Ciasta na Boże Narodzenie

Kalafior bardzo często gości na naszych talerzach, jednak najczęściej serwuje się go w dosyć tradycyjnej formie. A co jeśli chcielibyśmy nieco przełamać tę rutynę?

Fot. 123RF/Picsel

Sposobów na podanie kalafiora jest mnóstwo. Możemy go gotować, piec, a nawet serwować na surowo. Warzywo to doskonale nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju sałatek, zup i zapiekanek. Co bardzo ważne, doskonale łączy się z wieloma przyprawami i innymi składnikami, dzięki czemu możesz przygotować mnóstwo ciekawych dań.

Na surowo

Wbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek. Wystarczy, że podzielimy go na małe różyczki i popuścimy wodze fantazji. W wersji prostej możemy podać go z majonezem i świeżym koperkiem, który możemy zastąpić szczypiorkiem. Możemy też dodać jajka na twardo - lub podać surowego kalafiora z sosem majonezowo-czosnkowym.

Danie główne

Gotowany kalafior to doskonały dodatek do dań, ale czy można z niego uczynić danie główne? Pozbądźmy się schematycznego myślenia o kalafiorze i zamiast gotowania - upieczmy go. Różyczki kalafiora układamy na wyścielonej folią aluminiową blasze, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i zamykamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 15 minut. W tym czasie przyrządzamy risotto, z którym podajemy upieczonego kalafiora. Danie doprawiamy świeżym tymiankiem i prażonymi na suchej patelni migdałami.

Z kalafiora możemy przyrządzić także wyborną i wykwintną zapiekankę. Proponujemy ułożyć różyczki w wytłuszczonej formie, oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi świeżymi ziołami, a następnie polać sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekamy, aż ser się ładnie zrumieni. Do takiej zapiekanki możemy tez dodać makaron, a beszamel zastąpić sosem śmietanowym z ostrym serem i parmezanem.

Reklama

Apetyczny dodatek

Kalafior podany na tradycyjnym miejscu, czyli jako dodatek, również może być wykwintny. Zaczynamy od sposobów prostych. Obgotowane różyczki lekko studzimy, panierujemy w jajku i bułce tartej, doprawionej ulubionymi przyprawami, a następnie smażymy na złocisto. Do bułki tartej możemy dodać otręby lub parmezan.

Zamiast panierowania możemy sięgnąć po ciasto - gęste, naleśnikowe, z mąki, jaj i mleka. Doprawione ulubionymi ziołami, np. oregano, bazylią czy tymiankiem. Do ciasta możemy także dodać parmezan, a mleko zastąpić białym winem, które doskonale podkreśli smak kalafiorowych różyczek.

Kalafiorem możemy także zastąpić ziemniaki podać go w formie purée. Wystarczy, że ugotowanego w całości kalafiora zmiksujemy z masłem, śmietaną i mlekiem. Takie purée możemy doprawić ziołami, pesto, prażonymi pestkami słonecznika lub po prostu solą i pieprzem.

Jak gotować?

Kalafior najlepiej smakuje, gdy jest przygotowany al dente, czyli na półtwardo. W tym wypadku należy gotować go pod przykryciem przez około 10 do 15 minut - wszystko zależy od wielkości kawałków, na które go pokroimy.

Jeśli nie chcesz, aby kalafior był gorzki, ugotuj go w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem. Do takiego roztworu warto również dodać łyżeczkę cukru. W ten sposób warzywo zachowa piękny, biały kolor oraz będzie wyjątkowo delikatne.

Dodanie mleka do wody, w której gotujemy kalafior, sprawi również, że w naszym mieszkaniu nie będzie unosić się charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Podobny efekt uzyskamy, dodając do niego sok z cytryny lub gałkę muszkatołową.

 

1. Delikatny kalafior gotowany w mleku

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kalafior z bazylią i cebulą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kiszony kalafior

Fot. Beata1978 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Kalafior po grecku

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kalafior po marokańsku

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Kalafior w cieście pomidorowym

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Pieczony kalafior w sosie curry

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Kalafior w ostrej panierce

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Zupa kalafiorowa

Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Surówka kalafiorowo-brokułowa

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Kotlety z kalafiora

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Pizza z kalafiora

Fot. Dolce-vita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto krówka z żurawiną

Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...

Odsłon: 461

30 min
6
60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

1
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

4