Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam zapiekankę ze smażonego mintaja z pieczarkami i cebulą. Całość zalałam śmietaną kremówką z jajkami.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5818
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9638
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5818
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9638
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Składniki
Mintaja odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić w krążki. obłożyć rybę plastrami cebuli i włożyć do lodówki na noc. Rano wyjąć mintaja z cebuli i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę oprószyć pieprzem cytrynowym i przyprawę do ryb.
Jajko rozbełtać i moczyć w nim mintaja.
Na talerz wysypać bułkę tartą. Wyjęte z jajka filety panierować z obu stron w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć mintaja z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Gotowe pieczarki rozłożyć na rybie.
Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do garnka. Jajka dokładnie rozbełtać.
Do jajek wlać śmietanę kremówkę. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekankę zalać masą jajeczno śmietanową.
Ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę. Naczynie z rybą włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 30 minut, aż ser się lekko zrumieni.
Zapiekankę można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!