Papryka na talerze!

Papryka jest dostępna w polskich sklepach niemal przez cały rok. Jednak to właśnie teraz smakuje najlepiej, dlatego warto, aby jak najczęściej gościła na naszych talerzach.

Fot. 123RF/Picsel

Papryka występuje w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach. Może być słodka i łagodna lub piekielnie ostra. Co warto wiedzieć o tym warzywie i jak je wykorzystać w kuchni?

Skarbnica witaminy C

Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później gwałtownie spada. Warto zapamiętać przed sezonem przeziębieniowym!

Która najzdrowsza?

Czerwona papryka zawiera barwnik o nazwie likopen. Jest on jednym z najsilniejszych antyoksydantów, które "wymiatają" wolne rodniki. Ilość karotenu - innego barwnika, obecnego też w marchewce - w czerwonej papryce jest 9 razy większa niż w zielonej. A poziom witaminy C jest dwukrotnie wyższy. Jeśli więc zastanawiacie się, którą paprykę wybrać, pamiętajcie, że czerwona ma zdecydowanie najwięcej składników odżywczych.

Reklama

Im ostrzejsze, tym lepsze

W badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie Nottingham wykazano, że kapsaicyna - substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, takich jak jalapeno, piri-piri, tabasco czy cayenne - pobudza komórki nowotworów do "samobójstwa" (w medycynie proces ten nazywany jest "apoptozą").

Dodatkowo, naukowcom udało się dowieść, że kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do usuwania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili, powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu.

Jedak w przypadku pikantnych potraw warto pamiętać o zachowaniu umiaru. Kapsaicyna w zbyt dużych dawkach jest toksyczna, a nawet może doprowadzić do śmierci, dlatego nie można jej kupić jako ostrej przyprawy w sklepie i nie należy jej nadużywać. Jest niewskazana dla osób uskarżających się na choroby układu pokarmowego.

Jak najlepiej wykorzystać sezon na paprykę?

Jeśli nie masz pomysłu na to, w jaki sposób możesz wykorzystać paprykę, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, którzy bardzo często dodają to warzywo do swoich dań. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Papryka w musztardzie po chorwacku

Fot. Aneta26 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kiszona papryka

Fot. Helenapon na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Sałatka z papryki

Fot. Srk76 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Szakszuka z papryką

Fot. Miki1999 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Schab w papryce

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Śledzie z papryką

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Krem paprykowy

Fot. Kasiagie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Paprykowe placuszki z kurczaka

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Sos śliwkowo-paprykowy

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Prosty gulasz paprykowy

Fot. AgnieszkaCrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Rolada paprykowa

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Papryka faszerowana

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
35
Dania główne Kluski śląskie

Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...

Odsłon: 2118

60 min
32
15 min
12
Sałatki sałatka chrzanowa z ananasem...

sałatka całkiem dobra a i zaskakujące połaczenie ananasa z chrzanem

Odsłon: 16509

30 min
20

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

4
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0