Desery Przepis na:
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Skladniki zaczynu wymieszac i zostawic na 10 min. Wymieszac wode z sola i wodka. Mieszajac dodac make i drozdze. W razie potrzeby dodac maki wiecej. Ciasto nie może być za rzadkie Zostawic do wyrosniecia na 45min. Rozgrzac olej. Ciasto nabierac lyzka umoczona w wodzie, smazyc jak paczki (no moze raczej na zloto niz brazowo) i osaczac. Przed kazdym loukoumada zmoczyc lyzke, zeby ciasto nie lepilo sie. Podawac polane podgrzanym miodem (tylko do rozpuszczenia) i posypane cynamonem.
po powrocie z Grecji długo "chodził" za mna smak Loukoumades długo szukałam przepisu i udało mi sie znaleśc i zaczerpnąc przepisu od http://www.cincin.cc/lofiversion/index.php/t21810.html
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

prezesewa 06 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Tez u nas jada sie te paczki,sa pyszne,ale w Grecji dodaja do ciast syropow lub miodu zamiast cukru,chyba wiedza jaki jest szkodliwy...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 03 marca 2012Zgłoś do usunięcia
W Grecji posypuje się je jeszcze uprażonym sezamem i cynamonem-pychotka :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

shira211 26 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Super przepis, dodaje do ulubionych:) pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz