Dania jednogarnkowe

Przepisy w góralskim stylu. Jakie dania zjeść podczas wycieczki w góry?

Oprócz cudownych widoków, atrakcji turystycznych i świeżego powietrza, Podhale przyciąga wspaniałą, regionalną kuchnią – bo któż czasem nie marzy o zjedzeniu prawdziwego oscypka, pysznej baraniny czy kultowej już kwaśnicy?

Jakie dania zjeść w górach? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Kuchnia Podhala kształtowała się w ciężkich warunkach. Surowy klimat i bieda zmuszały górali do przygotowywania potraw ze składników prostych, ale pozwalających najeść się do syta. Tak więc na stołach gościły posiłki na bazie ziemniaków, kasz i kapusty. Produkty mleczne, takie jak masło i sery, pojawiały się w jadłospisie górali jedynie od święta, ponieważ wszystko, co udało się wytworzyć z mleka, było przeznaczane na sprzedaż. Jeśli zaś chodzi o mięsne potrawy, to w bardziej zamożnych chatach królowała oczywiście baranina - do dzisiaj chętnie podawana w podhalańskich restauracjach.

W 1914 roku kuchnię góralską opisał Walery Staszel, kustosz Muzeum Tatrzańskiego, pod którego okiem Witkacy tworzył swoje pierwsze dzieła. A pisał on tak: „Nadzwyczaj uboga jest spiżarnia góralki na naszym Podhalu. Twarde warunki klimatyczne i ubóstwo kamiennej gleby czyni pożywienie zaiste po spartańsku jednostajnym". Mimo tych trudnych warunków w kuchni Podhala możemy znaleźć potrawy, dla których niejeden turysta z chęcią powraca do Tatr.

Sprawdź także: Czy wiesz, co je się na Podlasiu? Kulinarna podróż po Polsce

To, co w kuchni góralskiej najlepsze

Pamiętacie braci Golców? To właśnie oni rozsławili zupę o nazwie kwaśnica. Nawet te osoby, które nie miały okazji nigdy jej spróbować, na pewno potrafiły zanucić pod nosem: „Oj, cuda potrafią twe rączki! A najsłodsza ich tajemnica -kwaśnica". Co sprawia, że kwaśnica jest ulubioną zupą górali? Postaramy się dowiedzieć. Kwaśnica często mylona jest z kapuśniakiem. W obu wypadkach podstawą zupy jest kapusta, ale wiedzieć trzeba, że do kwaśnicy nie dodaje się żadnych jarzyn. Najprawdopodobniej dlatego, że najczęściej gotowano ją w okresie wczesnej wiosny, kiedy nie było dostępu do świeżych warzyw.

Tradycyjna kwaśnica, jak sama nazwa wskazuje musi być kwaśna, a im bardziej, tym smaczniejsza. Dlatego do kwaszonej kapusty dodaje się sok powstały podczas jej kiszenia. Ważnym składnikiem tej zupy jest także duża ilość mięsa: wędzonych żeberek i smalcu. Taka zupa doskonale rozgrzewa, a podana z ziemniakami bądź chlebem syci na długo.

Królowie owczych serów: jegomość oscypek i bundz

Takiego sera jak oscypek czy bundz w domowych warunkach przygotować niestety się nie da. Proces ich wytwarzania jest złożony i tylko baca zna dokładną recepturę, która sprawia, że zachwycają się nimi Polacy oraz inne narody, a każda wycieczka do Zakopanego kończy się skonsumowaniem lub przywiezieniem - zazwyczaj w ilościach hurtowych - jednego z serów. W końcu nie bez przyczyny podhalańskie wyroby z owczego mleka posiadają unijny certyfikat o chronionej nazwie pochodzenia.

Zarówno oscypek, jak i bundz w początkowej fazie przygotowuje się podobnie - z owczego mleka. Mleko przelewa się przez lniane płótno do drewnianej kadzi, tak aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie dodawany jest „klog", podpuszczka cielęca, dzięki której mleko ścina się do masy serowej. Masę serową poddaje się różniej obróbce w zależności, czy wytwarzany jest bundz czy oscypek. Aby uzyskać bundz masę serową macza się w wodzie o temperaturze 70 stopni Celsjusza, odsącza i formuje na kształt okrągłego bochenka chleba.

Oscypek wymaga nieco więcej pracy. Masę serową odciska się i formuje na kształt dobrze nam znanego podwójnego stożka, następnie macza się w gorącej wodzie i pozostawia na 24 godziny w solance. Po tym czasie oscypek poddawany jest procesowi wędzenia i leżakowania.

Małe placuszki z wielką historią

Kolejną potrawą, której trzeba spróbować będąc w górach są moskole. Te małe, ziemniaczane placuszki przywędrowały na Podhale w czasie I wojny światowej wraz z rosyjskimi jeńcami: Moskolami. Początkowo przygotowywano je tylko z mąki owsianej i wody, dopiero później do składników dodano utłuczone ziemniaki, a mąkę zamieniono na pszenną. Moskole wypiekano na rozgrzanej blasze, co zresztą robi się do dzisiaj. Nie istnieje jeden sprawdzony sposób na moskole, wersji tej potrawy jest zapewne tyle, ile karczm serwujących to danie.

Tak naprawdę to zaledwie kilka podhalańskich dań, których każdy powinien spróbować przy okazji wizyty na Podhalu. Jeśli chcielibyście odtworzyć góralskie potrawy w zaciszu własnej kuchni, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

1. Kwaśnica

 Kwaśnica Zobacz przepis

Kwaśnica / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Moskole

 Moskole Zobacz przepis

Moskole / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Haluszki z kiszonką kapustą

 Haluszki z kiszonką kapustą Zobacz przepis

Haluszki z kiszonką kapustą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karkówka po zbójnicku

 Karkówka po zbójnicku Zobacz przepis

Karkówka po zbójnicku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placek po zbójnicku

 Placek po zbójnicku Zobacz przepis

Placek po zbójnicku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Grillowany oscypek z żurawiną

 Grillowany oscypek z żurawiną Zobacz przepis

Grillowany oscypek z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śledź po góralsku

 Śledź po góralsku Zobacz przepis

Śledź po góralsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kostka kokosowa

Kotka kokosowa to jedne z tych ciasto które pojawią się u mnie na stole świąt...

Odsłon: 107

15 min
5
Desery Tort orzechowy

Mega orzechowy tort. To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest...

Odsłon: 86

60 min
4
Dania główne Leniwe z musem truskawkowym

Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...

Odsłon: 1157

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

1
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0