Z tego artykułu dowiesz się:
- Jajecznica – proste danie, które podbiło świat
- Jajecznica na egzaminie dla kandydatów na kucharzy?
- Błędy przy robieniu jajecznicy
- Co zrobić, żeby jajecznica wyszła idealna?
- Idealna jajecznica według Gordona Ramsaya
- Najlepsze przepisy na jajecznicę
Jajecznica – proste danie, które podbiło świat
Jajecznica to słynna potrawa z rozmąconych jajek, które smaży się na patelni. Cieszy się popularnością nie tylko w Polsce, ale też w wielu innych krajach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że to niezwykle proste danie ma bogatą historię, przewija się w dziejach i występuje w polskiej tradycji.
Już w XIX wielu wybitny historyk i etnograf Zygmund Gloger w „Encyklopedii staropolskiej” określił jajecznicę jako ulubioną w Polsce potrawę z jaj smażonych na maśle lub słoninie z dodatkiem szczypiorku i kiełbasy. Inny etnograf, Łukasz Gołębiowski, opisywał w swoich dziełach tzw. „sielankę”, czyli jajecznicę z żółtek i kwaśnej śmietany. Co ciekawe, potrawę z jajek spożywano również na słodko, z dodatkiem masła, wina, cukru i cynamonu.
Niewiele się zmieniło od tego czasu. Klasyczną jajecznicę przygotowuje się jedynie z kilku podstawowych składników: jajek, masła i soli. Można wzbogacić ją o różne, pyszne dodatki, które sprawią, że potrawa zyska lepszego smaku. Do najpopularniejszych należą szynka, boczek, pieczarki, pomidor, papryka, cebula i szczypiorek. Dzięki różnorodności stosowanych dodatków każda jajecznica smakuje inaczej, dlatego nigdy się nie nudzi.
Sprawdź także: Dieta lekkostrawna - zbawienie dla układu pokarmowego
Jajecznica na egzaminie dla kandydatów na kucharzy?
Mówi się, że jajecznica nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych i każdy sobie z nią poradzi bez problemu. Jak pokazuje praktyka, nie zawsze tak jest. Nawet słynny szef kuchni Gordon Ramsay kandydatom na kucharzy każe przygotować… jajecznicę. Jeśli kucharz przejdzie test i potrawa z jajek będzie idealna, to znaczy, że potrafi dobrze gotować. Jak przygotowuje się pyszną jajecznicę? Co zrobić, by potrawa miała kremową konsystencję? Zobacz, jakich błędów należy unikać, by przyrządzić idealną jajecznicę!
Zobacz: Jajecznica na grzance z pomidorkami cherry
Błąd przy robieniu jajecznicy #1. Rozbijanie jajek na patelnię
Jednym z najczęstszych błędów przy robieniu jajecznicy jest bezpośrednie wbijanie jajek, jedno po drugim, na rozgrzaną patelnię. Powszechnie wiadomo, że każde jajko to niespodzianka, gdyż nigdy nie wiadomo, czy nie będzie zepsute. To z kolei sprawi, że cała potrawa wyląduje w koszu. Poza tym wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię uniemożliwi im równomierne ścięcie się, co sprawi, że białka nie zdążą połączyć się z żółtkami, a tak przygotowana jajecznica nie będzie puszysta i miękka.
Najlepiej jajka wbić do osobnego naczynia i energicznie wymieszać (zblendować lub rozmącić je widelcem), by masa nabrała powietrza, a z nim lekkości i kremowej konsystencji. Ponadto dzięki takiemu sposobowi przygotowania unikniemy wbicia skorupek do jajecznicy, które ciężko będzie wyciągać. Chociaż nie są szkodliwe, nie każdy ma ochotę jeść potrawę ze skorupkami, szczególnie że ich ostre krawędzie mogą poranić wnętrze jamy ustnej.
Błąd przy robieniu jajecznicy #2. Zbyt szybkie doprawianie
Wiele osób popełnia błąd, przyprawiając jajecznicę przed smażeniem. Dodanie soli przed procesem gotowania sprawi, że jajka szybko zrobią się sztywne i suche, a konsystencja jajecznicy nie będzie wystarczająco puszysta. Ponadto narażasz się na ryzyko przesolenia potrawy. Dlatego jajecznicę najlepiej doprawiać na talerzu.
Błąd przy robieniu jajecznicy #3. Zbyt duża patelnia
Wielkość patelni powinna być dopasowana do ilości jajecznicy. Gdy naczynie jest zbyt duże, jajka szybko się zetną. W przypadku braku małej patelni jajecznicę należy smażyć w centralnej części naczynia, dzięki czemu jajka nie zetną się zbyt mocno.
Błąd przy robieniu jajecznicy #4. Używanie drewnianych narzędzi
Używasz drewnianej łopatki do mieszania jajecznicy? Chociaż narzędzia z drzewa zapobiegają zniszczeniu teflonowej powłoki patelni, mogą jednak wyrządzić inne szkody. Drewniane sztućce trudno się czyści. Takie narzędzia mogą stać się siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, szczególnie w połączeniu z surowymi jajkami czy mięsem. Ponadto jajecznica łatwo przekleja się do drewnianej łopatki, dlatego trzeba ją co chwile zeskrobywać w trakcie mieszania. W tym celu doskonale sprawdzą się silikonowe sztućce.
Błąd przy robieniu jajecznicy #5. Zbyt mało mieszania
Chociaż jajecznica robi się błyskawicznie, łatwo i szybko się przypala. Dlatego potrawę nie powinno się zostawiać ani na chwilę, a ciągle mieszanie pomoże uniknąć suchej skórki, która nie jest zbyt apetyczna. Nie przestawaj mieszać, a twoja jajecznica będzie pyszna, miękka i smakowita.
Błąd przy robieniu jajecznicy #6. Zbyt duży ogień
Nie smaż jajecznicy na zbyt dużym ogniu, co sprawi, że potrawa szybko się zetnie i będzie sucha. Najlepiej smażyć na delikatnym gazie, aby jajka powoli się ścinały i łączyły z resztą składników. Idealna jajecznica ma kremową, lekko wilgotną konsystencję. Choć jest to kwestia gustu, przesmażona potrawa traci nie tylko wartości odżywcze, lecz także walory smakowe. Jajecznicę warto zjeść tuż po przygotowaniu, ponieważ ta potrawa najlepiej smakuje na ciepło.
Co zrobić, żeby jajecznica wyszła idealna?
Podstawą jajecznicy są oczywiście jajka, dlatego niezwykle ważna jest ich jakość. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów, które różnią się od siebie wartościami odżywczymi. Najlepiej wybierać te z oznaczeniem „0”, czyli jaja z chowu ekologicznego lub „1”, co oznacza, że kury mają wolny wybieg i żywią się tym, co same znajdą. Warto jednak unikać jaj z oznaczeniem „3” od kur z chowu klatkowego, który jest uważany za najmniej przyjazny.
Podstawową przyprawą jajecznicy jest sól. Ewentualnie można ją doprawić innymi przyprawami wedle uznania, np. pieprzem, bazylią czy kurkumą. Chcesz, by jajecznica była bardziej wilgotna i delikatna? Dodaj odrobinę śmietany! Ważne, by nie przesadzić, ponieważ nadmiar nabiału sprawi, że jajecznica nabierze gumowatej konsystencji.
Idealna jajecznica wg Gordona Ramsaya
Gordon Ramsay to jeden z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy. Ma sieć swoich restauracji w różnych krajach, a także prowadzi całą masę programów telewizyjnych. Według magazynu „Forbes” jest najlepiej zarabiającym kucharzem na świecie. Gordon Ramsay podzielił się także własnym przepisem na doskonałą jajecznicę.
Składniki
- 3 jajka (zimne),
- ½ śmietany 18%,
- kawałek masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypiorek,
- 2 duże pieczarki,
- gałązka pomidorków,
- sól, pieprz.
Zacznij od przygotowania dodatków. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pomidorki wraz z kapeluszami pieczarek. Wbij jajka do rondelka i od razu wrzuć kawałek masła. Postaw na średnim ogniu, ciągle mieszając gumowatą łopatką, aż masło zacznie się topić. Kontynuuj mieszanie, aby jajka były płynną, jednolitą masą. Po 30 sekundach zdejmij rondel z ognia i mieszaj dalej przez 10 sekund. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw delikatnie solą i pieprzem.
Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Jajecznicę podawaj z tostowym chlebem oraz podsmażonymi pomidorami i pieczarkami. Ciesz się pysznym śniadaniem. Smacznego!
1. Grzanki z jajecznicą
Zobacz przepisGrzanki z jajecznicą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Jajecznica z kurkami
Zobacz przepisJajecznica z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jajecznica na parze
Zobacz przepisJajecznica na parze - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jajecznica na grzankach
Zobacz przepisJajecznica na grzankach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Jajecznica z szynką pomidorem i papryką
Zobacz przepisJajecznica z szynką pomidorem i papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Jajecznica z truflami
Zobacz przepisJajecznica z truflami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Królewska jajecznica
Zobacz przepisKrólewska jajecznica / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Jajecznica z tuńczykiem
Zobacz przepisJajecznica z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jak wyczyścić piekarnik na błysk i usunąć zalegający tłuszcz? »
Domowa lemoniada z kiszonych cytryn. Przepis na orzeźwiający napój »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »