Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym zastąpić masło – kto nie powinien go jeść?
- Zamienniki masła – co zamiast masła do chleba?
- Zamienniki masła – co zamiast masła do pieczenia i gotowania?
- Zamienniki masła – co zamiast masła do ciast?
- Co zamiast masła na cholesterol?
- Co zamiast masła na kanapkę? Najlepsze przepisy
Masło to składnik licznych przepisów kulinarnych – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Jeszcze niedawno trudno było sobie wyobrazić lodówkę, w której nie znalazłaby się chociaż jedna kostka. Obecnie okazuje się jednak, że coraz więcej osób postanawia z niego zrezygnować.
Sprawdź także: Jak w prosty i szybki sposób sprawić, by masło było miękkie?
Czym zastąpić masło – kto nie powinien go jeść?
Masło jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzanym z mleka krowiego. Zawiera niezbędne dla naszego organizmu witaminy, takie jak witamina A, E czy D.
Odpowiedź na pytanie, czy masło jest zdrowe, nie jest jednak ani jednoznaczna, ani oczywista. Mimo lubianego przez większość osób, delikatnego i kremowego smaku należy pamiętać, że spożywane w nadmiarze może szkodzić. Dzieje się tak, ponieważ dominują w nim nasycone kwasy tłuszczowe, zwiększające ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych oraz przyczyniające się do wzrostu masy ciała.
Dodatkowo z masła powinny zrezygnować osoby ze stwierdzoną nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka krowiego. Nie jest ono polecane również podczas leczenia trądziku (tak jak i inne produkty zawierające mleko). Niektórzy lekarze twierdzą, że ilość spożywanego masła powinny ograniczyć osoby starsze.
Jako produkt pochodzenia zwierzęcego, masło jest wykluczane także z diety wegan.
Zobacz: Pasta z zielonego groszku
Zamienniki masła – co zamiast masła do chleba?
Bez wątpienia jest to najpopularniejsze smarowidło do kanapek. Na szczęście jako alternatywę można wykorzystać inne produkty. Jakiś czas temu wiele osób rezygnowało z masła na rzecz margaryny. Okazało się jednak, że ona również zawiera szkodliwe dla naszego organizmu nasycone kwasy tłuszczowe, co więcej, w wielu tańszych produktach znajdował się olej palmowy.
Obecnie na rynku można znaleźć zdrowe margaryny z bardzo dobrym składem, wyprodukowane na bazie oleju lnianego czy rzepakowego, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Jako inne zamienniki masła do kanapek można wykorzystać również:
- hummus – pasta z ciecierzycy z dowolnymi dodatkami dobrze komponuje się z często wykorzystywanymi do kanapek produktami, takimi jak ser, wędliny czy warzywa, a do tego jest bogata w witaminy i składniki odżywcze,
- pastę z awokado – awokado już w starożytności nazywano „masłem bogów”. Jest odżywcze i zdrowe (posiada witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E, H i K, magnes, potas, fosfor, wapń i żelazo). Najlepiej rozprowadza się na kanapce, gdy jest dojrzałe. Można podawać je samodzielnie lub w połączeniu z ugotowanym jajkiem i czosnkiem, tworząc w ten sposób pastę guacamole,
- masło orzechowe – tradycyjne z orzeszków ziemnych, migdałów lub orzechów nerkowca, jest bogate w witaminy i minerały,
- purée z banana – idealne do kanapek oraz innych przekąsek na słodko, wyjątkowo lubiane przez dzieci,
- purée z pietruszki lub bazylii – do jego wykonania wystarczy pęczek natki pietruszki lub liści bazylii, odrobina oliwy z oliwek, ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Po zmiksowaniu zyskujemy zdrową (bogatą przede wszystkim w witaminę C oraz żelazo) i bardzo aromatyczną pastę, którą można wykorzystać zarówno do kanapek, jak i do makaronu (w formie pesto),
- pasta z fasoli – czasem nazywana również smalczykiem – jest łatwa do rozprowadzenia na kanapce i smaczna,
- tahini – pastę sezamową wykonuje się na bazie prażonego sezamu. Ma wytrawny smak i jest niezwykle bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe (stanowią 50 proc. składu sezamu). Można smarować nią kanapki lub wykorzystać do zrobienia hummusu
Wszystkie wymienione powyżej propozycje można w szybki i prosty sposób wykonać samodzielnie w domu. Osoby, które szukają gotowych rozwiązań, mogą również skorzystać z szerokiej gamy produktów dostępnych w sklepach. W takiej sytuacji dobrze jest jednak dokładnie sprawdzić ich skład.
Sprawdź także: Jaka jest najlepsza kasza na krupnik? Gotuj tak, a wyjdzie idealny
Zamienniki masła – co zamiast masła do pieczenia i gotowania?
Masło wykorzystujemy do przyrządzania różnorodnych potraw – dodajemy je do sosów czy duszonych mięs i warzyw, do risotta, by miało delikatny, kremowy smak, część osób używa go również do smażenia, a nawet dodaje do zup.
Szukając najlepszych zamienników masła, warto zwrócić uwagę na takie produkty jak:
- olej kokosowy – doskonale nadaje się do smażenia, a przy tym jest znacznie zdrowszy niż masło czy tradycyjny olej. Najlepiej kupować produkt nierafinowany,
- oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron – sprawdzą się jako dodatek do zup, sosów, pieczonych i smażonych mięs, nadają się również do grillowania. Kupując je, warto zwracać uwagę, by były tłoczone na zimno,
- masło ghee – nazywane również masłem klarowanym – jest znacznie wydajniejsze i nieco zdrowsze niż tradycyjne masło, posiada również minimalną ilość białka i laktozy, co sprawia, że może być używane również przez alergików. Niestety nie jest to produkt wegański.
Zamienniki masła – co zamiast masła do ciast?
Wiele osób zastanawia się, czy ciasto bez masła może się udać. Mimo że jest to najczęściej wykorzystywany do wypieków tłuszcz, można go zastąpić innymi składnikami. Domowi cukiernicy często zamieniają go na margarynę – aby była to zdrowa alternatywa, należy jednak wybierać sprawdzone, dobre jakościowo produkty.
Ciekawym zamiennikiem masła do ciast i deserów może być również:
- awokado,
- banany,
- olej, np. lniany, słonecznikowy, rzepakowy.
W przypadku kruchych ciastek, zamiast masła, można użyć jogurtu naturalnego. Jeśli natomiast zależy nam, by ciasto było wilgotne, możemy do niego dodać purée z dyni lub mus jabłkowy.
Co zamiast masła na cholesterol?
Osoby cierpiące na nadwagę, wysoki cholesterol lub schorzenia sercowo-naczyniowe powinny szczególnie uważać na ilość spożywanego masła. W wielu przypadkach zaleca się całkowite wykluczenie go z diety.
Czym więc zastąpić masło, gdy zmuszają nas do tego kwestie zdrowotne? Najprostszą alternatywą jest margaryna – w sklepach można znaleźć wiele produktów skierowanych właśnie do osób chorujących.
Warto jednak pamiętać, że na obniżenie cholesterolu pozytywnie wpływają takie produkty jak:
Można więc wykorzystać je do stworzenia domowych past i smarowideł. Oleje roślinne stanowią natomiast zdrowy i smaczny zamiennik masła podczas gotowania, smażenia i pieczenia.
Wypróbuj sprawdzone przepisy użytkowników na zamienniki masła:
1. Smarowidło jajeczne
Zobacz przepisSmarowidło jajeczne - zamiennik masła do kanapek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pasta z fasoli do kanapek w wersji fit
Zobacz przepisDietetyczny zamiennik masła / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Smarowidło z kaszy i jajek
Zobacz przepisSmarowidło z kaszy i jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Purée z pietruszki
Zobacz przepisKremowe purée z pietruszki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Domowe masło orzechowe
Zobacz przepisDomowe masło orzechowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pasta z awokado
Zobacz przepisPasta z awokado do kanapek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pasta z awokado i tuńczyka
Zobacz przepisPasta z awokado i tuńczyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Hummus z brokułem
Zobacz przepisHummus - pyszna pasta do kanapek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Buraczkowy mutabal
Zobacz przepisPasta kanapkowa z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie efekty daje kawa z cytryną? »
Czy grillowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia i dla środowiska? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »