Ewa_Gotuje

Największe bogactwo witaminy C na jesień, nie mylić z pigwą. Jakie właściwości ma pigwowiec, co z niego zrobić?

Jesienią, w sezonie przeziębień, warto wzmocnić organizm dodatkową dawką witaminy C. Ta sprzyja poprawie odporności i pomaga zwalczyć rozwijające się infekcje. Sięgnij po pigwowca - wartości odżywcze i właściwości owocu są szczególnie potrzebne o tej porze roku. Dowiedz się, czym różni się pigwowiec od pigwy.

Czym się różni pigwowiec od pigwy? Nie myl tych dwóch owoców | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na pierwszy rzut oka bardzo łatwo pomylić go z pigwą. To jednak dwa inne owoce, które wyróżniają się nieco innymi cechami. Dowiedz się, jakie właściwości ma pigwowiec i dlaczego warto go jeść, szczególnie jesienią. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z pigwowca, pod koniec artykułu znajdziesz wiele inspiracji.

Sprawdź także: Na jesienne i zimowe przeziębienia będzie w sam raz. Jak zrobić leczniczą nalewkę z malin?

Pigwowiec to roślina z rodziny różowatych, która osiąga do dwóch-trzech metrów wysokości i naturalnie występuje w Azji - najczęściej w lasach, przy strumieniach i na terenach skalistych. Obecnie hoduje się go już też w Europie, Ameryce Północnej i Nowej Zelandii - często jako krzew dekoracyjny. Owoce pigwowca wykorzystuje się do przyrządzania przetworów. W Polsce najpopularniejszy jest pigwowiec chiński, pośredni oraz japoński. 

Pigwowiec - witaminy i wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma pigwowiec? Witaminy, które w sobie kryją, wzmacniają organizm i poprawiają jego ogólne funkcjonowanie. Przede wszystkim owoce są bogate w witaminy A, C, D i te z grupy B (B1, B2, B9). Dostarczają również wielu składników mineralnych, m.in. magnez, cynk, potas i fosfor.

To doskonałe źródło aminokwasów, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z kolei obecność błonnika pokarmowego wpływa korzystnie nie tylko na prozdrowotne właściwości pigwowca, ale też na jego właściwości żelujący, pomocne w kuchni.

Jakie właściwości ma pigwowiec?

Ze względu na liczne i cenne wartości odżywcze pigwowca, cechuje się on korzystnym działaniem na ludzki organizm. Silne przeciwutleniacze, m.in. flawonoidy i antocyjany, wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i opóźniające starzenie się skóry (cera staje się nawilżona i oczyszczona). Z kolei witaminy uzupełniają niedobory potrzebnych człowiekowi składników, łagodzą stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy

Wykazują silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego są polecane w sezonie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie nietrudno. 100 gramów owoców może dodatkowo pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Obecność antyoksydantów, minerałów i witamin sprawia, że nie tylko poprawia się reakcja organizmu na infekcje, ale także praca układu krążenia, koncentracja czy samopoczucie

Jakie właściwości ma jeszcze pigwowiec? Błonnik pokarmowy (ok. 30 gramów w 100 gramach owoców) przeciwdziała zaparciom, wspomaga odchudzanie oraz usprawnia perystaltykę jelit.  

Czym się różni pigwowiec od pigwy?

Ich nazwy brzmią bardzo podobnie i w pierwszej chwili łatwo pomylić je także z wyglądu. Choć oba te owoce nadają się do spożywania w kuchni, to nie na surowo - są wtedy kwaśne i twarde. Zarówno z owoców pigwy, jak i pigwowca, bogatych w pektyny, można przygotować nalewki, konfitury, sok czy syrop do herbaty.

Czym się różni pigwowiec od pigwy? Przede wszystkim pigwa jest drzewem, a pigwowiec to krzew. Pigwowca w Polsce łatwiej wyhodować, bo jest bardziej odporny na mrozy. Owoce pigwy są z kolei większe (ważą nawet do kilograma, osiągają do sześciu centymetrów średnicy, podczas gdy owoce pigwowca - do czterech centymetrów). Choć owoce pigwy roztaczają wokół siebie przyjemniejszą woń, to w smaku aromatyczniejsze są owoce pigwowca. Skórka pigwy pokryta jest też delikatnym meszkiem, a pigwowca jest śliska.

Pigwowiec - przeciwwskazania

To może nieco dziwić, ale nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do jedzenia pigwowca. Oczywiście w przypadku wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu owoców pigwowca (takich jak wysypka skórna czy uczucie duszności), należy szybko je odstawić i udać się do lekarza.

Choć sam pigwowiec charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, to cukrzycy powinni uważać na przetwory przyrządzone z tego owocu. Często są wzbogacone o dużą dawkę cukru, słodzików lub innych sztucznych substancji, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie.

Czy owoce pigwowca trzeba obierać?

Owoce pigwowca przypominają nieco jabłka - z zewnątrz są twarde, kuliste i pokryte żółtawo-zielonkawą skórką, w środku natomiast znajduje się miąższ i komory z ogromną ilością pestek (można naliczyć nawet ponad 60 sztuk). Jak kroić pigwowiec, żeby nadawał się do przyrządzenia pysznych przetworów? I czy owoce pigwowca trzeba obierać przed zrobieniem z nich smacznej nalewki, czy dżemu?

Okazuje się, że proces przygotowania wcale nie jest skomplikowany. Owoców pigwowca nie trzeba obierać - podczas obróbki cieplnej skórka zmięknie lub całkowicie odejdzie. Na początku po prostu wystarczy przekroić owoc na pół (w poprzek), by odsłonić komory z pestkami. Następnie należy wysypać nasiona lub wydłubać je za pomocą łyżeczki albo łyżki do lodów

Co zrobić z pigwowca?

Do tej pory przyrządzałeś przetwory tylko z pigwy i nie za bardzo wiesz, co zrobić z pigwowca? Kieruj się swoją intuicją - z tego owocu również przygotujesz pyszny dżem, konfiturę, nalewkę, syrop czy pulpę do naleśników. Plasterki pigwowca możesz też dodać do sałatki albo użyć do herbaty - świetnie sprawdzą się jako zamiennik bardziej popularnej cytryny. Plasterki czy kawałki owocu będą też znakomitym składnikiem ciast i deserów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pigwowca utrzeć i dodać do potrawki mięsnej lub rybnej. Inspiracje na to, co zrobić z pigwowca, znajdziesz poniżej:

3. Sernik dyniowy z pigwowcem

 Sernik dyniowy z pigwowcem Zobacz przepis

Sernik dyniowy z pigwowcem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Syrop z pigwowca japońskiego

 Syrop z pigwowca japońskiego Zobacz przepis

Syrop z pigwowca japońskiego z imbirem i miodem

5. Sałatka z dodatkiem pigwowca

 Sałatka z dodatkiem pigwowca Zobacz przepis

Sałatka z pigwowcem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dżem z pigwowca japońskiego

 Dżem z pigwowca japońskiego Zobacz przepis

Dżem z pigwowca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dorsz z pigwowcem na dyniowej pierzynce

 Dorsz z pigwowcem na dyniowej pierzynce Zobacz przepis

Dorsz z pigwowcem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Nalewka z pigwowca japońskiego

 Nalewka z pigwowca japońskiego Zobacz przepis

Nalewka z pigwowca japońskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Szarlotka z pigwowca

 Szarlotka z pigwowca Zobacz przepis

Szarlotka z pigwowca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl, drzewkaowocowe24.pl, dietetycy.org.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Lepszy niż oliwa i olej rzepakowy. Działa ochronnie na serce, wspomaga odporność »

Co miesiąc urodzenia mówi o twoim zdrowiu? Data urodzenia a podatność na choroby »

Tych grzybów szukaj w polskich lasach. Oto lista najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 665

30 min
10
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 2219

30 min
20
Przekąski Imprezowe białe kiełbaski

Imprezowe białe kiełbaski to wyjątkowa uczta dla podniebienia, idealna na każ...

Odsłon: 264

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0