Spis treści:
- Co zrobić ze świątecznych resztek?
- Co zrobić z wędlinami po świętach?
- Co zrobić z resztkami z ryb po świętach?
- Co zrobić z kapustą po świętach?
- Co zrobić z ciastami po świętach?
Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja do spotkań z rodziną, intensywnych rozmów i powrotu do najpiękniejszych wspomnień. W tym szczególnym okresie nie może zabraknąć oczywiście ciekawych prezentów, kolorowych dekoracji oraz słodkich i wytrawnych smakołyków, które przyrządzane są już na kilka dni przed wigilijną kolacją.
Nie ulega wątpliwości, że w większości polskich domów świąteczne jedzenie gra kluczową rolę. W końcu każdy chce ugościć swoich bliskich jak najlepiej i pochwalić się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Warto pamiętać, że w grę wchodzi nie tylko 12 tradycyjnych potraw, ale również inne desery i przekąski, których liczba często przyprawia o zawrót głowy.
Można stwierdzić, że święta to czas wielkiego ucztowania i próbowania wszystkiego, co znajduje się w zasięgu ręki. Po trzech dniach trudno nie odczuwać przesytu i mdłości na widok ciast, wędlin czy kapusty. Co zrobić z resztek po świętach, żeby dać im „drugie życie" i uchronić je przed wylądowaniem w koszu? Poznaj kilka sposobów i przy okazji odkryj nowe smaki!
Sprawdź także: Biały nalot na kiełbasie. Zanim wyrzucisz, sprawdź jeden szczegół
Co zrobić z resztek po świętach? To, co najbardziej lubisz!
Zdarzyło ci się po świętach zaglądać do lodówki i sukcesywnie wyrzucać wszystko to, co podeschło, straciło intensywny kolor lub po prostu przypomniało ci o świątecznym obżarstwie? Wcale nie musisz tego robić! Istnieje mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie w innych daniach, które wcale nie stracą na jakości.
Uważasz, że nie da się wyczarować ciekawej potrawy z postnej kapusty, nadkrojonych warzyw i owoców lub czerstwego chleba? I tu się mylisz! Tarty, naleśniki, zapiekanki, zupy, pasty, koktajle oraz desery z resztek po świętach nie tylko zaskoczą cię swoim smakiem, ale również dostarczą ci nowych kulinarnych doznań. Co konkretnie warto z nich przygotować?
Resztki wędlin - co zrobić z mięsnymi dodatkami?
Wędliny i pieczone mięso należą do tych produktów, które zalegają w lodówce jeszcze długo po świętach. Na szczęście są na tyle uniwersalne, że można upichcić z nich naprawdę smakowite dania. W jakich przekąskach najlepiej sprawdzą się resztki wędlin? Co zrobić z szynką, schabem, boczkiem czy kiełbasą?
Jeśli chodzi o kawałki mięsa, możesz dodać je do omleta, tarty lub domowej pizzy. Świetnie sprawdzą się również w makaronowych i ziemniaczanych zapiekankach z dodatkiem warzyw, serów oraz sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmielić je w maszynce i dodać do takich przysmaków, jak pierogi, pyzy czy paszteciki.
Masz ochotę na tradycyjny obiad? Postaw na danie jednogarnkowe z ryżem i warzywami. Wolisz coś mniej standardowego? Idealnym pomysłem będzie przyrządzenie babki ziemniaczanej, frittaty lub wytrawnych babeczek. Warto również zdecydować się na faszerowane warzywa, np. paprykę i pieczarki, oraz gulasz lub krokiety, które możesz zabrać ze sobą do pracy.
Resztki ryb - co zrobić z karpia, pstrąga, dorsza czy łososia?
Po świętach zostały ci resztki ryb? Co zrobić z tych kilku kawałków, które zalegają ci w lodówce? Wbrew pozorom możliwości jest całe mnóstwo! Jedną z nich są rybne burgery, które umieścisz w sezamowej bułce. Wcześniej warto ją podpiec i posmarować keczupem oraz majonezem. Dodaj swoje ulubione warzywa i smaczna przekąska gotowa!
Ryby, podobnie jak wędliny, świetnie nadają się do wielu potraw. Możesz dodawać je do tart, zapiekanek, zup i sałatek, a nawet zrobić z nich pulpeciki lub pastę na kanapki. Poświąteczna ryba w cieście francuskim? Dlaczego nie! Jak widzisz, z resztek ze świąt można wyczarować naprawdę wykwintne i nietuzinkowe dania.
Co zrobić z kapustą po świętach?
Wigilijna kapusta to taki przysmak, który trudno wyobrazić sobie w innej formie niż tradycyjna. Okazuje się jednak, że stanowi ona ciekawą bazę do rozmaitych potraw. Co można zrobić z kapustą po świętach? Np. dodać ją do tarty i podawać z czerwonym barszczem.
Inną opcją na wykorzystanie kapusty jest zrobienie pasztecików z ciasta francuskiego. Receptura jest banalnie prosta, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na zakup gotowego produktu. Jeśli natomiast za nim przepadasz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować paszteciki w klasycznej wersji.
Co zrobić z ciastami po świętach?
Zastanawiasz się, co zrobić z ciastami po świętach? Jeśli zostało ci kilka porcji babki, biszkoptów czy herbatników, możesz wyczarować z nich pyszne bajaderki. Przepis na ten deser jest niezwykle prosty - wystarczy połączyć kawałki z kilkoma składnikami, a następnie uformować z nich kulki i obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub polewą czekoladową.
Kawałki ciast, zwłaszcza biszkoptów, doskonale nadają się do deserów w pucharkach. Możesz ułożyć je na ich dnie i kolejno dokładać pozostałe elementy, np. bitą śmietanę, bakalie i owoce. Jeśli masz ochotę na coś bardziej niebanalnego, przyrządź roladę truflową - poza głównym składnikiem przyda ci się gorzka i mleczna czekolada, śmietanka 30 proc. oraz serek mascarpone.
Resztki świąteczne - co zrobić z warzywami, owocami i pieczywem?
Trudno jest znaleźć inne tak uniwersalne składniki, jak warzywa i owoce. Wykorzystuje się je niemal do wszystkiego - przystawek, wytrawnych dań, a także deserów i koktajli. Te ostatnie dają zdecydowanie najwięcej możliwości - w końcu można wrzucić do blendera niemal wszystko, co znajduje się pod ręką.
Warzywa podkreślają smak każdego dania: pizzy, zapiekanek, makaronów, sałatek oraz naleśników. Co więcej, można dodać je do zupy lub przyrządzić z nich surówkę do obiadu. Warto połączyć je z pozostałymi resztkami po świętach, włączając w to mięsa oraz ryby. Wrzucając je wszystkie na patelnię, z pewnością uda ci stworzyć pyszne i sycące danie jednogarnkowe.
Lekko podeschnięte, a nawet czerstwe pieczywo również można bez problemu wykorzystać i to nie tylko do przygotowania bułki tartej. Namoczone bułeczki dodaj do kotletów mielonych, a z pokrojonych w kostkę kromek chleba wyczaruj grzanki do sałatki lub zupy krem. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, spróbuj zrealizować przepis na ribollitę, czyli włoską zupę z czerstwym chlebem.
Jak wykorzystać resztki świąteczne? Co zrobić z mięsem, kapustą, ciastem czy pieczywem, które zostaną ci po trzydniowej uczcie? Na szczęście nie musisz ich wyrzucać. Wystarczy, że trochę zaryzykujesz i dasz się ponieść wyobraźni. Jeśli brakuje ci pomysłów, z pewnością znajdziesz je w naszym serwisie. Zapraszamy!
3. Kotlety mielone z karpia
Zobacz przepisKotlety mielone z karpia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierogi z pieczonym karpiem
Zobacz przepisPierogi z pieczonym karpiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Tarta z kapustą i grzybami
Zobacz przepisTarta z kapustą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ciasto drożdżowe z owocami z wigilijnego kompotu
Zobacz przepisCiasto drożdżowe z owocami z wigilijnego kompotu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego
Zobacz przepisCiasto z owocami z kompotu wigilijnego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie