Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętam, papryka była wyzwaniem. Po długich próbach udało mi się w końcu zrobić paprykę taką, jaką robiła mama.
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 6020
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17879
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2503
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6043
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 6020
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17879
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2503
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6043
Składniki
Paprykę oczyściłam z gniazd nasiennych, umyłam i pokroiłam w ćwiartki.
Zagotowałam składniki na zalewę. Do gotującej się zalewy wrzuciłam paprykę i gotowałam 3-4 minuty. W tym czasie do każdego słoika 0,5 l dodawałam po 1 łyżce oleju. Kiedy papryka już była gotowa napełniałam słoiki papryką i zalewą. Zakręcone odstawiałam do góry dnem do wystygnięcia.
Notatki: * lepiej jak papryka nie zmięknie za bardzo podczas gotowania, bo będzie potem odchodzić skórka z papryki. Lepiej jak jest jeszcze odrobinę twardawa kiedy przekładamy ją do słoików. * ja najpierw ważę paprykę a potem proporcjonalnie zwiększam ilość zalewy * maksymalnie gotuję 2 kg papryki za jednym razem