Fot. 123RF/Picsel
Sposobów na podanie kalafiora jest mnóstwo. Możemy go gotować, piec, a nawet serwować na surowo. Warzywo to doskonale nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju sałatek, zup i zapiekanek. Co bardzo ważne, doskonale łączy się z wieloma przyprawami i innymi składnikami, dzięki czemu możesz przygotować mnóstwo ciekawych dań.
Na surowo
Wbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek. Wystarczy, że podzielimy go na małe różyczki i popuścimy wodze fantazji. W wersji prostej możemy podać go z majonezem i świeżym koperkiem, który możemy zastąpić szczypiorkiem. Możemy też dodać jajka na twardo - lub podać surowego kalafiora z sosem majonezowo-czosnkowym.
Danie główne
Gotowany kalafior to doskonały dodatek do dań, ale czy można z niego uczynić danie główne? Pozbądźmy się schematycznego myślenia o kalafiorze i zamiast gotowania - upieczmy go. Różyczki kalafiora układamy na wyścielonej folią aluminiową blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i zamykamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 15 minut. W tym czasie przyrządzamy risotto, z którym podajemy upieczonego kalafiora. Danie doprawiamy świeżym tymiankiem i prażonymi na suchej patelni migdałami.
Z kalafiora możemy przyrządzić także wyborną i wykwintną zapiekankę. Proponujemy ułożyć różyczki w wytłuszczonej formie, oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi świeżymi ziołami, a następnie polać sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekamy, aż ser się ładnie zrumieni. Do takiej zapiekanki możemy tez dodać makaron, a beszamel zastąpić sosem śmietanowym z ostrym serem i parmezanem.
Apetyczny dodatek
Kalafior podany na tradycyjnym miejscu, czyli jako dodatek, również może być wykwintny. Zaczynamy od sposobów prostych. Obgotowane różyczki lekko studzimy, panierujemy w jajku i bułce tartej, doprawionej ulubionymi przyprawami, a następnie smażymy na złocisto. Do bułki tartej możemy dodać otręby lub parmezan.
Zamiast panierowania możemy sięgnąć po ciasto - gęste, naleśnikowe, z mąki, jaj i mleka. Doprawione ulubionymi ziołami, np. oregano, bazylią czy tymiankiem. Do ciasta możemy także dodać parmezan, a mleko zastąpić białym winem, które doskonale podkreśli smak kalafiorowych różyczek.
Kalafiorem możemy także zastąpić ziemniaki podać go w formie purée. Wystarczy, że ugotowanego w całości kalafiora zmiksujemy z masłem, śmietaną i mlekiem. Takie purée możemy doprawić ziołami, pesto, prażonymi pestkami słonecznika lub po prostu solą i pieprzem.
Jak gotować?
Kalafior najlepiej smakuje, gdy jest przygotowany al dente, czyli na półtwardo. W tym wypadku należy gotować go pod przykryciem przez około 10 do 15 minut - wszystko zależy od wielkości kawałków, na które go pokroimy.
Jeśli nie chcesz, aby kalafior był gorzki, ugotuj go w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem. Do takiego roztworu warto również dodać łyżeczkę cukru. W ten sposób warzywo zachowa piękny, biały kolor oraz będzie wyjątkowo delikatne.
Dodanie mleka do wody, w której gotujemy kalafior, sprawi również, że w naszym mieszkaniu nie będzie unosić się charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Podobny efekt uzyskamy, dodając do niego sok z cytryny lub gałkę muszkatołową.
1. Delikatny kalafior gotowany w mleku
Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Kalafior z bazylią i cebulą
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Kalafior w cieście pomidorowym
Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Pieczony kalafior w sosie curry
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Surówka kalafiorowo-brokułowa
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Dolce-vita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.