odrobiny skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej. Nie wolno jednak przesadzać. Zbyt duża ilość skrobi może spowodować, że składniki nie będą chciały się ze sobą połączyć.
Tłuszcz
Nie mniej ważny składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie przepis na kruche ciasteczka. Jeśli zależy wam na tym, aby wasze wypieki były perfekcyjne, warto podczas ich przygotowywania wybrać dobrej jakości masło, które nie tylko nada ciastu kruchości, ale również sprawi, że nabierze ono delikatnego, maślanego posmaku. W przepisach naszych babć zamiast masła często wykorzystywano również smalec, który również świetnie się sprawdza przy tego typu wypiekach.
Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie zastępować tych składników margaryną o niskiej zawartości tłuszczu lub innym tańszym zamiennikiem, który zepsuje waszą pracę i spowoduje, że ciasteczka najprawdopodobniej nie będą nadawały się do jedzenia.
Cukier
Produkt, który nada waszym wypiekom odpowiednią dawkę słodyczy. Jaki typ cukru będzie najlepszy? Przy ciastkach pieczonych w wysokiej temperaturze przez około 10-15 minut cukier w kryształkach może nie zdążyć się rozpuścić, dlatego najlepiej wykorzystać do ich przygotowania cukier puder. Ilość tego składnika możesz dostosować do swoich preferencji. Przy ciasteczkach przekładanych marmoladą, czekoladą lub dekorowanych posypkami i słodkimi ozdobami warto dodać go nieco mniej. Jeśli chcesz przygotować zdrowszą wersję wypieku, możesz go zastąpić np.: ksylitolem w pudrze.
Jajka
Składnik ten nie jest obligatoryjny - wszystko zależy od przepisu. Można dodać całe jajka, wyłącznie żółtka lub całkowicie je pominąć. Zbyt duża ilość białek może wpłynąć na twardnienie wypieków dlatego nie wolno przesadzać z tym składnikiem. Co ciekawe, w niektórych recepturach można odnaleźć żółtka z jajek ugotowanych na twardo.
Dodatki
W wybranych przepisach możemy odnaleźć dodatek kwaśnej śmietany 18% lub łyżki zimnej wody albo dobrze schłodzonego mleka. Tego typu produkty warto zastosować w przypadku, kiedy ciasto jest zbyt kruche, bardzo ciężko je zagnieść i istnieje obawa, że wypieki będą za suche. Jeśli zależy wam na tym, aby ciasteczka były bardziej wyrośnięte i lekkie - możecie dodać odrobinę proszku do pieczenia lub sody.
Po zapoznaniu się z najważniejszymi składnikami, potrzebnymi do przygotowania pysznych kruchych ciasteczek możecie przystąpić do działania. Mogą wam w tym pomóc przepisy dodane przez naszych użytkowników:
Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. VioletoweKucharzenie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi
Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kruche ciasteczka z dżemem
Fot. Regina30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kakaowe ciasteczka z orzechami
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie