Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze babcie i prababcie nie znały suplementów diety,ale wiedziały,że kiedy przychodzi jesienna szaruga czy sroga zima nic tak nie poprawi zdrowia duszy i ciała jak dobre jadło. Nasze prababcie nie znały hiper-marketów zapewniających jarzyny i owoce w środku zimy. Dlatego latem i jesienią gromadziły w spiżarkach i piwnicach przygotowane własnoręcznie kompoty,kiszonki,dżemy i powidła. Idąc ich przykładem dziś proponuję pyszną i zdrową sałatkę z buraczków z papryką i cebulą.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5399
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5300
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5399
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5300
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Składniki
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na grubym tarle.
Paprykę rozkrawamy, oczyszczamy z nasion i dokładnie płuczemy. Cebulę obieramy i płuczemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. W rondlu zagotowujemy lekko osoloną wodę,dodajemy paprykę i cebulę, gotujemy ok 5minut i odcedzamy na sicie.
W rondlu przygotowujemy marynatę: gotujemy 3 szklanki wody z 1szklanką octu,1 szklanka cukru i płaską łyżką soli. Do gotującej się marynaty dodajemy starte buraki,odcedzoną paprykę i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut.
Ciepłą sałatkę przekładamy do wymytych słoiczków, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut. Cieszymy się wspaniałym smakiem buraczków całą zimę :)