Grill - temat specjalny

Nowości na grilla. Sąsiedzi i znajomi przekazują sobie te przepisy

Nie bez powodu grillowanie nazywane jest sportem narodowym Polaków. Uwielbiamy przysmaki przygotowywane w tej formie. Nic więc dziwnego, że ta kulinarna dziedzina rozwija się, czego efektem są coraz bardziej nowatorskie receptury. Odkryj nowości na grilla - te przepisy cię zachwycą.

Jakie mięso jest najlepsze na grilla? Wybierz 3 konkretne rodzaje | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kochasz grillować i gdy tylko masz czas, wyszukujesz innowacyjne receptury, którymi zaskoczysz domowników i gości? Poniższe sprawdzone przepisy przypadną do gustu niemal każdemu, a dodatkowo nie są bardzo skomplikowane. Dowiedz się, jakie mięso jest najlepsze na grilla i wypróbuj nowości.

Sprawdź także: Pij napój z tych 2 składników. Szybko spalisz oponkę z brzucha 

Jakie mięso jest najlepsze na grilla? 

Wybór mięsa do grillowania jest kwestią indywidualnych preferencji, ale najczęściej grillujemy: 

  • mięso drobiowe, takie jak filety z kurczaka czy indyka. Jest chude, łatwo się marynuje i stanowi wartościowe źródło białka,
  • wieprzowinę, w postaci karkówki, szynki czy schabu. Jest smaczna, soczysta, choć tłustsza niż mięso drobiowe
  • wołowinę, zwaną „czerwonym mięsem”. Polędwicę wołową lub steki wołowe można grillować w różnych stopniach wysmażenia, a ich przygotowanie jest stosunkowo proste,
  • dziczyznę, taką jak mięso z sarny czy dzika, choć jest mniej popularne. Warto jednak spróbować, by osiągnąć interesujące i nietypowe doświadczenie smakowe.  

Oczywiście, istnieje wiele innych rodzajów mięsa, które można grillować, a każde z nich ma swoje unikalne cechy i sposoby przygotowania. Ważne jest, aby wybrać odpowiednie mięso, które pasuje do naszych upodobań i preferencji smakowych. Najzdrowszym mięsem do grillowania będzie: chude mięso z indyka, kurczaka lub wołowina.

Czy grill jest zdrowy? 

Kolejne ważne pytanie dla fanów grillowania. Czy grill jest zdrowy? Rzeczywiście w tej sprawie nasuwa się sporo wątpliwości. Grillowanie może być korzystne dla zdrowia, jeśli przestrzegasz właściwych zasad przygotowania i jedzenia potraw z grilla. Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę: 

  • wybieraj chude mięso - zdecyduj się na rodzaje mięsa takie jak kurczak, indyk lub chude części wieprzowiny. Unikaj tłustego mięsa, które zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, 
  • zdrowe marynaty - stosuj lekkie i zdrowe marynaty, które nie są bogate w sól, cukier ani sztuczne dodatki. Możesz używać ziół, przypraw, soku z cytryny lub octu, aby dodać smaku potrawom,  
  • unikaj przypalania mięsa - unikaj nadmiernego przypalania mięsa na grillu, gdyż może to powodować powstawanie substancji rakotwórczych. Grilluj przy niższych temperaturach i nie pozostawiaj mięsa na ogniu zbyt długo,  
  • dodawaj warzywa i owoce - urozmaicaj swoje grillowane posiłki, dodając do nich warzywa i owoce. Grillowane warzywa są zdrowym uzupełnieniem, bogatym w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze, 
  • wybieraj zdrowe dodatki - ogranicz ilość tłustych sosów i majonezów. Wybieraj zdrowsze opcje, takie jak naturalny jogurt, sok z cytryny czy świeże zioła, 
  • unikaj wdychania dymu - staraj się unikać wdychania nadmiaru dymu, który powstaje podczas grillowania, ponieważ może zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia. Upewnij się, że miejsce grillowania jest dobrze wentylowane i korzystaj z grilla na otwartej przestrzeni. 

Nowości na grilla - te przepisy cię zachwycą

Co powiesz na nowości na grilla? Mamy dla ciebie przepisy, które z pewnością pozytywnie cię zaskoczą. Koniec z nudą podczas domowego barbecue:

Grillowane pomidory z serem feta 

Składniki

  • 4 pomidory 
  • 200 g sera feta 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz 

     

    Sposób wykonania: 

    1. Przekrój pomidory na pół i usuń nasiona. 
    2. Skrop środki oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. 
    3. Grilluj pomidory z wyciętą stroną w dół od czterech do pięciu minut. 
    4. Przewróć pomidory i dodaj na nie plasterki sera feta. 
    5. Grilluj przez kolejne dwie, trzy minuty, aż ser się rozpuści i zrumieni. 
    6. Podawaj od razu.

    Kiełbasa faszerowana na grilla 

    Składniki

    • 4 ulubione kiełbaski 
    • 1 cebula 
    • 1 papryka 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 1 łyżka oliwy z oliwek 
    • 1 łyżeczka oregano 
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
    • sól, pieprz 

     

    Sposób wykonania: 

    1.  Podsmaż cebulę, paprykę i czosnek na oliwie. 
    2. Dodaj oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. 
    3. Przekrój kiełbaski wzdłuż, ale nie do końca. 
    4. Wyłóż nadzienie na wewnętrzne części kiełbasek. 
    5. „Zamknij” kiełbaski i grilluj na średnim ogniu przez 8-10 minut, odwracając je tylko raz. 
    6. Upewnij się, że są dokładnie zrumienione. 
    7. Podawaj gorące z dodatkiem sałatki albo ogórków kiszonych.

    Grillowana pierś z kurczaka z nadzieniem 

    Składniki

    • 2 filety z kurczaka 
    • 1/2 szklanki startego sera żółtego 
    • 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii 
    • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
    • 2 łyżki oliwy z oliwek 
    • sól i pieprz do smaku 

     

    Sposób wykonania:  

    1. Przygotuj nadzienie, mieszając w misce starty ser żółty, posiekaną bazylię, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. 
    2. Filety z kurczaka umyj i osusz. Przeciągnij ostrożnie nożem przez grubszą część każdego fileta, tworząc kieszonkę do nadzienia. 
    3. Napełnij kieszonki nadzieniem, równomiernie rozprowadzając go na całej długości filetów. 
    4. Skrop filety z kurczaka oliwą z oliwek i posól oraz popieprz je z obu stron. 
    5. Przygotuj grill, rozgrzewając go do średnio-wysokiej temperatury. 
    6. Umieść filety z kurczaka na grillu i grilluj je przez około sześć, osiem minut z każdej strony, aż zyskają złocisty kolor.  
    7. Przekrój filety na kawałki i podawaj gorące jako główne danie na grillu. Możesz je również podać z dodatkowymi ulubionymi sosami lub surówkami. 

    Oryginalne szaszłyki grillowe 

    Składniki

    Warzywa i mięso pokrojone na kawałki:

    • 500 g mięsa z kurczaka
    • cebula
    • papryka czerwona
    • papryka żółta
    • cukinia
    • pieczarki
    • ananas

    Marynata (wymieszać wszystkie składniki):

    • sok z cytryny
    • oliwa z oliwek
    • czosnek
    • oregano
    • papryka
    • sól, pieprz

     

    Sposób wykonania:  

    1. Zamarynuj mięso w przygotowanej marynacie przez 30 minut. 
    2. Przygotuj drewniane patyczki do szaszłyków. 
    3. Na patyczki nadziej kolejno mięso, warzywa i owoce. 
    4. Grilluj szaszłyki przez 10-15 minut, często obracając. 
    5. Podawaj gorące i udekoruj świeżymi ziołami. 

    Grillowane banany z czekoladą 

    Składniki

    • 4 dojrzałe banany 
    • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałki 
    • 2 łyżki masła, roztopionego 
    • 2 łyżki brązowego cukru 
    • Opcjonalnie: gałka lodów waniliowych lub bita śmietana do podania 

     

    Sposób wykonania: 

    1. Przygotuj grill, rozgrzewając go do średniej temperatury. 
    2. Pozostaw skórki na bananach i naciśnij delikatnie na nich, aby powstały niewielkie rozcięcia. 
    3. W małej misce wymieszaj roztopione masło i brązowy cukier. 
    4. Skrop banany masłem z cukrem, tak aby jak najwięcej dostało się do środka. 
    5. Umieść banany na grillu, skórką do góry i grilluj przez około dwie, trzy minuty, aż skórka stanie się ciemniejsza i będzie łatwo odchodzić. 
    6. Obróć banany na drugą stronę i grilluj przez kolejne dwie, trzy minuty. 
    7. Usuń banany z grilla i ostrożnie obierz skórki. 
    8. Przełóż gorzką czekoladę na jedną z połówek banana, a następnie przykryj drugą połówką, aby czekolada była w środku. 
    9. Owiń banany w kawałek folii aluminiowej i umieść na grillu przez około dwie, trzy minuty, aby czekolada się roztopiła. 
    10. Wyjmij banany z grilla i ostrożnie rozpakuj folię aluminiową. 
    11. Podawaj gorące grillowane banany z czekoladą samodzielnie lub jako dodatek do gałki lodów waniliowych czy z bitą śmietaną. 

    Więcej nowości na grilla znajdziesz poniżej:

    1. Pieczarki z grilla z serem

     Pieczarki z grilla z serem Zobacz przepis

    Pieczarki z grilla z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Szaszłyki na grilla

     Szaszłyki na grilla Zobacz przepis

    Szaszłyki na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Bataty z grilla

     Bataty z grilla Zobacz przepis

    Bataty z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Pieczarki z grilla

     Pieczarki z grilla Zobacz przepis

    Pieczarki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Zawijańce z grilla

     Zawijańce z grilla Zobacz przepis

    Zawijańce z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Krewetki z grilla

     Krewetki z grilla Zobacz przepis

    Krewetki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Chlebki pieczone na grillu

     Chlebki pieczone na grillu Zobacz przepis

    Chlebki pieczone na grillu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Pomidory z mozzarellą z grilla

     Pomidory z mozzarellą z grilla Zobacz przepis

    Pomidory z mozzarellą z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Szaszłyki warzywne na grilla

     Szaszłyki warzywne na grilla Zobacz przepis

    Szaszłyki warzywne na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Chorwackie cevapcici z grilla

     Chorwackie cevapcici z grilla Zobacz przepis

    Chorwackie cevapcici z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    11. Lizaki z ananasa z grilla

     Lizaki z ananasa z grilla Zobacz przepis

    Lizaki z ananasa z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródła: Smaker.pl

    Opracowała: Redakcja Smaker

    Zobacz także:

    Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić hummus z bobu. Szybki i prosty przepis »

    Jak ugotować jajko na miękko? Płynne żółtko zawsze wyjdzie perfekcyjnie »

    Ustalono najlepszą godzinę na śniadanie i kolację. Poprawia metabolizm cukru »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

    Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

    Odsłon: 5140

    30 min
    10
    Ciasta Torcik Biała Dama

    Lekki, nieduży torcik na orzechowym biszkopcie, przełożony delikatnym kremem...

    Odsłon: 1103

    60 min
    7
    Śniadania Wariacje parówkowe

    Mam dla Was propozycję z parówek i jajek. Z parówek można wyczarować całkiem...

    Odsłon: 604

    15 min
    11

    Polecane artykuły

    Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

    Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

    1
    Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

    My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

    0
    Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

    Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

    1
    Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

    Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

    1