Ewa_Gotuje

Niepotrzebnie unikamy tej ryby. Nie ma rtęci, jest polecana przy diecie redukcyjnej

Ryby powinny znaleźć się w każdym dobrze zbilansowanym jadłospisie. Często jednak pojawia się obawa dotycząca tego, jakie gatunki są najzdrowsze oraz, które z nich są pozbawione rtęci. Dziś przyjrzymy się bliżej mintajowi, sprawdzimy, jakie ma wartości odżywcze, dlaczego warto go jeść oraz jak przyrządzić mintaja.

Jakie korzyści przynosi jedzenie mintaja? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli chcesz zgubić zbędne kilogramy, do swojej codziennej diety musisz włączyć produkty bogate w białko. Świetnie sprawdzą się tu między innymi chude ryby, które nie tylko na długo cię nasycą, ale i nie zawierają dużej liczby kalorii. Do gatunków, po które warto sięgnąć na diecie odchudzającej, należy mintaj. Jest delikatny, ma niską zawartość tłuszczu, dodatkowo świetnie nadaje się do smażenia lub pieczenia. W poniższym artykule opowiemy ci o właściwościach prozdrowotnych mintaja oraz o tym, jak najlepiej go przyrządzić. 

Sprawdź także: Superzdrowa i smaczna ryba, którą omijamy. Dlaczego powinniśmy jeść flądrę?

Mintaj – co to za ryba

Mintaj sprowadzany jest do Polski przede wszystkim z Chin. Wiele osób obawia się jedzenia ryb z powodu ich zanieczyszczenia rtęcią, jednak mintaj jest gatunkiem oceanicznym, przez co jest dużo mniej zanieczyszczonym. Występuje przede wszystkim w Oceanie Spokojnym oraz Pacyfiku, żyje w dużych ławicach na otwartych wodach, na głębokości oscylującej wokół 600 metrów. Średnia waga mintaja to ok. 1,5 kg, natomiast jego długość wynosi zazwyczaj 45 centymetrów. Mintaja pokrywają drobne łuski, jego kolor można określić jako brązowo-oliwkowy. 

Mintaj – wartości odżywcze

W mięsie mintaja znaleźć można witaminę A i D, te z grupy B, a także minerały, takie jak selen, fosfor, magnezu czy potas. Warto spożywać go również ze względu na zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3.

Mintaj zawiera również sporo białka, które wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci. Dodatkowo ryba ta jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. W 100 g mintaja jest ok. 75 kcal. 

Jakie właściwości prozdrowotne ma mintaj?

Dlaczego warto jeść mintaja? Zawarta w nim witamina A świetnie wpływa na zdrowie oczu, chroniąc je dodatkowo przed chorobami. Często można spotkać się z informacjami, dotyczącymi niedoboru witaminy D wśród Polaków, co więcej, wielu ekspertów zaleca jej całoroczną suplementację. Równie ważne jest wybieranie produktów, które dostarczą nam jej wraz z pożywieniem, dlatego właśnie warto sięgać po ryby, w tym mintaja. Witamina D odpowiada za prawidłowy stan kości i zębów, a także wspiera układ odpornościowy, działanie układu nerwowego, ma właściwości przeciwdepresyjne, a także zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera. 

Mintaj zawiera także witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, biorą udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych, dbają o prawidłowy stan błon śluzowych i skóry, a także wspierają układ nerwowy i immunologiczny. 

Ponadto zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają na przyswajanie wapnia, ogólne samopoczucie, obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy, wspierają odporność organizmu, wpływają na rozwój mózgu, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, a także chronią przed udarem mózgu i zawałem serca.

Mintaj jest rybą dietetyczną i lekkostrawną, dlatego można jeść go na diecie. Świetnie sprawdzi się również dla małych dzieci, jest również bezpieczny dla kobiet w ciąży oraz tych, które karmią piersią. 

Czy mintaj ma ości?

Mintaj należy do ryb, które zawierają niewiele ości, dlatego świetnie sprawdzi się przede wszystkim dla małych dzieci. Dodatkowo taka ryba z powodzeniem może być dodana do warzywnych potrawek lub zup, dzięki czemu unikniemy sytuacji, w której ość może stanąć nam w gardle. Aby mieć pewność, że w naszym obiedzie nie pojawi się ość, warto również sięgać po filety oraz paluszki rybne.  

Jak przyrządzić mintaja?

Ryba ta świetnie nadaje się zarówno do pieczenia w piekarniku, jak i smażenia, np. na oliwie lub w panierce. Jeżeli poszukujesz rozwiązań  niskokalorycznych i zdrowych, warto przygotować ją na parze wraz z warzywami, brokułem, kalafiorem, marchewką lub fasolką szparagową. Z mintaja można przygotować również kotleciki rybne, które zasmakują przede wszystkim najmłodszym. Ryba ta świetnie nada się również do wszelakich potrawek, możesz udusić ją w pomidorowo-paprykowym sosie. 

Sprawdź, jakie dania z mintajem w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Polędwica z mintaja

 Polędwica z mintaja Zobacz przepis

Polędwica z mintaja / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mintaj na ostro

 Mintaj na ostro Zobacz przepis

Mintaj na ostro / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Mintaj w bazylii

 Mintaj w bazylii Zobacz przepis

Mintaj w bazylii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mintaj w sezamie

 Mintaj w sezamie Zobacz przepis

Mintaj w sezamie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zapiekanka Eli z mintajem

 Zapiekanka Eli z mintajem Zobacz przepis

Zapiekanka Eli z mintajem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z mintaja

 Sałatka z mintaja Zobacz przepis

Sałatka z mintaja / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pulpeciki z mintaja i makreli

 Pulpeciki z mintaja i makreli Zobacz przepis

Pulpeciki z mintaja i makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Leczo z mintajem

 Leczo z mintajem Zobacz przepis

Leczo z mintajem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zapiekany mintaj Eli

 Zapiekany mintaj Eli Zobacz przepis

Zapiekany mintaj Eli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Mintaj w sosie cytrynowym

 Mintaj w sosie cytrynowym Zobacz przepis

Mintaj w sosie cytrynowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29761

60 min
65
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 165

30 min
6
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 869

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0