Fot.123RF/Picsel
Domowe przetwory od lat cieszą się popularnością. Samodzielnie przygotowanie dżemów czy weków daje gwarancję ich najwyższej jakości. O ile słodkie przetwory urozmaicamy różnorodnymi dodatkami, to w kwestii warzyw zazwyczaj trzymamy się znanych i utartych receptur. Najwyższy czas to zmienić! Zobaczcie, co oprócz kiszonych i konserwowych ogórków można zamknąć w słoikach.
Papryka
Najzdrowszą papryką jest ta w kolorze czerwonym. Piękną czerwień zawdzięcza barwnikowi o nazwie likopen, który jest uznawany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Czerwona papryka zawiera dziewięciokrotnie więcej karotenu niż marchewka, a jedna szklanka tego warzywa zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Paprykę często zjadamy na surowo w postaci sałatek lub zapiekaną w piekarniku z różnym nadzieniem. Jednak, aby cieszyć się jej pysznym smakiem przez cały rok, a do tego zachować wszystkie dobroczynne i smakowe walory, warto ją zamarynować. Ocet, z którego tworzymy zalewę nie niszczy witamin, a dodatkowo wzbogaca paprykę o kwas foliowy.
Cukinia
Cukinię pokochali wszyscy ci, którzy są na diecie. Jest ona niskokaloryczna i lekkostrawna. Bogata w składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń i żelazo; witaminy z grupy B, A i witaminę C. Cukinia ma również świetną właściwość, która polega na przejmowaniu smaku innych warzyw i przypraw, z którymi się ją łączy. Na zimę najlepiej zamarynować cukinię z kurkumą lub curry. Warto wiedzieć, że do przygotowania przetworów można użyć grillowanej cukinii.
Buraki
Buraki przede wszystkim są źródłem świetnie przyswajalnego żelaza. O obecność tego warzywa w diecie powinny w szczególności zadbać osoby ze skłonnościami do anemii, a także kobiety w ciąży, buraki zawierają bowiem spore ilości kwasu foliowego. Dodatkowo są bogate w błonnik, więc wspomagają oczyszczanie organizmu oraz zachowanie smukłej sylwetki. Możemy jeść je na surowo, pieczone lub gotowane, możemy także je ukisić lub przygotować znakomity zakwas.
Pomidory
Pomidory w 93% składają się z wody, co nie oznacza, że nie są bogate w wartości odżywcze. Po te warzywa powinny sięgać osoby na diecie, ponieważ dzięki błonnikowi dają poczucie sytości i regulują pracę jelit. Są bogate w witaminę C, która wpływa zbawiennie na naszą cerę, włosy i odporność. Tak samo jak papryka, pomidory zawierają likopen pomagający zwalczać wolne rodniki w organizmie. Dobrą wiadomością jest to, że obróbka termiczna pomidorów (przygotowanie ketchupu lub koncentratu) zwiększa korzystne działanie likopenu.
Skoro wiemy już jak bogate w witaminy i minerały są warzywa, z których warto przygotować przetwory, zobaczcie, co faktycznie możecie z nich zrobić. Nasi użytkownicy mają dla Was fantastyczne przepisy, które warto zapisać, bo bez wątpienia będziecie do nich jeszcze wracać.
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Marynowana papryka po grecku
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Helenapon na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Pikantna cukinia w słoikach
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Ogórki z cukinią do słoików na zimę
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Majka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kasiek189 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Maudie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.