Spis treści:
- Pigwowiec - witaminy i wartości odżywcze
- Jakie właściwości ma pigwowiec?
- Czym się różni pigwowiec od pigwy?
- Pigwowiec - przeciwwskazania
- Czy owoce pigwowca trzeba obierać?
- Co zrobić z pigwowca?
Na pierwszy rzut oka bardzo łatwo pomylić go z pigwą. To jednak dwa inne owoce, które wyróżniają się nieco innymi cechami. Dowiedz się, jakie właściwości ma pigwowiec i dlaczego warto go jeść, szczególnie jesienią. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z pigwowca, pod koniec artykułu znajdziesz wiele inspiracji.

Pigwowiec to roślina z rodziny różowatych, która osiąga do dwóch-trzech metrów wysokości i naturalnie występuje w Azji - najczęściej w lasach, przy strumieniach i na terenach skalistych. Obecnie hoduje się go już też w Europie, Ameryce Północnej i Nowej Zelandii - często jako krzew dekoracyjny. Owoce pigwowca wykorzystuje się do przyrządzania przetworów. W Polsce najpopularniejszy jest pigwowiec chiński, pośredni oraz japoński.
Pigwowiec - witaminy i wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze ma pigwowiec? Witaminy, które w sobie kryją, wzmacniają organizm i poprawiają jego ogólne funkcjonowanie. Przede wszystkim owoce są bogate w witaminy A, C, D i te z grupy B (B1, B2, B9). Dostarczają również wielu składników mineralnych, m.in. magnez, cynk, potas i fosfor.
To doskonałe źródło aminokwasów, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z kolei obecność błonnika pokarmowego wpływa korzystnie nie tylko na prozdrowotne właściwości pigwowca, ale też na jego właściwości żelujący, pomocne w kuchni.
Jakie właściwości ma pigwowiec?
Ze względu na liczne i cenne wartości odżywcze pigwowca, cechuje się on korzystnym działaniem na ludzki organizm. Silne przeciwutleniacze, m.in. flawonoidy i antocyjany, wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i opóźniające starzenie się skóry (cera staje się nawilżona i oczyszczona). Z kolei witaminy uzupełniają niedobory potrzebnych człowiekowi składników, łagodzą stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy.
Wykazują silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego są polecane w sezonie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie nietrudno. 100 gramów owoców może dodatkowo pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Obecność antyoksydantów, minerałów i witamin sprawia, że nie tylko poprawia się reakcja organizmu na infekcje, ale także praca układu krążenia, koncentracja czy samopoczucie.
Jakie właściwości ma jeszcze pigwowiec? Błonnik pokarmowy (ok. 30 gramów w 100 gramach owoców) przeciwdziała zaparciom, wspomaga odchudzanie oraz usprawnia perystaltykę jelit.
Czym się różni pigwowiec od pigwy?
Ich nazwy brzmią bardzo podobnie i w pierwszej chwili łatwo pomylić je także z wyglądu. Choć oba te owoce nadają się do spożywania w kuchni, to nie na surowo - są wtedy kwaśne i twarde. Zarówno z owoców pigwy, jak i pigwowca, bogatych w pektyny, można przygotować nalewki, konfitury, sok czy syrop do herbaty.
Czym się różni pigwowiec od pigwy? Przede wszystkim pigwa jest drzewem, a pigwowiec to krzew. Pigwowca w Polsce łatwiej wyhodować, bo jest bardziej odporny na mrozy. Owoce pigwy są z kolei większe (ważą nawet do kilograma, osiągają do sześciu centymetrów średnicy, podczas gdy owoce pigwowca - do czterech centymetrów). Choć owoce pigwy roztaczają wokół siebie przyjemniejszą woń, to w smaku aromatyczniejsze są owoce pigwowca. Skórka pigwy pokryta jest też delikatnym meszkiem, a pigwowca jest śliska.
Pigwowiec - przeciwwskazania
To może nieco dziwić, ale nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do jedzenia pigwowca. Oczywiście w przypadku wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu owoców pigwowca (takich jak wysypka skórna czy uczucie duszności), należy szybko je odstawić i udać się do lekarza.
Choć sam pigwowiec charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, to cukrzycy powinni uważać na przetwory przyrządzone z tego owocu. Często są wzbogacone o dużą dawkę cukru, słodzików lub innych sztucznych substancji, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Czy owoce pigwowca trzeba obierać?
Owoce pigwowca przypominają nieco jabłka - z zewnątrz są twarde, kuliste i pokryte żółtawo-zielonkawą skórką, w środku natomiast znajduje się miąższ i komory z ogromną ilością pestek (można naliczyć nawet ponad 60 sztuk). Jak kroić pigwowiec, żeby nadawał się do przyrządzenia pysznych przetworów? I czy owoce pigwowca trzeba obierać przed zrobieniem z nich smacznej nalewki, czy dżemu?
Okazuje się, że proces przygotowania wcale nie jest skomplikowany. Owoców pigwowca nie trzeba obierać - podczas obróbki cieplnej skórka zmięknie lub całkowicie odejdzie. Na początku po prostu wystarczy przekroić owoc na pół (w poprzek), by odsłonić komory z pestkami. Następnie należy wysypać nasiona lub wydłubać je za pomocą łyżeczki albo łyżki do lodów.
Co zrobić z pigwowca?
Do tej pory przyrządzałeś przetwory tylko z pigwy i nie za bardzo wiesz, co zrobić z pigwowca? Kieruj się swoją intuicją - z tego owocu również przygotujesz pyszny dżem, konfiturę, nalewkę, syrop czy pulpę do naleśników. Plasterki pigwowca możesz też dodać do sałatki albo użyć do herbaty - świetnie sprawdzą się jako zamiennik bardziej popularnej cytryny. Plasterki czy kawałki owocu będą też znakomitym składnikiem ciast i deserów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pigwowca utrzeć i dodać do potrawki mięsnej lub rybnej. Inspiracje na to, co zrobić z pigwowca, znajdziesz poniżej:
3. Sernik dyniowy z pigwowcem

Sernik dyniowy z pigwowcem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z dodatkiem pigwowca

Sałatka z pigwowcem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Dżem z pigwowca japońskiego

Dżem z pigwowca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Dorsz z pigwowcem na dyniowej pierzynce

Dorsz z pigwowcem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Dżem z pigwowca z dodatkiem mango, brzoskwini i gruszki z orientalną nutką

Dżem z pigwowca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Nalewka z pigwowca japońskiego

Nalewka z pigwowca japońskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Szarlotka z pigwowca

Szarlotka z pigwowca / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: Smaker.pl, drzewkaowocowe24.pl, dietetycy.org.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Lepszy niż oliwa i olej rzepakowy. Działa ochronnie na serce, wspomaga odporność »
Co miesiąc urodzenia mówi o twoim zdrowiu? Data urodzenia a podatność na choroby »
Tych grzybów szukaj w polskich lasach. Oto lista najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków »