Spis treści:
- Jakie bakalie pasują do keksu?
- Jaką mąkę wybrać do keksu?
- Jak długo piec keks?
- Jak przechowywać keks?
- Jak przygotować wytrawny keks?
- Przepis na keks, który zawsze się udaje
Nie da się ukryć, że święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Kojarzą się one nie tylko z ciepłą, rodzinną atmosferą, ale również zapachem goździków, cynamonu i wielu innych składników dodawanych do świątecznych dań.
Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć przynajmniej kilku rodzajów słodkości. Dzieci chętnie przyrządzają pierniczki, a dorośli dbają o to, aby upiec jak najsmaczniejszy sernik, makowiec oraz keks. Jak przygotować to słynne ciasto i zachwycić nim wszystkich domowników?
W cukiernictwie stosuje się różne techniki pieczenia keksu. Jedni dodają do niego więcej orzechów, inni natomiast preferują kandyzowane owoce. Co ciekawe, istnieje również znakomita wersja na słono. Planujesz zaserwować swoim gościom keks? Oto przepis, który zawsze się udaje.
Sprawdź także: Dlaczego w makowcu jest dziura? Przed pieczeniem nie zapomnij zrobić ważnej rzeczy
Keks - jakie to ciasto i skąd wzięła się jego popularność?
Keks to wypiek, z którym wiąże się mnóstwo ciekawych historii. Popularnością cieszył się już w starożytnym Rzymie, kiedy to przyrządzano go na bazie utartej pszenicy, rodzynek, ziaren granatu i orzeszków piniowych. Z czasem zaczęto wzbogacać go o inne produkty, w tym miód i mieszanki przypraw. W wiktoriańskiej Anglii keks uchodził za symbol luksusu. Nie mogło zabraknąć go na pełnych przepychu weselach, zwłaszcza tych odbywających się w rodzinie królewskiej. Niestety dostępny był jedynie dla najzamożniejszych, gdyż jego niektóre składniki, zwłaszcza miód, były bardzo drogie i trudno dostępne.
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że keks podróżował w kosmosie. Stanowił on element prowiantu podczas misji Apollo 11, jednak wrócił na ziemię w nienaruszonym stanie. Jako że nie został zjedzony przez astronautów, dziś można zobaczyć go w waszyngtońskim Muzeum Kosmosu. Można rzec, że Ameryka keksem stoi - w stanie Georgia znajduje się niewielkie miasto Claxton, które zyskało miano jego stolicy. Na szczęście, aby móc napawać się niesamowitym aromatem wypieku, nie musisz wybierać się aż za ocean.
Keks to ciasto, które bez problemu przygotujesz w zaciszu własnej kuchni, nawet jeśli nie uważasz się za doświadczonego kucharza. Jak wyczarować pyszny i puszysty keks? Jak długo piec go w piekarniku i które bakalie wybrać, żeby jak najlepiej podkreślały jego smak?
Keks - jakie bakalie najbardziej pasują do świątecznego wypieku?
Planujesz upichcić keks? Jakie bakalie powinieneś wybrać, żeby idealnie podkreślić jego smak? Odpowiedź brzmi: twoje ulubione. Możesz przygotować wszystkie składniki samodzielnie lub skorzystać z gotowych mieszanek, które znajdziesz w każdym większym sklepie.
Większość przepisów na keks uwzględnia orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, a także suszone rodzynki, figi i żurawinę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po suszone daktyle, śliwki i mango oraz kandyzowaną skórkę cytryny czy limonki. Jeśli chodzi o orzechy, dobrym wyborem będą te włoskie, choć mogą być to wszystkie inne rodzaje. Najlepiej wybrać takie, które nie są zbyt twarde i nie utrudniają krojenia ciasta. Należą do nich m.in. orzechy pekan i nerkowce.
A jak wygląda sprawa z ilością? Na kilogram wypieku warto użyć około 400 g bakalii. Możesz dowolnie rozłożyć ich proporcje lub rozdzielić je w następujący sposób: 50 g każdego z suszonych owoców, 50 g orzechów oraz 100 g kandyzowanej skórki wybranego cytrusa.
Nie mniej ważna od ilości jest technika krojenia bakalii. Większe owoce, zwłaszcza figi i morele, najlepiej pokroić nożem na mniejsze kawałki. Orzechy natomiast należy pokruszyć, upewniając się wcześniej, czy zostały dokładnie oczyszczone z pozostałości skorupek.
Keks - jaka mąka sprawdzi się najlepiej?
Mąka - tuż obok bakalii - to kolejny kluczowy składnik, z którego powstanie twój keks. Jaka mąka sprawdzi się najlepiej w twoim przepisie? Jednym z najbardziej trafnych wyborów będzie niewątpliwie mąka pszenna tortowa (typ 450).
Choć mąka tortowa to najmniej odżywczy produkt z tej grupy, świetnie sprawdza się przy przygotowywaniu pulchnych i lekkich ciast, w tym biszkoptów. Dzięki niskiej zawartości błonnika i soli mineralnych jest niezwykle puszysta i delikatna.
Dlaczego mąka tortowa to doskonały wybór do keksu? Choćby dlatego, że jest gładka, łatwa do wyrabiania i ma duże zdolności wiązania. Bez problemu połączysz ją z pozostałymi składnikami i wyczarujesz z niej naprawdę smaczny i rozpływający się w ustach przysmak.
Keks - jak długo piec ciasto, żeby wyszło idealne?
Przygotowywanie keksu w piekarniku zajmuje około godziny. Idealna temperatura pieczenia to 170-180 stopni w zależności od urządzenia, jakim dysponujesz. Włącz funkcję góra-dół, a formę umieść na środkowej półce.
Jeśli chcesz uniknąć nierównego pękania wypieku, natnij go delikatnie wzdłuż po około 30 minutach pieczenia. Po czym poznasz, że jest już gotowy? Zastosuj niezawodną technikę z drewnianym patyczkiem - jeśli po wyjęciu z ciasta będzie suchy, możesz zakończyć obróbkę termiczną.
Postaraj się nie wyjmować keksu zaraz po pieczeniu. Uchyl delikatnie drzwi piekarnika i odczekaj około 10 minut. Po tym czasie otwórz je na chwilę do połowy. Następnie wyjmij wypiek z foremki i poczekaj, aż wystygnie.
Keks - jak przechowywać wypiek, żeby jak najdłużej zachował świeżość?
Keks warto upiec z wyprzedzeniem, np. około trzech dni przed świętami. Po wystygnięciu owiń go ściereczką lub pergaminem, a następnie dołóż do tego folię spożywczą. Szczelnie owinięte ciasto możesz przechowywać nawet kilka dni - w ten sposób uchronisz je przed wyschnięciem, a nawet sprawisz, że nabierze równomiernej wilgotności.
Po świętach została ci solidna porcja keksu? Jak przechowywać wypiek, żeby jak najdłużej nadawał się do spożycia? Powyższe ciasto ma to do siebie, że bardzo długo zachowuje świeżość. Aby móc delektować się nim przez kilka kolejnych dni, trzymaj je w chłodnym miejscu, najlepiej w zamkniętym pojemniku.
Keks - jak przygotować go w wersji wytrawnej?
Nie masz ochoty na słodkości, a po głowie wciąż chodzi ci keks? Jak zrobić go w wersji wytrawnej, żeby godnie zastąpił oryginalną, słodką wersję? To nic trudnego. W swoim przepisie możesz uwzględnić dowolne dodatki, w tym ulubione warzywa i przyprawy.
Jakie produkty są niezbędne do upichcenia keksu na słono? Na twojej zakupowej liście powinny znaleźć się: mąka pszenna, jajka, mleko oraz proszek do pieczenia. Jeśli chodzi o pozostałe elementy, możesz wybrać je według własnych preferencji. Zastanawiasz się, jakie warzywa i inne dodatki najlepiej sprawdzą się w przepisie na wytrawny keks? Może być to papryka, bakłażan, cukinia, brokuły, suszone pomidory, oliwki, czosnek, cebula, szczypiorek, a także ser żółty i salami. Przyda ci się również sól i pieprz do podkreślenia smaku.
Do świąt Bożego Narodzenia zostało już niewiele czasu, więc wybierz swój ulubiony, sprawdzony przepis na keks, który zawsze się udaje. Zapamiętaj recepturę i przygotuj ciasto na wigilię:
1. Keks Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKeks świąteczny Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Keks, który zawsze się udaje
Zobacz przepisKeks świąteczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Keks świąteczny
Zobacz przepisKeks świąteczny - cwibak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Cytrynowy keks z makiem
Zobacz przepisCytrynowy keks z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »
Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »