Spis treści:
Przez lata przedstawiano śniadanie jako najważniejsze danie dnia, a kolację traktowano po macoszemu, twierdząc, że to najmniej potrzebny element menu. Przyznaj się, ile razy uległeś i nie zjadłeś jej, licząc na to, że rano obudzisz się parę kilogramów lżejszy?
Prawda okazuje się zupełnie inna, niż wierzono do tej pory. Kolacja ma ogromny wpływ nie tylko na ogólne funkcjonowanie twojego organizmu, ale również na procesy regeneracyjne, higienę snu, a nawet budowę masy mięśniowej. Spożycie posiłku przynosi również efekt w postaci polepszonej koncentracji i efektywniejszej pracy. Pójście spać będąc głodnym, może skutkować tym, że rano obudzimy się jeszcze bardziej zmęczeni. Dlatego zjedzenie niewielkiej, lekkostrawnej kolacji podczas odchudzania pozwoli na odpowiednie przeprowadzenie procesów trawiennych, które zachodzą w trakcie spania.
O której godzinie zjeść kolację?
Przez lata pokutowało przekonanie, że kolację powinniśmy jeść nie później niż o 18. Reguła ta jest jednym z największych mitów dotyczących zdrowego odżywiania. Jedyne, o czym należy pamiętać, to zachowanie odpowiedniego odstępu przed ostatnim posiłkiem a położeniem się spać. Bezpieczny margines to dwie, trzy godziny przed nocnym spoczynkiem.
Co dodatkowo przemawia za takim podejściem? Zbyt wczesne zjedzenie kolacji przy wielu intensywnych aktywnościach zaplanowanych na wieczór - zarówno fizycznych, jak i umysłowych - może grozić brakiem energii, a nawet porannym wyczerpaniem mimo głębokiego snu. Najlepiej dopasować godzinę kolacji do aktualnego rytmu dobowego i żonglować czasem w zależności od zmieniającego się trybu dnia.
Sprawdzone przepisy na sałatki na kolację
Co w takim razie zaserwować na kolację, aby nie być głodnym, nie spędzić długich godzin w kuchni i jeszcze nie zaszkodzić swojej sylwetce? W tym wypadku idealnie sprawdzą się różnego rodzaju sałatki. Oto kilka przepisów, które już od dawna cieszą się niesłabnącą popularnością wśród naszych czytelników.
1. Szybka sałatka na kolację
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolorowa przekąska z gotowanymi brokułami i pomidorami jest smaczna i pożywna. Jajka i majonez sprawiają, że sałatka jest bardziej delikatna i kremowa. Jeśli jednak uważnie liczysz kalorie, zastąp go jogurtem naturalnym
2. Sałatka na ciepło
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wystarczy, że podsmażysz szpinak i dodasz do niego pozostałe składniki. W ten sposób ekspresowo przygotujesz lekką kolację na ciepło, którą możesz od razu podawać na stół.
3. Sałatka Dobranoc
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oryginalna nazwa i wyjątkowy smak - tak można podsumować sałatkę Dobranoc. To przekąska przypominająca właściwie pastę kanapkową, którą jednak można wyjadać też łyżką z miski. Świetnie pasuje do niej świeże pieczywo. Jak wskazuje nazwa, to rewelacyjna propozycja na kolację (oczywiście zjedzoną co najmniej na trzy godziny przed snem). Stanowi zdecydowanie zdrowszy dodatek do chleba niż wędliny, po które sięga się zwyczajowo wieczorową porą. Makrela należy do tłustych ryb morskich, więc dostarcza cennych kwasów omega, podobnie zresztą jak jajka, które są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Zdecydowanie pokochasz, „podkręcony” odrobiną musztardy, smak sałatki.
4. Sałatka Primadonna
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Świeża, chrupiąca i bardzo wiosenna! Sałatka z ogórków Primadonna to nie jest zwykła mizeria. Nawadnia i dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych. Ogórki w sosie śmietanowym, dzięki dodatkowi jajka i wyrazistego, słonego sera feta, nabierają wyjątkowego charakteru. Tę sałatkę warto jeść nie tylko do obiadu. Można podać ją z kawałkiem pieczywa jako samodzielne danie. Świetnie sprawdzi się na imprezach lub na pyszną kolację.
6. Sałatka żydowska
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co kryje się pod przepisem na sałatkę żydowską? Podstawą tej pysznej przekąski, która tradycyjnie wywodzi się z kuchni żydowskiej, są gotowane ziemniaki, cebula i jajka. Możesz do niej dodać na przykład bogaty w witaminy seler naciowy albo słodką kukurydzę. Sałatka ziemniaczana jest bardzo sycąca i będzie pasować na naprawdę wiele okazji. To prawdziwy rarytas dla miłośników klasycznych przystawek.
7. Sałatka kolacyjna
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wiele osób unika nadmiernej ilości węglowodanów pod koniec dnia, dlatego polecamy wam bogatą w białko, zdrowe tłuszcze i witaminy sałatkę na kolację. Jeśli ugotujesz jajka wcześniej, przygotowanie sałatki zajmie ci tylko kilka chwil. Nadmiar przekąski możesz wykorzystać kolejnego dnia. Zawinięta w tortillę sałatka sprawdzi się jako lunch do pracy, a zmiksowana posłuży za pastę do smarowania pieczywa.
8. Sałatka z pieczarkami
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie ma nic lepszego niż prosta i szybka sałatka, którą możesz podać niezapowiedzianym gościom lub przygotować na pyszną kolację. Czasami wystarczą niecodzienne składniki, które nadadzą wyjątkowego smaku przekąsce. Sekretnym składnikiem w przypadku tej sałatki są marynowane pieczarki. W połączeniu z gotowanymi jajkami, wędzonym boczkiem, cebulą, jogurtem greckim i przyprawami tworzą naprawdę udaną kompozycję!
9. Sałatka z orzechami włoskimi
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Orzechy włoskie to bogate źródło wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 i kwasu omega-3 oraz cennych aminokwasów. Warto je jeść o każdej porze roku, na przykład w pysznej, wytrawnej sałatce. Połączenie delikatnego kurczaka, słodkich jabłek i marchewek nie konkuruje, a uzupełnia smak bakalii. Aby sałatka była bardziej dietetyczna, użyj tylko jogurtu naturalnego, bez dodatku majonezu. Jeśli potrzebujesz smakowitej sałatki do obiadu lub nie jadasz mięsa, zrezygnuj z dodatku kurczaka czy wędliny.
10. Sałatka milionera
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W oryginalnej sałatce milionera znajdziesz paseczki przyprawionych policzków wołowych. W naszej wersji, równie smacznej, wołowina została zastąpiona wędzonym kurczakiem. Z powodzeniem jednak możesz użyć szynki lub gotowanej piersi z indyka. Sałatkę przygotujesz w kilka chwil, a użyty w niej sos możesz zastosować także w innych warzywnych połączeniach.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Sylwia Cisowska
Prosty do zrobienia, ale jaki pyszny. Chrupiący jabłecznik Wikarego »
Wystarczy dodać łyżeczkę do gotującego się bobu. Będzie miał piękny kolor i intensywny smak »
Wiosenny dodatek do obiadu na piękną cerę. Oto Surówka Ślicznotka »