Z tego artykułu dowiesz się:
- Z czego słynie kuchnia gruzińska?
- Przepisy na przekąski gruzińskie
- Przepisy na gruzińskie dania główne
- Przepisy na gruzińskie sosy
Kuchnia odgrywa dużą rolę w życiu Gruzinów. Kraj ten słynie z pysznego jedzenia i wina. Głównymi składnikami używanymi przy przyrządzaniu potraw są świeże warzywa i owoce (pomidory, papryki, bakłażany, winogrona i granaty), orzechy, sery (najczęściej podpuszczkowe), mięsa (w tym jagnięcina czy wołowina) i przyprawy (czosnek, mieszanka chmeli-suneli, ocet).
Kuchnia kaukaska staje się coraz bardziej popularna również wśród Polaków, którzy chętniej odwiedzają gruzińskie restauracje. Jeśli i ty masz ochotę wypróbować tradycyjne dania kuchni gruzińskiej, zapoznaj się z poniższą listą i przetestuj przepisy. Zdecydowanie nie pożałujesz!
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Przepisy na przekąski gruzińskie
Do najbardziej popularnych gruzińskich przekąsek należą chaczapuri, lobiani i pkhali. Przekonaj się, co to za przystawki i jak je zrobić.
1. Chaczapuri adżarskie
![Chaczapuri adżarskie](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_11_10/279ec3b4599d8a429d5abc3e28615019-recipe_main.jpg)
Jak zrobić chaczapuri? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nazwa tej przekąski na pewno obiła ci się o uszy. Chaczapuri to tradycyjna gruzińska przekąska, którą w zależności od regionu kraju serwuje się w różnej postaci. Najbardziej znane jest chaczapuri adżarskie i megrelskie. Pierwsze z nich przygotowuje się w formie drożdżowej łódeczki wypełnionej serem i żółtkiem. Megruli z kolei to okrągły drożdżowy placek, przypominający wyglądem pizzę, który pokrywa się i wypełnia serowym nadzieniem. Chaczapuri można serwować z gruzińskimi sosami.
2. Gruzińskie lobiani - placek z czerwoną fasolą
![Gruzińskie lobiani - placek z czerwoną fasolą](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2020_01_12/61368721fac0a7fd3228be61c63cfe2d-recipe_main.jpg)
Jak zrobić gruzińskie lobiani? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejną przystawką, którą możesz zaserwować podczas gruzińskiego wieczoru ze znajomymi jest lobiani. Co to takiego? Podobnie jak chaczapuri - placek z nadzieniem. Tym razem jednak farsz nie jest już serowy, a warzywny. Lobiani to... chlebek z fasolą. Zdecydowanie warto wypróbować przepis - polecamy go zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso.
3. Gruzińskie pkhali
![Gruzińskie pkhali](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_05_10/5cf49af64680962d5675dc4c8fbdcee6-recipe_main.jpg)
Jak zrobić gruzińskie pkhali? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pkhali to gruzińska przystawka, które może występować w różnych postaciach. Zawsze jednak przygotowuje się ją szybko (do pół godziny) i z zaledwie kilku składników. Najczęściej łączy w sobie posiekane i mielone warzywa oraz dużo aromatycznych przypraw, które nadają tej przystawce wyjątkowego smaku. W tym przepisie znajdziesz proste i tradycyjne gruzińskie składniki, czyli orzechy i bakłażan.
Przepisy na gruzińskie dania główne
Po przekąskach przyszedł czas na tradycyjne gruzińskie dania główne. Podsuniemy ci aż trzy sprawdzone przepisy i podpowiemy, jak zrobić zupę charczo, pierożki chinkali i kurczaka tabaka.
1. Charczo - pasterska zupa rozgrzewająca
![Charczo - pasterska zupa rozgrzewająca](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2021_11_30/51d12525e583ce70220dfa4df19f55b8-recipe_main.jpg)
Jak zrobić zupę charczo? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Choć charczo uchodzi za zupę gulaszową, to niektórzy uważają ją po prostu za gulasz - jest tak gęsta i sycąca. Do jej przygotowania najczęściej używa się mięsa wołowego, ryżu, warzyw (w tym cebuli i czosnku) oraz mieszanki aromatycznych, gruzińskich przypraw. Zdecydowanie polecamy na wiosenny obiad - sama zupa charczo wystarczy, aby napełnić puste żołądki.
2. Gruzińskie pierożki chinkali z mięsem
![Gruzińskie pierożki chinkali z mięsem](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_06_25/593bd2a1dbc8d41b709ab7c524608740-recipe_main.jpg)
Przepis na gruzińskie pierożki chinkali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bez chinkali nie byłoby tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Pierożki wypełnione różnymi farszami to chyba najpopularniejsze danie główne, które Polacy zamawiają w gruzińskich restauracjach. Chinkali możesz przygotować w różnych wersjach - z nadzieniem serowym, warzywami lub mielonym mięsem i bulionem (pamiętaj tu jednak, żeby przy jedzeniu najpierw wyssać wywar, a dopiero potem zajadać się pierożkiem).
3. Gruziński kurczak tapaka
![Gruziński kurczak tapaka](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2020_09_09/0de61e1d70fa961db9f230a2ac1a5db8-recipe_main.jpg)
Gruziński kurczak tapaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gruziński kurczak tapaka (lub tabaka) to prawdziwy rarytas. Przygotowuje się go w specjalny sposób i przy użyciu odpowiedniego sprzętu. Kurczaka przecina się i rozpłaszcza, a następnie smaży powoli na maśle na dużej patelni zwanej „tapa”. Najczęściej przyprawia się go czosnkiem i serwuje z dodatkiem gruzińskich sosów. Brzmi pysznie, prawda?
Sprawdź także: Najlepsze gruzińskie desery. Odkryj nowe smaki
Przepisy na gruzińskie sosy
Kuchnia gruzińska obfituje w liczne aromaty i smaki. Dzieje się tak również za sprawą pysznych sosów, dodawanych do przekąsek lub dań głównych. Poniższe propozycje świetnie sprawdzą się m.in. do chaczapuri czy kurczaka tabaka. Poznaj przepis na adżikę i recepturę na tkemali.
1. Adżika, czyli gruzińska pasta do mięs i kanapek
![Adżika, czyli gruzińska pasta do mięs i kanapek](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2021_10_08/e236ee2218df1085cc16f23e25831361-recipe_main.jpg)
Gruzińska pasta do mięs i kanapek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na adżikę, czyli popularny i gęsty gruziński sos jest naprawdę prosty. Głównym składnikiem pasty jest ostra papryka, do której dodaje się warzywa (pomidory, paprykę) i przyprawy (np. czosnek czy mieszankę chmeli-suneli). Sosu używa się do zup, gulaszy lub sałatek.
2. Gruziński sos tkemali
![Gruziński sos tkemali](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2018_09_30/4ca29772da02de6f2c2e3f2a7c43b6f8-recipe_main.jpg)
Gruziński sos tkemali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drugi z gruzińskich sosów smakuje już zupełnie inaczej. Tkemali to aromatyczny sos przygotowany z gotowanych i przetartych śliwek oraz odpowiednio dobranych przypraw (m.in. kolendry, czosnku i ostrej papryki). Dodaje się go do potraw mięsnych, np. można go zaserwować z kurczakiem tapaka.
Kuchnia gruzińska to prawdziwe bogactwo aromatycznych potraw. Powyżej znalazło się zaledwie kilka z nich, ale mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy cię do wypróbowania tradycyjnych potraw pochodzących z tamtego regionu.
Zobacz także:
Matura 2022: Język angielski. Zobacz odpowiedzi i arkusz CKE »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »