Kulebiak: przepis idealny w zaciszu własnej kuchni!

W głowie masz już pełno pomysłów na świąteczne dania, ale nie wiesz, jak przygotować pyszny kulebiak? Przepis idealny to taki zrealizowany od serca. Na jakie składniki postawić, aby zaskoczyć gości podczas Bożego Narodzenia? W dzisiejszym artykule przedstawiamy nie jedną, a kilka jego wersji. Zapraszamy!

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić kulebiaka drożdżowego?

- Jak zrobić kulebiaka z ciasta francuskiego?

- Jak zawijać ciasto na kulebiaka?

- Jak zrobić kulebiaka z łososiem?

- Jak zrobić kulebiaka generałowej Kickiej?

- Jak zrobić kulebiaka z pieczarkami?

- Jak zrobić kulebiaka lwowskiego?

- Jak zrobić kulebiaka z białą kapustą?

- Jak podgrzewać gotowego kulebiaka?

- Jak zrobić kulebiaka na święta? (przepisy)

 

Kulebiak to potrawa, która przywędrowała w nasze strony z Rosji, gdzie oryginalnie przyrządzana była z ciasta drożdżowego i kiszonej kapusty. Innymi tradycyjnymi nadzieniami wykorzystywanymi w kulebiaku były jajka na twardo, kasza gryczana, a nawet ryba. W naszym kraju najlepiej przyjęła się jego podstawowa jarska wersja, czyli taka, która oparta jest na kiszonce. Danie to cieszy się największą popularnością na Lubelszczyźnie.

Jak ulepić idealne ciasto na kulebiak? Czy istnieją specjalne techniki zawijania przysmaku? I na jakie produkty postawić, aby przekąska wprost rozpływała się w ustach? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!

Ciasto na kulebiak

Jeśli zależy ci na tym, aby na wigilijnym stole zagościł w tym roku kulebiak, musisz dowiedzieć się co nieco na temat jego bazy, czyli ciasta. W klasycznej wersji potrawa podawana jest w wariancie drożdżowym, jednak można ją również serwować w cieście francuskim. Oprócz zapoznania się z podstawowymi składnikami na obie opcje warto zaznajomić się z techniką jego zawijania.

Składniki na kulebiak drożdżowy

Kulebiak drożdżowy odznacza się niezwykłą puszystością i miękkością. Aby go wyczarować, potrzebujesz mąki pszennej, mleka, suchych drożdży, masła, jajek, soli i cukru. Osiągnięcie idealnej konsystencji masy zależy od długości wyrabiania ciasta, a także od tego, czy przeznaczysz odpowiednią ilość czasu na odpoczynek dla drożdżowego zaczynu.

Składniki na kulebiak z ciasta francuskiego

Nie przepadasz za ciastem drożdżowym? W takim razie kulebiak z ciasta francuskiego to alternatywa dla ciebie. Najprostszym rozwiązaniem jest postawienie na produkt kupny. Jeśli jednak zależy ci na przygotowaniu wypieku od A do Z, będziesz potrzebować zimnej wody, soli, masła w temperaturze pokojowej, krupczatki i mąki pszennej.

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Kulebiak: jak zawijać ciasto?

Gdy uporasz się już z ciastem i farszem, pora zabrać się za najtrudniejszy etap gotowania. Nie ma takiej opcji, żeby na twoim wigilijnym stole nie znalazł się kulebiak? Jak zawijać ciasto techniką, której nie powstydziłby się profesjonalny mistrz kuchni?

Perfekcyjne zawinięcie potrawy wydaje się jedynie pozornie skomplikowane. Rozwałkuj ciasto na płasko i równomiernie rozłóż na nim farsz. Możesz wspomóc się papierem do pieczenia, żeby nie przykleiło się do blatu (co może skutecznie utrudnić ci pracę). Następnie zawiń je jak roladę. Dobrze wyrobiona masa ładnie się sklei, a kropką nad i będzie glazura wykonana z roztrzepanego jajka.

Kulebiak z łososiem

Uwielbiasz aromat delikatnego wędzonego łososia? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby produkt ten zagrał pierwsze skrzypce w twojej wigilijnej przekąsce. Idealnymi dodatkami, które podkreślą smak ryby, będą szpinak, koperek, pieczarki, suszone grzyby, jajko na twardo, szalotka i długoziarnisty ryż. Kulebiak z łososiem wyśmienicie smakuje zapieczony w cieście francuskim. Jakie przyprawy najlepiej sprawdzą się w tym zestawieniu? Będzie to sok z cytryny, pieprz, gałka muszkatołowa, papryczka chili i sól.

Kulebiak generałowej Kickiej

Kim była Pani Kicka? Patriotką, kolekcjonerką dzieł sztuki, malarką, a przede wszystkim żoną generała Ludwika Kickiego. Była również autorką przepysznego kulebiaka - kulebiak generałowej Kickiej stał się flagowym przysmakiem gminy Milejów.

Czego potrzebujesz do jego wykonania? Aby przyrządzić ciasto, zaopatrz się w mąkę, drożdże, mleko, jajka, masło klarowane, sól i cukier. Natomiast jeśli chodzi o farsz, będziesz potrzebować mięsa drobiowego, soli i pieprzu, bułki namoczonej w mleku, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, czarnuszki, czosnku, cebuli i jajka.

Kulebiak z pieczarkami

Boże Narodzenie to twój ulubiony czas w roku, ponieważ możesz cieszyć się stołem suto zastawionym grzybowymi daniami? Jeśli należysz do grona zapalonych grzybiarzy lub po prostu lubujesz się w leśnych smakach, możesz śmiało postawić na kulebiak z pieczarkami lub darami lasu.

Już niewielka garść suszonego składnika dodanego do kiszonej kapusty sprawi, że goście będą pytali cię o recepturę! Świetnym uzupełnieniem takiego połączenia jest tarta marchewka oraz takie przyprawy, jak ziele angielskie, sól i cukier, a także świeżo mielony pieprz - siła tkwi w prostocie.

Kulebiak lwowski

Kulebiak lwowski opiera się na wielu tradycyjnych świątecznych produktach. W jego środku znajdziesz nie tylko kiszonkę, ale również suszone grzyby. Czym różni się ta przekąska od klasycznej wersji serwowanej na polskich stołach? Do lwowskiego wariantu należy dodać sowitą porcję maku i kminku, a także nieco sezamu do dekoracji. Obecne w recepturze ciasto drożdżowe powinno odznaczać się wysoką kruchością, a zarazem miękkością. Danie piecze się przez około 45 minut w 175 stopniach.

Zobacz: Krokiety z kapustą i grzybami

Kulebiak z białą kapustą

Z jakiegoś powodu nie możesz jeść kiszonej kapusty? A może twoi goście nie za bardzo przepadają za kiszonymi artykułami? Przepis na to świąteczne danie można bardzo łatwo dopasować do ich preferencji, wykorzystując w nim białą kapustę. Wersja ta pozostawia również wiele swobody w zakresie ciasta, ponieważ zarówno drożdżowe, jak i francuskie wyśmienicie do niego pasują.

Kulebiak z białą kapustą jest o wiele delikatniejszy w smaku niż jego klasyczna odmiana. Do nadzienia wykorzystuje się główkę białej kapusty, cebulę, olej, jajka na twardo, pieczarki oraz tradycyjne przyprawy. Jest to doskonały wybór dla wszystkich fanów tej rośliny krzyżowej, ponieważ receptura zakłada dodanie kapusty w dowolnej ilości.

Kulebiak: jak odgrzewać potrawę po świętach?

Święta już minęły, a tobie został jeszcze apetyczny kulebiak? Jak odgrzewać danie, aby nie straciło swoich walorów smakowych? Niecierpliwi mogą śmiało wykorzystać do tego mikrofalówkę, jednak najlepszym rozwiązaniem będzie włożenie przysmaku do piekarnika. Ciasto z farszem podgrzeje się w 15 minut w 160-180 stopniach. Nawet po kilku dniach frykas świetnie oddaje ducha Bożego Narodzenia swoim smakiem!

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a w twojej książce kucharskiej nadal brakuje kilku przepisów na świąteczne dania? Nie martw się - znajdziesz je wszystkie na Smaker.pl. Niezależnie od tego, czy zawsze bronisz tradycyjnych wersji bożonarodzeniowych przekąsek, czy szukasz ich bardziej fantazyjnych alternatyw, z pewnością zainspirujesz się różnorodnością, którą możesz cieszyć się na naszym serwisie. Nie wiesz, jak zabrać się za organizację wigilijnej wieczerzy? U nas znajdziesz szereg cennych rad dotyczących planowania porządków i organizacji czasu przed Bożym Narodzeniem. Zapraszamy!

 

1. Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak na święta przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kulebiak wigilijny

Kulebiak

Jak zrobić kulebiaka? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kulebiak z dorszem

Kulebiak z dorszem

Kulebiak z rybą przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kulebiak z dwoma łososiami i szpinakiem

Kulebiak z dwoma łososiami i szpinakiem

Kulebiak z łososiem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

Kulebiak z ciasta francuskiego

Kulebiak z ciasta francuskiego przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kulebiak z mięsem

Kulebiak z mięsem

Kulebiak z mięsem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Kulebiaczki z pieczarkami

Kulebiaczki z pieczarkami

Jak zrobić kulebiaka? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

 

Zobacz także:

Chleb. Piec samodzielnie czy kupić w sklepie? »

Jak długo moczyć grzyby, by były idealne na święta? »

Uważaj na podrabiane przyprawy! Nie daj się oszukać podczas przygotowań do świąt »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Fale Dunaju

Klasyczny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Fale Dunaju to dwukolorowe ciast...

Odsłon: 189

>60 min
0
Śniadania Grzanki ze świeżymi szparagami

Pyszna propozycja śniadania lub kolacji w nieco innym wydaniu. Warto wypróbować

Odsłon: 87

30 min
3
>60 min
1
60 min
0
Przekąski Jajka na twardo w panierce

Polecam jajka ugotowane na twardo, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu....

Odsłon: 124

30 min
5

Polecane artykuły

Wideo Lody ananasowe z mleczkiem kokosowym

Gdy za oknem zaczyna się cieplejsza pogoda, z chęcią szukamy sposobów na ochłodę. Podsuwamy ci więc deser idealny na wiosnę i lato, choć dla miłośn...

0
Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

0
Informacje Ogórki małosolne na sucho - czy są zdrowe? Kto nie powinien jeść ogórków małosolnych

Ogrodnicy i działkowicze z niecierpliwością czekają na nowy sezon ogórków. To jedno z najpopularniejszych warzyw, które można jeść nie tylko na sur...

0