Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki z papryką na zimę

Buraczki z papryką na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 2831

Nasze babcie i prababcie nie znały suplementów diety,ale wiedziały,że kiedy przychodzi jesienna szaruga czy sroga zima nic tak nie poprawi zdrowia duszy i ciała jak dobre jadło. Nasze prababcie nie znały hiper-marketów zapewniających jarzyny i owoce w środku zimy. Dlatego latem i jesienią gromadziły w spiżarkach i piwnicach przygotowane własnoręcznie kompoty,kiszonki,dżemy i powidła. Idąc ich przykładem dziś proponuję pyszną i zdrową sałatkę z buraczków z papryką i cebulą.
Reklama
Reklama
Buraczki z papryką na zimę

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości.
    Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na grubym tarle.

  2. Paprykę rozkrawamy, oczyszczamy z nasion i dokładnie płuczemy.
    Cebulę obieramy i płuczemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
    W rondlu zagotowujemy lekko osoloną wodę,dodajemy paprykę i cebulę, gotujemy ok 5minut i odcedzamy na sicie.

  3. W rondlu przygotowujemy marynatę: gotujemy 3 szklanki wody z 1szklanką octu,1 szklanka cukru i płaską łyżką soli. Do gotującej się marynaty dodajemy starte buraki,odcedzoną paprykę i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut.

  4. Ciepłą sałatkę przekładamy do wymytych słoiczków, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut.

    Cieszymy się wspaniałym smakiem buraczków całą zimę :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń