Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 1931

Dodano:

Odsłon: 1677

Pamiętam, papryka była wyzwaniem. Po długich próbach udało mi się w końcu zrobić paprykę taką, jaką robiła mama.

Składniki

  • 80 dkg -1 kg papryki
  • Zalewa:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Dodatkowo:
  • odrobina oleju do słoików ok. 2 łyżek na 1 słoik 0,5l
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę oczyściłam z gniazd nasiennych, umyłam i pokroiłam w ćwiartki.

  2. Zagotowałam składniki na zalewę.

    Do gotującej się zalewy wrzuciłam paprykę i gotowałam 3-4 minuty. W tym czasie do każdego słoika 0,5 l dodawałam po 1 łyżce oleju. Kiedy papryka już była gotowa napełniałam słoiki papryką i zalewą. Zakręcone odstawiałam do góry dnem do wystygnięcia.


  3. Notatki:
    * lepiej jak papryka nie zmięknie za bardzo podczas gotowania, bo będzie potem odchodzić skórka z papryki. Lepiej jak jest jeszcze odrobinę twardawa kiedy przekładamy ją do słoików.
    * ja najpierw ważę paprykę a potem proporcjonalnie zwiększam ilość zalewy
    * maksymalnie gotuję 2 kg papryki za jednym razem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń