Spis treści:
Nietrudno się domyślić, że historia ryżu jest bardzo długa, sięga już czasów sprzed naszej ery. Kolebką tego produktu zbożowego są Chiny. W Europie ryż pojawił się w czwartym wieku przed naszą erą. Obecnie ten produkt zbożowy uprawiany jest przede wszystkim w Bangladeszu, Chinach, Japonii, Indonezji oraz Indiach. Niegdyś ryż zasiewano na polach zalanych wodą. Obecnie uprawia się go na suchych polach przystosowanych do plantacji ryżu. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie są rodzaje ryżu i do czego najlepiej je wykorzystać.
Czy ryż jest zdrowy?
Zastanawiasz się, czy ryż jest zdrowy? Rzeczywiście w dzisiejszych czasach dociera do nas mnóstwo informacji z zakresu żywienia. Można pogubić się, który z produktów jest zdrowy, a który nie. To jak to jest z ryżem? Warto pamiętać, że ten jeden z najpopularniejszych produktów zbożowych na świecie jest praktycznie pozbawiony cukru oraz soli. Nie znajdziemy w nim również glutenu, więc mogą po niego śmiało sięgać również osoby nietolerujące tej mieszanki białek. Ryż to doskonałe źródło energetycznych węglowodanów oraz protein. Znajdziemy w nim także spore ilości magnezu oraz trochę mniej selenu, tiaminy, niacyny czy kwasu foliowego. Ryż zawiera również cynk, żelazo, witaminę B6 oraz miedź.
Kto powinien jeść ryż?
Zatem kto powinien jeść ryż? Najrozsądniejszą odpowiedzią może wydawać się: wszyscy. Rzeczywiście po ten produkt zbożowy mogą sięgać zarówno dzieci i osoby starsze, czy wielu chorych. Z pewnością sporą zaletą spożywania ryżu jest fakt, że produkt ten stanowi bogate źródło węglowodanów. A węglowodany to przecież źródło energii. Nic dziwnego, że po ryż sięga mnóstwo sportowców, zarówno tych profesjonalnych jak i amatorskich. Z racji obecności w ryżu selenu i kwasu foliowego składnik ten poleca się osobom chcącym utrzymać prawidłowe funkcjonowanie serca lub chcącym go poprawić. Ryż wpływa także pozytywnie na układ nerwowy – zmniejsza nawet ryzyko zawału oraz chorób naczyń krwionośnych. W tym produkcie zbożowym znajduje się także mangan, czyli jeden z podstawowych budulców kości. Zatem jedz ryż, aby poprawić stan swojego układu szkieletowego, dzięki czemu lepiej zabezpieczysz się przed urazami.
Kto nie powinien jeść ryżu?
A kto nie powinien jeść ryżu? W związku z powyższym pytanie to może wydawać się bezzasadne. Na pewno po brązowy ryż, który zawiera bardzo dużo błonnika, nie powinny sięgać osoby cierpiące na przewlekłe biegunki, które powinny być raczej na diecie lekkostrawnej. Z tego samego powodu ryżu nie zaleca się również osobom z chorobami żołądka i jelit. Co ciekawe w przypadku ryżu pojawia się również ryzyko zakażenia związkami arsenu i rtęci. Wszystko dlatego, że ryż porównując go do innych zbóż, może wykazywać większą zdolność do akumulacji tego typu toksycznych związków. Dlatego należy ograniczyć podawanie ryżu dzieciom do 5. roku życia. Powinny go również ograniczyć kobiety w ciąży. Ryż biały charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Dlatego raczej nie mogą go spożywać osoby z cukrzycą typu drugiego.
Rodzaje i właściwości ryżu
Ryż biały – charakterystyka
Ryż biały to najpopularniejsza jego odmiana. Usunięto z niego łuskę, otręby oraz zarodki. W ten sposób uzyskano biały ryż zawierający mniej składników niż na przykład odmiany brązowe, czerwone czy czarne. Biały ryż pojawia się w odmianach krótkoziarnistych, średnioziarnistych oraz długoziarnistych. W jednej porcji białego ryżu znajduje się około 53 g węglowodanów. Niewielka jego ilość pochodzi z błonnika – większość to skrobia, a w niewielkim ułamku cukier. Biały ryż ma wysoki indeks glikemiczny.
