Z tego artykułu dowiesz się:
- Z czego słynie kuchnia gruzińska?
- Przepisy na przekąski gruzińskie
- Przepisy na gruzińskie dania główne
- Przepisy na gruzińskie sosy
Kuchnia odgrywa dużą rolę w życiu Gruzinów. Kraj ten słynie z pysznego jedzenia i wina. Głównymi składnikami używanymi przy przyrządzaniu potraw są świeże warzywa i owoce (pomidory, papryki, bakłażany, winogrona i granaty), orzechy, sery (najczęściej podpuszczkowe), mięsa (w tym jagnięcina czy wołowina) i przyprawy (czosnek, mieszanka chmeli-suneli, ocet).
Kuchnia kaukaska staje się coraz bardziej popularna również wśród Polaków, którzy chętniej odwiedzają gruzińskie restauracje. Jeśli i ty masz ochotę wypróbować tradycyjne dania kuchni gruzińskiej, zapoznaj się z poniższą listą i przetestuj przepisy. Zdecydowanie nie pożałujesz!

Przepisy na przekąski gruzińskie
Do najbardziej popularnych gruzińskich przekąsek należą chaczapuri, lobiani i pkhali. Przekonaj się, co to za przystawki i jak je zrobić.
1. Chaczapuri adżarskie

Jak zrobić chaczapuri? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nazwa tej przekąski na pewno obiła ci się o uszy. Chaczapuri to tradycyjna gruzińska przekąska, którą w zależności od regionu kraju serwuje się w różnej postaci. Najbardziej znane jest chaczapuri adżarskie i megrelskie. Pierwsze z nich przygotowuje się w formie drożdżowej łódeczki wypełnionej serem i żółtkiem. Megruli z kolei to okrągły drożdżowy placek, przypominający wyglądem pizzę, który pokrywa się i wypełnia serowym nadzieniem. Chaczapuri można serwować z gruzińskimi sosami.
2. Gruzińskie lobiani - placek z czerwoną fasolą

Jak zrobić gruzińskie lobiani? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejną przystawką, którą możesz zaserwować podczas gruzińskiego wieczoru ze znajomymi jest lobiani. Co to takiego? Podobnie jak chaczapuri - placek z nadzieniem. Tym razem jednak farsz nie jest już serowy, a warzywny. Lobiani to... chlebek z fasolą. Zdecydowanie warto wypróbować przepis - polecamy go zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso.
3. Gruzińskie pkhali

Jak zrobić gruzińskie pkhali? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pkhali to gruzińska przystawka, które może występować w różnych postaciach. Zawsze jednak przygotowuje się ją szybko (do pół godziny) i z zaledwie kilku składników. Najczęściej łączy w sobie posiekane i mielone warzywa oraz dużo aromatycznych przypraw, które nadają tej przystawce wyjątkowego smaku. W tym przepisie znajdziesz proste i tradycyjne gruzińskie składniki, czyli orzechy i bakłażan.
Przepisy na gruzińskie dania główne
Po przekąskach przyszedł czas na tradycyjne gruzińskie dania główne. Podsuniemy ci aż trzy sprawdzone przepisy i podpowiemy, jak zrobić zupę charczo, pierożki chinkali i kurczaka tabaka.
1. Charczo - pasterska zupa rozgrzewająca

Jak zrobić zupę charczo? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Choć charczo uchodzi za zupę gulaszową, to niektórzy uważają ją po prostu za gulasz - jest tak gęsta i sycąca. Do jej przygotowania najczęściej używa się mięsa wołowego, ryżu, warzyw (w tym cebuli i czosnku) oraz mieszanki aromatycznych, gruzińskich przypraw. Zdecydowanie polecamy na wiosenny obiad - sama zupa charczo wystarczy, aby napełnić puste żołądki.
2. Gruzińskie pierożki chinkali z mięsem

Przepis na gruzińskie pierożki chinkali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bez chinkali nie byłoby tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Pierożki wypełnione różnymi farszami to chyba najpopularniejsze danie główne, które Polacy zamawiają w gruzińskich restauracjach. Chinkali możesz przygotować w różnych wersjach - z nadzieniem serowym, warzywami lub mielonym mięsem i bulionem (pamiętaj tu jednak, żeby przy jedzeniu najpierw wyssać wywar, a dopiero potem zajadać się pierożkiem).
3. Gruziński kurczak tapaka

Gruziński kurczak tapaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gruziński kurczak tapaka (lub tabaka) to prawdziwy rarytas. Przygotowuje się go w specjalny sposób i przy użyciu odpowiedniego sprzętu. Kurczaka przecina się i rozpłaszcza, a następnie smaży powoli na maśle na dużej patelni zwanej „tapa”. Najczęściej przyprawia się go czosnkiem i serwuje z dodatkiem gruzińskich sosów. Brzmi pysznie, prawda?
Sprawdź także: Najlepsze gruzińskie desery. Odkryj nowe smaki
Przepisy na gruzińskie sosy
Kuchnia gruzińska obfituje w liczne aromaty i smaki. Dzieje się tak również za sprawą pysznych sosów, dodawanych do przekąsek lub dań głównych. Poniższe propozycje świetnie sprawdzą się m.in. do chaczapuri czy kurczaka tabaka. Poznaj przepis na adżikę i recepturę na tkemali.
1. Adżika, czyli gruzińska pasta do mięs i kanapek

Gruzińska pasta do mięs i kanapek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na adżikę, czyli popularny i gęsty gruziński sos jest naprawdę prosty. Głównym składnikiem pasty jest ostra papryka, do której dodaje się warzywa (pomidory, paprykę) i przyprawy (np. czosnek czy mieszankę chmeli-suneli). Sosu używa się do zup, gulaszy lub sałatek.
2. Gruziński sos tkemali

Gruziński sos tkemali / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drugi z gruzińskich sosów smakuje już zupełnie inaczej. Tkemali to aromatyczny sos przygotowany z gotowanych i przetartych śliwek oraz odpowiednio dobranych przypraw (m.in. kolendry, czosnku i ostrej papryki). Dodaje się go do potraw mięsnych, np. można go zaserwować z kurczakiem tapaka.
Kuchnia gruzińska to prawdziwe bogactwo aromatycznych potraw. Powyżej znalazło się zaledwie kilka z nich, ale mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy cię do wypróbowania tradycyjnych potraw pochodzących z tamtego regionu.
Zobacz także:
Matura 2022: Język angielski. Zobacz odpowiedzi i arkusz CKE »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »