Pomijamy w warzywniaku, a to błąd. Nie ma dużo kalorii, za to masę zdrowego błonnika

W Polsce kapustę od razu kojarzy się z pysznym bigosem czy kapuśniakiem. Tymczasem jej chińska odmiana to prawdziwy rarytas w Azji. Jak smakuje pak choi i co przyrządzić z tego warzywa w kuchni? Odkryj nowe, orientalne smaki, które dodatkowo wzmocnią twój organizm.

Co przyrządzić z kapusty pak choi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pak choi inaczej określany jest też jako bok choi albo chińska czy biała kapusta. Jak sama nazwa wskazuje, warzywo wywodzi się z Chin, gdzie uprawia się je już od ponad 1500 lat. Dużą popularnością cieszy się w kuchni orientalnej. Dowiedz się, jak smakuje pak choi, jakie ma właściwości i co pysznego zrobić z takiej kapusty?

Sprawdź także: Nasiona chia, żurawina i kefir. Pij na śniadanie, a centymetrów w biodrach będzie mniej

Pak choi - kapusta pełna błonnika

Właściwości kapusty pak choi wynikają z jej wartości odżywczych, które oddziałują na cały organizm. To niskokaloryczne warzywo w 100 gramach zawiera tylko 13 kalorii. Jest skarbnicą silnych antyoksydantów (które zapobiegają starzeniu się komórek), witamin (w tym A, C, K) i minerałów (m.in. potasu, wapnia, magnezu, żelaza i miedzi). Pak choi to także źródło kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych omega-3, białka i przede wszystkim błonnika pokarmowego. 

Jakie są właściwości pak choi? Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i wyniszczanie zdrowych komórek. Jedząc azjatyckie warzywo, zmniejszasz ryzyko wystąpienia nowotworów, stabilizujesz poziom cukru i wzmacniasz kości.

Ponadto kapusta pak choi działa przeciwzapalnie i reguluje ciśnienie. Może stać się składnikiem diety odchudzającej, ponieważ przyspiesza spalanie tłuszczu i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zawarty w niej błonnik pokarmowy dodatkowo wspiera prawidłową pracę jelit.  

Jak smakuje pak choi?

Z wyglądu odbiega od tradycyjnej kapusty głowiastej, ponieważ jest podłużną rozetą liści - u dołu białą, na górze - jasnozieloną. Pak choi można przyrównać już bardziej do kopru włoskiego. Obie części kapusty są jadalne, więc znajdą zastosowanie w kuchni.

Jak smakuje pak choi? Należy do warzyw, które przyjemnie chrupią, są soczyste, ale też posiadają lekko gorzkawy posmak. Warto zapamiętać, że smak pak choi zależy od wielkości główki - im jest większa, tym bardziej gorzka. Najlepiej więc kupować małe główki, aby pozbyć się goryczy - smakują one jak połączenie kapusty i szpinaku. Zresztą podczas gotowania warzywa, również przechodzi ono często innymi aromatami, więc nie należy się obawiać, że będzie niesmaczne.

Czy kapustę pak choi trzeba parzyć?

Warzywo jest jadalne w całości, a więc można spożyć zarówno jej liście, jak i łodygi. Zastanawiasz się, czy kapustę pak choi można jeść na surowo, czy powinieneś ją wcześniej sparzyć przed spożyciem? Tak naprawdę, masz kilka opcji do wyboru.

Kapusta chińska smakuje doskonale na surowo. Jest wtedy niezwykle chrupiąca. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, abyś ją ugotował, poddusił lub usmażył. Jak widzisz, kapusta pak choi w kuchni to niezwykle uniwersalny produkt, który znajdzie zastosowanie do wielu potraw.

Co przyrządzić z kapusty pak choi?

Kapustę pak choi używa się głównie do dań obiadowych - jako składnik lub dodatek. To częsty element zup orientalnych i azjatyckich potraw z makaronem, ryżem lub owocami morza. Dodaje się ją też do potraw typu stir-fry lub tych wykonanych w woku. Warzywo można też podać jako samodzielne danie wegetariańskie oraz wegańskie.

Wiesz już też, że kapustę chińską można jeść na surowo - wtedy najlepiej smakuje jako dodatek do sałatki, surówki lub jako zamiennik sałaty w kanapce. Wystarczy obrać ją z zewnętrznych liści, umyć i pokroić liście na paski. Pyszną potrawą z pak choi są sajgonki. Jeśli chcesz natomiast podać ją w formie przystawki, na liściach wyłóż uprażone nasiona sezamu lub podsmażony bekon.

Zainspiruj się najlepszymi przepisami z kapustą pak choi w roli głównej, które przetestowali nasi użytkownicy:

1. Gołąbki wegetariańskie z pak choi

 Gołąbki wegetariańskie z pak choi Zobacz przepis

Gołąbki wegetariańskie z pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pak choi z patelni według Ewy Wachowicz

 Pak choi z patelni według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pak choi z patelni według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa z kapustą pak choi

 Zupa z kapustą pak choi Zobacz przepis

Zupa z kapustą pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tajska zupa z krewetkami, pieczarkami i pak choi

 Tajska zupa z krewetkami, pieczarkami i pak choi Zobacz przepis

Tajska zupa z krewetkami, pieczarkami i pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa z krewetkami i kapustą pak choi

 Zupa z krewetkami i kapustą pak choi Zobacz przepis

Zupa z krewetkami i kapustą pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chow mein z wieprzowiną i warzywami

 Chow mein z wieprzowiną i warzywami Zobacz przepis

Chow mein z wieprzowiną i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Spaghetti „po chińsku” z pak choi i mun

 Spaghetti „po chińsku” z pak choi i mun Zobacz przepis

Spaghetti „po chińsku” z pak choi i mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zielone curry z kurczakiem

 Zielone curry z kurczakiem Zobacz przepis

Zielone curry z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Orientalny rosół z kaczki

 Orientalny rosół z kaczki Zobacz przepis

Orientalny rosół z kaczki i pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Dorsz z makaronem po azjatycku

 Dorsz z makaronem po azjatycku Zobacz przepis

Dorsz z makaronem po azjatycku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, dziendobry.tvn.pl, potrudachdogwiazd.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Właściwości czarnej maliny. Bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza »

Z taką pomidorową nie ma żartów. Jeden składnik wyniesie ją na poziom restauracyjny »

Jak wyczyścić silikon w łazience? Czarne zacieki rozpłyną się w oczach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
8
15 min
1
Ciasta Ciasto jogurtowy suflet

Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...

Odsłon: 266

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Parmezan kontra Parmigiano Reggiano: jaka jest różnica? Co to jest parmezan i do czego go używać?

Parmigiano Reggiano to jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich serów, który cieszy się popularnością wśród polskich konsumentów. Produkt dosko...

2
Informacje Najlepsza polewa na sernik. Czekoladowa, malinowa a może pistacjowa?

Sernik to podstawowy wypiek, który powinien znaleźć się w repertuarze nawet najbardziej początkującego cukiernika. Można go przyrządzić na wiele ró...

4
Informacje Śniadania bogate w błonnik. Dodadzą sił i energii na cały dzień

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - w końcu jego rolą jest dodanie nam energii. Aby tak się stało, powinny znaleź...

7