Dania jednogarnkowe

W Polsce kapustę od razu kojarzy się z pysznym bigosem czy kapuśniakiem. Tymczasem jej chińska odmiana to prawdziwy rarytas w Azji. Jak smakuje pak choi i co przyrządzić z tego warzywa w kuchni? Odkryj nowe, orientalne smaki, które dodatkowo wzmocnią twój organizm.

Co przyrządzić z kapusty pak choi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pak choi inaczej określany jest też jako bok choi albo chińska czy biała kapusta. Jak sama nazwa wskazuje, warzywo wywodzi się z Chin, gdzie uprawia się je już od ponad 1500 lat. Dużą popularnością cieszy się w kuchni orientalnej. Dowiedz się, jak smakuje pak choi, jakie ma właściwości i co pysznego zrobić z takiej kapusty?

Sprawdź także: Nasiona chia, żurawina i kefir. Pij na śniadanie, a centymetrów w biodrach będzie mniej

Pak choi - kapusta pełna błonnika

Właściwości kapusty pak choi wynikają z jej wartości odżywczych, które oddziałują na cały organizm. To niskokaloryczne warzywo w 100 gramach zawiera tylko 13 kalorii. Jest skarbnicą silnych antyoksydantów (które zapobiegają starzeniu się komórek), witamin (w tym A, C, K) i minerałów (m.in. potasu, wapnia, magnezu, żelaza i miedzi). Pak choi to także źródło kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych omega-3, białka i przede wszystkim błonnika pokarmowego. 

Jakie są właściwości pak choi? Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i wyniszczanie zdrowych komórek. Jedząc azjatyckie warzywo, zmniejszasz ryzyko wystąpienia nowotworów, stabilizujesz poziom cukru i wzmacniasz kości.

Ponadto kapusta pak choi działa przeciwzapalnie i reguluje ciśnienie. Może stać się składnikiem diety odchudzającej, ponieważ przyspiesza spalanie tłuszczu i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zawarty w niej błonnik pokarmowy dodatkowo wspiera prawidłową pracę jelit.  

Jak smakuje pak choi?

Z wyglądu odbiega od tradycyjnej kapusty głowiastej, ponieważ jest podłużną rozetą liści - u dołu białą, na górze - jasnozieloną. Pak choi można przyrównać już bardziej do kopru włoskiego. Obie części kapusty są jadalne, więc znajdą zastosowanie w kuchni.

Jak smakuje pak choi? Należy do warzyw, które przyjemnie chrupią, są soczyste, ale też posiadają lekko gorzkawy posmak. Warto zapamiętać, że smak pak choi zależy od wielkości główki - im jest większa, tym bardziej gorzka. Najlepiej więc kupować małe główki, aby pozbyć się goryczy - smakują one jak połączenie kapusty i szpinaku. Zresztą podczas gotowania warzywa, również przechodzi ono często innymi aromatami, więc nie należy się obawiać, że będzie niesmaczne.

Czy kapustę pak choi trzeba parzyć?

Warzywo jest jadalne w całości, a więc można spożyć zarówno jej liście, jak i łodygi. Zastanawiasz się, czy kapustę pak choi można jeść na surowo, czy powinieneś ją wcześniej sparzyć przed spożyciem? Tak naprawdę, masz kilka opcji do wyboru.

Kapusta chińska smakuje doskonale na surowo. Jest wtedy niezwykle chrupiąca. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, abyś ją ugotował, poddusił lub usmażył. Jak widzisz, kapusta pak choi w kuchni to niezwykle uniwersalny produkt, który znajdzie zastosowanie do wielu potraw.

Co przyrządzić z kapusty pak choi?

Kapustę pak choi używa się głównie do dań obiadowych - jako składnik lub dodatek. To częsty element zup orientalnych i azjatyckich potraw z makaronem, ryżem lub owocami morza. Dodaje się ją też do potraw typu stir-fry lub tych wykonanych w woku. Warzywo można też podać jako samodzielne danie wegetariańskie oraz wegańskie.

Wiesz już też, że kapustę chińską można jeść na surowo - wtedy najlepiej smakuje jako dodatek do sałatki, surówki lub jako zamiennik sałaty w kanapce. Wystarczy obrać ją z zewnętrznych liści, umyć i pokroić liście na paski. Pyszną potrawą z pak choi są sajgonki. Jeśli chcesz natomiast podać ją w formie przystawki, na liściach wyłóż uprażone nasiona sezamu lub podsmażony bekon.

Zainspiruj się najlepszymi przepisami z kapustą pak choi w roli głównej, które przetestowali nasi użytkownicy:

1. Gołąbki wegetariańskie z pak choi

 Gołąbki wegetariańskie z pak choi Zobacz przepis

Gołąbki wegetariańskie z pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pak choi z patelni według Ewy Wachowicz

 Pak choi z patelni według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pak choi z patelni według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa z kapustą pak choi

 Zupa z kapustą pak choi Zobacz przepis

Zupa z kapustą pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tajska zupa z krewetkami, pieczarkami i pak choi

 Tajska zupa z krewetkami, pieczarkami i pak choi Zobacz przepis

Tajska zupa z krewetkami, pieczarkami i pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa z krewetkami i kapustą pak choi

 Zupa z krewetkami i kapustą pak choi Zobacz przepis

Zupa z krewetkami i kapustą pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chow mein z wieprzowiną i warzywami

 Chow mein z wieprzowiną i warzywami Zobacz przepis

Chow mein z wieprzowiną i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Spaghetti „po chińsku” z pak choi i mun

 Spaghetti „po chińsku” z pak choi i mun Zobacz przepis

Spaghetti „po chińsku” z pak choi i mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zielone curry z kurczakiem

 Zielone curry z kurczakiem Zobacz przepis

Zielone curry z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Orientalny rosół z kaczki

 Orientalny rosół z kaczki Zobacz przepis

Orientalny rosół z kaczki i pak choi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Dorsz z makaronem po azjatycku

 Dorsz z makaronem po azjatycku Zobacz przepis

Dorsz z makaronem po azjatycku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, dziendobry.tvn.pl, potrudachdogwiazd.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Właściwości czarnej maliny. Bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza »

Z taką pomidorową nie ma żartów. Jeden składnik wyniesie ją na poziom restauracyjny »

Jak wyczyścić silikon w łazience? Czarne zacieki rozpłyną się w oczach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser włoski tiramisu.

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...

Odsłon: 197

15 min
4
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 353

30 min
7
Śniadania Pasta z makreli i twarogu

Pasta z makreli w pomidorach i bałego sera z dodatkiem ogórków korniszonów dl...

Odsłon: 192

15 min
1
30 min
3
Desery Czekolada dubajska

Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...

Odsłon: 288

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

2
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8