Papryka na talerze! Jesienią wzmocni odporność

Papryka jest dostępna w polskich sklepach niemal przez cały rok. Warto jeść ją także jesienią, bo to prawdziwa skarbnica witaminy C. Nie tylko wesprze odporność, ale jest uniwersalną bazą wielu pysznych dań.

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Papryka występuje w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach. Może być słodka i łagodna lub piekielnie ostra. Co warto wiedzieć o tym warzywie i jak je wykorzystać w kuchni?

Spis treści: Imbirowe szoty działają cuda. Zastrzyk energii i odporności

Skarbnica witaminy C

Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około ośmiu tygodni), później gwałtownie spada. Warto zapamiętać przed sezonem przeziębieniowym!

Która papryka jest najzdrowsza?

Czerwona papryka zawiera barwnik o nazwie likopen. Jest on jednym z najsilniejszych antyoksydantów, które „wymiatają" wolne rodniki. Ilość karotenu - innego barwnika (obecnego też w marchewce) - w czerwonej papryce jest dziewięciokrotnie większa niż w zielonej. A poziom witaminy C jest dwukrotnie wyższy. Jeśli więc zastanawiacie się, którą paprykę wybrać, pamiętajcie, że czerwona ma zdecydowanie najwięcej składników odżywczych.

Im ostrzejsze, tym lepsze

W badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie Nottingham wykazano, że kapsaicyna - substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, takich jak jalapeño, piri-piri, tabasco czy cayenne, pobudza komórki nowotworów do „samobójstwa" (w medycynie proces ten nazywany jest „apoptozą").

Dodatkowo naukowcom udało się dowieść, że kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do usuwania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi. Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili, powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy. Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu.

Jedak w przypadku pikantnych potraw warto pamiętać o zachowaniu umiaru. Kapsaicyna w zbyt dużych dawkach jest toksyczna, a nawet może doprowadzić do śmierci, dlatego nie można jej kupić jako ostrej przyprawy w sklepie i nie należy jej nadużywać. Jest niewskazana dla osób uskarżających się na choroby układu pokarmowego.

Jak najlepiej wykorzystać sezon na paprykę?

Jeśli nie masz pomysłu na to, w jaki sposób możesz wykorzystać paprykę, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, którzy bardzo często dodają to warzywo do swoich dań. Takie potrawy świetnie rozgrzeją lub wzmocnią odporność podczas chłodnych dni. Oto niektóre z propozycji:

1. Śledzie z papryką

 Śledzie z papryką Zobacz przepis

Śledzie z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szakszuka z papryką i cebulą

 Szakszuka z papryką i cebulą Zobacz przepis

Szakszuka z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Schab w papryce

 Schab w papryce Zobacz przepis

Schab w papryce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z papryki

 Sałatka z papryki Zobacz przepis

Sałatka z papryki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Leczo

 Leczo Zobacz przepis

Rozgrzewające leczo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kiszona papryka

 Kiszona papryka Zobacz przepis

Kiszona papryka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Paprykowe placuszki z kurczaka

 Paprykowe placuszki z kurczaka Zobacz przepis

Placuszki z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sos śliwkowo - paprykowy

 Sos śliwkowo - paprykowy Zobacz przepis

Sos paprykowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Krem paprykowo - pomidorowy

 Krem paprykowo - pomidorowy Zobacz przepis

Krem paprykowo - pomidorowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Papryka faszerowana

 Papryka faszerowana Zobacz przepis

Papryka faszerowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Papryka po chorwacku

 Papryka po chorwacku Zobacz przepis

Papryka po chorwacku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Papryka po cygańsku

 Papryka po cygańsku Zobacz przepis

Papryka po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Gołąbki w papryce

 Gołąbki w papryce Zobacz przepis

Gołąbki w papryce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Rolada paprykowa-pomidorowa z twarożkiem

 Rolada paprykowa-pomidorowa z twarożkiem Zobacz przepis

Rolada paprykowa-pomidorowa z twarożkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Prosty gulasz paprykowy

 Prosty gulasz paprykowy Zobacz przepis

Prosty gulasz paprykowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 597

>60 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2