Ryż arborio – charakterystyka
To średnioziarnisty ryż pochodzący z miasta Arborio. Odznacza się szerszym ziarnem i w środku zawiera białą, charakterystyczną kropkę. Poddaje się go mniejszemu mieleniu niż tradycyjny ryż długoziarnisty. W ryżu tym znajdziemy sporą ilość skrobi, przez co łatwo się skleja i tworzy kremową, ciągnącą się konsystencję. Z tego powodu ryż arborio polecany jest do risotto.
Ryż basmati – charakterystyka
Ryż basmati dostępny jest w licznych odmianach, a co za tym idzie – w różnych cenach. Pojawia się w wersji brązowej oraz w wersji białej. Obydwie charakteryzują się orzechowym smakiem oraz dość wyraźnym zapachem. Ryż basmati to ryż długoziarnisty, który charakteryzuje się niskim lub średnim indeksem glikemicznym. Zatem osoby chorujące na cukrzycę, mogą spożywać małe porcje ryżu basmati.
Ryż brązowy – charakterystyka
Ryż brązowy, między innymi ze względu na sporą ilość błonnika, uznawany jest za jeden z najzdrowszych na świecie. Zawiera także sporo składników odżywczych. Ryż brązowy w Polsce nie jest zbyt popularny, a szkoda. Nie tylko jest o wiele zdrowszy, ale również odznacza się dość charakterystycznym smakiem, który może przypaść do gustu wielu osobom. Dodatkowo ten rodzaj ryżu stanowi świetne źródło kwasu foliowego, potasu, ryboflawiny, wapnia oraz manganu.
Dlaczego warto spożywać ryż brązowy? Bardzo korzystnie wpływa na zdrowe serce, jest bogaty w błonnik i inne związki, między innymi takie, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Produkt ten pomaga utrzymać prawidłową pracę serca. Pomaga wyregulować wypróżnienia oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. Pomaga także regulować hormony zaangażowane w kontrolę apetytu. Dlatego polecany jest bardzo często osobom przebywającym na diecie redukcyjnej.
Ryż jaśminowy – charakterystyka
Ryż jaśminowy to rodzaj ryżu białego. Charakteryzuje się dość wysokim indeksem glikemicznym. Powoduje zatem wzrost poziomu cukru we krwi, przez co nie jest polecany między innymi diabetykom. Chyba że sięgniemy po brązowy ryż jaśminowy, który jest bardzo podobny pod względem smaku czy właściwości do klasycznego ryżu brązowego. W brązowym ryżu jaśminowym znajdziemy sporo żelaza. Reguluje procesy metaboliczne w organizmie i zawiera także silne przeciwutleniacze i wspomniany już mangan. Warto dodać także informacje o sporej zawartości kwasu foliowego. Ten jest szczególnie istotny podczas ciąży czy starań o dziecko.
Ryż czarny – charakterystyka
W naszym zestawieniu nie może zabraknąć także ryżu czarnego. Choć zyskał on taką nazwę, warto wspomnieć, że jest on bardziej fioletowy niż czarny. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, przez co można go uznać za bardzo zdrowy produkt. Ogranicza działanie wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów, cukrzycy czy chorób układu krążenia. Zawartość przeciwutleniaczy w ryżu czarnym może być nawet sześciokrotnie wyższa niż w jakimkolwiek innym zbożu. Jest to również produkt działający przeciwzapalnie. Może pomagać zwalczać zapalenia stawów, choroby serca czy nowotwory.
Który ryż jest najzdrowszy? Warto sięgać po ten brązowy albo czarny. Pamiętaj jednak, że wiele zależy od twoich nie tylko preferencji smakowych, ale przede wszystkim mniejszych lub większych dolegliwości układu pokarmowego. Dlatego jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, to skonsultuj ten temat z dietetykiem.
Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na dania z ryżem.
6. Kokosowy ryż z mango
Zobacz przepisKokosowy ryż z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Bananowy ryż na mleku
Zobacz przepisBananowy ryż na mleku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Risotto z borowikami
Zobacz przepisRisotto z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Risotto ze szparagami
Zobacz przepisRisotto ze szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »
Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »
Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »