Spis treści:
- Po co opalać cebulę do rosołu?
- Opalanie cebuli do rosołu - sprawdzone sposoby
- Przepis na aromatyczny rosół
Cebula to niezwykle aromatyczne warzywo, które podkreśla smak wielu dań. Dodawana do zup, sosów, farszów oraz mięs, nadaje im charakteru i wydobywa z nich to, co najlepsze. Okazuje się, że nie może zabraknąć jej również w rosole - zanim jednak w nim wyląduje, należy ją odpowiednio przygotować. Przypominasz sobie scenę z dzieciństwa, w której mama lub babcia opalały cebulę na palniku kuchenki? Wiedz, że nie robiła tego bez powodu! Sprawdź, jaki jest cel takiego zabiegu i jak jeszcze może wyglądać opalanie cebuli do rosołu.

Po co opalać cebulę do rosołu?
Od zawsze zastanawiasz się, po co opalać cebulę do rosołu? Jedno jest pewne - czynność ta ma ogromne znaczenie w procesie gotowania powyższej zupy. To właśnie od niej zależy w dużej mierze smak i aromat dania, a także jego klarowność oraz charakterystyczny złocisty kolor. Co się stanie, gdy wrzucisz do rosołu surową cebulę? Będzie on po prostu mocno cebulowy i pozbawiony przyjemnego dymnego posmaku. Zdecydowanie lepiej postawić na warzywo opalane - pamiętaj, aby nie usuwać z niego wszystkich łupin, a jedynie wierzchnią warstwę, która może być zanieczyszczona. Do dzieła!
Sprawdź także: Bosacka alarmuje: nie daj się oszukać w sklepie. Co to jest downsizing?
Opalanie cebuli do rosołu - sprawdzone sposoby
Jeśli chodzi o opalanie cebuli do rosołu, możesz robić to na kilka różnych sposobów. Niezależnie od tego, czy dysponujesz kuchenką gazową, czy płytą indukcyjną, z pewnością sobie z tym poradzisz. Co ciekawe, niektóre triki sprawdzają się nawet przy braku dostępu do wyżej wymienionych sprzętów. Zatem jak opalać cebulę, żeby idealnie podkreśliła smak twojej zupy? Poznaj najbardziej sprawdzone metody i wybierz swoją ulubioną.
Kuchenka gazowa
Najpopularniejszym sposobem na opalenie cebuli jest umieszczenie jej na kuchence gazowej. Ważne, aby dobrać odpowiednią wielkość warzywa, ponieważ nie powinno ono wystawać poza krawędzie palnika. Wystarczy minimalny ogień i zaledwie kilka minut, aby cebula była gotowa. Innym, równie sprawdzonym trikiem jest pokrojenie warzywa na pół, nadzianie każdej połówki na widelec i oparcie go na palniku.
Piekarnik
Jeśli nie masz dostępu do kuchenki gazowej, równie dobrze możesz skorzystać z piekarnika. Warto podkreślić, że metoda ta ma naprawdę wielu zwolenników, nawet wśród doświadczonych kucharzy. Jak wygląda opalanie cebuli do rosołu w piekarniku? Jedyne, co musisz zrobić, to nagrzać urządzenie do 200-220 stopni (najlepiej z funkcją grillowania) i podpiec w nim warzywo do momentu, aż jego skórka przybierze ciemną barwę. Pamiętaj, aby położyć je na suchej blaszce lub brytfannie i przekręcać w trakcie obróbki termicznej, żeby równomiernie się zarumieniło.
Patelnia
Jeśli chodzi o inne możliwości opalania cebuli do rosołu, sprawdzonym sposobem jest umieszczenie jej na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Rozwiązanie to jest szczególnie cenione przez posiadaczy płyty indukcyjnej, którzy z jakiegoś powodu nie chcą podpiekać warzywa w piekarniku. Aby cebula była odpowiednio opalona, przekrój ją na pół i ułóż w taki sposób, żeby płaska część przylegała do dna patelni. Po jakimś czasie zacznij obracać ją na inne strony - cały proces powinien trwać zaledwie kilka minut.
Palnik ręczny
Jak przygotować cebulę do rosołu, jeśli nie masz w pobliżu piekarnika ani kuchenki? Idealnym wyjściem z sytuacji jest skorzystanie z ręcznego palnika gazowego. Jest to bardzo praktyczne i wielofunkcyjne narzędzie, które przydaje się w wielu różnych sytuacjach – również podczas gotowania. Jak poprawnie go użyć? Umieść cebulę w bezpiecznym miejscu i zacznij opalać ją płomieniem palnika – po kilku minutach jej skórka powinna nabrać ciemnego koloru.
Zobacz: Krem z ziemniaków z boczkiem, szczypiorkiem i serem
Przepis na aromatyczny rosół
Skoro już wiesz, jak wygląda i czemu służy opalanie cebuli do rosołu, czas wyczarować pyszną i aromatyczną zupę. Potrawa ta jest tak uniwersalna, że możesz zaserwować ją praktycznie na każdą okazję, począwszy od wystawnego przyjęcia po luźne spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Jak zrobić ją krok po kroku?
Aby wyczarować rosół o wyjątkowym smaku i pięknym złocistym kolorze, musisz zaopatrzyć się w mięso z kurczaka, korzeń pietruszki, marchewkę, por, cebulę, czosnek (opcjonalnie), korzeń selera, ziarna pieprzu, liście laurowe, sól, ziele angielskie oraz świeży lubczyk lub natkę pietruszki.
W dniu gotowania zupy możesz namoczyć mięso w wodzie - najlepiej przez dwie godziny. Warto wcześniej usunąć z niego nadmiar tłuszczu oraz kuper. Po wykonaniu tej czynności wlej do drugiego garnka wodę, doprowadź ją do wrzenia, wrzuć kurczaka i ponownie zagotuj.
Po kilku minutach wylej z garnka wodę i umieść w nim odpowiednio przygotowane warzywa. To właśnie na tym etapie należy opalić cebulę i wrzucić ją wraz z innymi składnikami do mięsa. Pozostaje jeszcze doprawienie rosołu - dodaj wszystkie przyprawy i zalej całość zimną wodą.
Przykryj garnek pokrywką, zagotuj zupę, a następnie zmniejsz ogień i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejną godzinę. Po tym czasie dorzuć pozostałe komponenty, tj. sól, czosnek oraz lubczyk lub natkę pietruszki, i gotuj rosół jeszcze przez pół godziny.
Po upływie 30 minut wyjmij z zupy mięso oraz warzywa i przyprawy. Przelej ją do drugiego garnka, przecedzając ją przez sitko. Gotowe danie podawaj na gorąco, najlepiej z makaronem lub lanymi kluskami oraz posiekaną natką pietruszki.
Zastanawiasz się, co zrobić z resztami z rosołu? Wiedz, że możesz wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Warto przyrządzić z nich mięsny lub warzywny pasztet, farsz do pierogów, pastę na kanapki, kotlety oraz sałatkę.
Sposoby na opalanie cebuli do rosołu i inne kuchenne triki
Po co opalać cebulę do rosołu? Ile gotować młode ziemniaki? Co zrobić, żeby zioła ze sklepu nie więdły? Jak mrozić bób? To tylko kilka z wielu zagadnień, jakie poruszamy w naszym serwisie. Na Smaker.pl znajdziesz ogrom kulinarnych inspiracji oraz mnóstwo praktycznych trików, które ułatwią ci przygotowywanie różnego rodzaju potraw. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, u nas z pewnością odkryjesz to, czego potrzebujesz.
Sprawdzone przepisy na domowy rosół znajdziesz poniżej:
Zobacz także:
Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »
Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »