Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze babcie i prababcie nie znały suplementów diety,ale wiedziały,że kiedy przychodzi jesienna szaruga czy sroga zima nic tak nie poprawi zdrowia duszy i ciała jak dobre jadło. Nasze prababcie nie znały hiper-marketów zapewniających jarzyny i owoce w środku zimy. Dlatego latem i jesienią gromadziły w spiżarkach i piwnicach przygotowane własnoręcznie kompoty,kiszonki,dżemy i powidła. Idąc ich przykładem dziś proponuję pyszną i zdrową sałatkę z buraczków z papryką i cebulą.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 829
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8217
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13073
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 416
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 136
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2260
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 829
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8217
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13073
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 416
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 136
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2260
Składniki
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na grubym tarle.
Paprykę rozkrawamy, oczyszczamy z nasion i dokładnie płuczemy. Cebulę obieramy i płuczemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. W rondlu zagotowujemy lekko osoloną wodę,dodajemy paprykę i cebulę, gotujemy ok 5minut i odcedzamy na sicie.
W rondlu przygotowujemy marynatę: gotujemy 3 szklanki wody z 1szklanką octu,1 szklanka cukru i płaską łyżką soli. Do gotującej się marynaty dodajemy starte buraki,odcedzoną paprykę i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut.
Ciepłą sałatkę przekładamy do wymytych słoiczków, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut. Cieszymy się wspaniałym smakiem buraczków całą zimę :)