Przetwory z warzyw – co przygotować?

Koniec lipca, sierpień i początek września to miesiące, w których na naszych stołach goszczą młode warzywa i świeże owoce, to także czas kiedy przygotowujemy z nich przetwory. Wszystko po to, by zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Fot.123RF/Picsel

Domowe przetwory od lat cieszą się popularnością. Samodzielnie przygotowanie dżemów czy weków daje gwarancję ich najwyższej jakości. O ile słodkie przetwory urozmaicamy różnorodnymi dodatkami, to w kwestii warzyw zazwyczaj trzymamy się znanych i utartych receptur. Najwyższy czas to zmienić! Zobaczcie, co oprócz kiszonych i konserwowych ogórków można zamknąć w słoikach.

Papryka

Najzdrowszą papryką jest ta w kolorze czerwonym. Piękną czerwień zawdzięcza barwnikowi o nazwie likopen, który jest uznawany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Czerwona papryka zawiera dziewięciokrotnie więcej karotenu niż marchewka, a jedna szklanka tego warzywa zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Paprykę często zjadamy na surowo w postaci sałatek lub zapiekaną w piekarniku z różnym nadzieniem. Jednak, aby cieszyć się jej pysznym smakiem przez cały rok, a do tego zachować wszystkie dobroczynne i smakowe walory, warto ją zamarynować. Ocet, z którego tworzymy zalewę nie niszczy witamin, a dodatkowo wzbogaca paprykę o kwas foliowy.

Cukinia

Cukinię pokochali wszyscy ci, którzy są na diecie. Jest ona niskokaloryczna i lekkostrawna. Bogata w składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń i żelazo; witaminy z grupy B, A i witaminę C. Cukinia ma również świetną właściwość, która polega na przejmowaniu smaku innych warzyw i przypraw, z którymi się ją łączy. Na zimę najlepiej zamarynować cukinię z kurkumą lub curry. Warto wiedzieć, że do przygotowania przetworów można użyć grillowanej cukinii.

Reklama

Buraki

Buraki przede wszystkim są źródłem świetnie przyswajalnego żelaza. O obecność tego warzywa w diecie powinny w szczególności zadbać osoby ze skłonnościami do anemii, a także kobiety w ciąży, buraki zawierają bowiem spore ilości kwasu foliowego. Dodatkowo są bogate w błonnik, więc wspomagają oczyszczanie organizmu oraz zachowanie smukłej sylwetki. Możemy jeść je na surowo, pieczone lub gotowane, możemy także je ukisić lub przygotować znakomity zakwas.

Pomidory

Pomidory w 93% składają się z wody, co nie oznacza, że nie są bogate w wartości odżywcze. Po te warzywa powinny sięgać osoby na diecie, ponieważ dzięki błonnikowi dają poczucie sytości i regulują pracę jelit. Są bogate w witaminę C, która wpływa zbawiennie na naszą cerę, włosy i odporność. Tak samo jak papryka, pomidory zawierają likopen pomagający zwalczać wolne rodniki w organizmie. Dobrą wiadomością jest to, że obróbka termiczna pomidorów (przygotowanie ketchupu lub koncentratu) zwiększa korzystne działanie likopenu.

Skoro wiemy już jak bogate w witaminy i minerały są warzywa, z których warto przygotować przetwory, zobaczcie, co faktycznie możecie z nich zrobić. Nasi użytkownicy mają dla Was fantastyczne przepisy, które warto zapisać, bo bez wątpienia będziecie do nich jeszcze wracać.

 

1. Leniwa sałatka na zimę

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Marynowana papryka po grecku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kiszona papryka

Fot. Helenapon na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Pikantna cukinia w słoikach

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


5. Cukinia jak ananas

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Ogórki z cukinią do słoików na zimę

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Ćwikła na occie winnym

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Buraczki z papryką na zimę

Fot. Majka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Zakwas z buraków

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Domowy sos pomidorowy

Fot. Kasiek189 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Przecier pomidorowy

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Dżem pomidorowy

Fot. Maudie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 212

30 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 213

>60 min
6
>60 min
15

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4