Dania jednogarnkowe

Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien na moment zapomnieć o diecie i oddać się słodkiemu szaleństwu.

Fot. 123RF/Picsel

Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej.

Według Jędrzeja Kitowicza, na dworze króla Augusta II serwowano pączki, które nie przypominały dawnych, twardych i ciężkich, a były wręcz tak lekkie, że „wiatr zdmuchnąłby je z półmiska": Jak osiągnąć taki efekt?

Wyrabianie

Choć korzystamy z rozmaitych przepisów, to warto pamiętać o paru zasadach. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż nabierze charakterystycznego połysku oraz zacznie odchodzić od dłoni. Do ciasta należy też dodać nieco spirytusu, co zapobiega wchłanianiu przez pączki tłuszczu.

Nadziewanie

Profesjonalnie nadziewamy pączki szprycą cukierniczą. Niektórzy decydują się zastąpić taki sprzęt strzykawką, ale z rękąna sercu tego pomysłu nie polecamy. Jeśli nie dysponujemy szprycą, to pączki nadziewamy przed smażeniem. W tym celu ciasto wałkujemy, wykrawamy okręgi, nakładamy ciepłe nadzienie, zaklejamy i formujemy kule. Tak przygotowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia.

Smażenie

Do smażenia używamy tłuszczu odpornego na działanie wysokiej temperatury, np. oleju rzepakowego lub smalcu. Tłuszcz musi być bardzo mocno nagrzany, ale nie może dymić. Jeśli zacznie dymić to będzie nie do uratowania i będziemy musieli go wymienić.

Istnieją dwa sposoby sprawdzenia temperatury - próba dłoni i próba ciasta. Jeśli nie damy rady utrzymać dłoni bezpośrednio nad tłuszczem to znak, że można już smażyć. Możemy także wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić czy wypłynie, oraz czy zacznie się smażyć. Pamiętajmy jednak, że ten testowy kawałek należy wyłowić, aby się nie spalił.

W różnych przepisach znajdziemy różny czas smażenia. Zazwyczaj jest to dosłownie kilka chwil, tak aby pączki porządnie się zrumieniły. Pączki należy wysmażać z obu stron, pilnując, by nie zanurzyły się zbyt głęboko. Tak może się stać, gdy tłuszcz nie będzie dostatecznie nagrzany. Pączki nie mogą też pływać zbyt blisko siebie, bo to obniży temperaturę tłuszczu, co z kolei sprawi, że pączki będą tłuste.

A jeśli nie mamy pewności, czy pączki są gotowe, to najprościej jest jednego wyłowić i nakłuć wykałaczką. Jeśli wyciągniemy czystą wykałaczkę, bez osadu z surowego ciasta, to możemy je wyławiać.

Po smażeniu

Zaraz po wyłowieniu z rondla, pączki należy ułożyć na sitku, lub bibule, tak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lukrowanie możemy rozpocząć praktycznie zaraz. Jeśli jednak posypujemy je cukrem pudrem, to odczekajmy, aż pączki ostygną. W przeciwnym razie cukier się rozpuści i zamiast eleganckiego pyłu powstanie przezroczysta skorupa. Z dodatków polecamy naturalnie skórkę pomarańczową, a także migdały.

 

1. Pączki Magdy Gessler

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Pączki - przepis sprzed stu lat

Pączki. Kliknij!

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ekspresowe mini pączki z trzech składników

Fot. Panimkuchniasmakowita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Beignets - pączki z Nowego Orleanu

Fot. Ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Loukoumades - greckie pączkie

Fot. Wanilia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pączki z ziemniakami

Fot. SlodkiBlog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie. Kliknij!

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pączki malinowe

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Tanie pączki

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Pączki czekoladowe

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 36

30 min
2
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 396

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

0
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5