Grill - temat specjalny

Rodzice kazali je jeść. 5 zup, których nienawidziliśmy w dzieciństwie

Dorośli z nieskrywanym sentymentem wracają do czasów swojej młodości. Choć wszystko wtedy wydawało się lepsze i bardziej beztroskie, to każdy - bez wahania - znalazłby też danie, którego nie lubił jeść, gdy był mały. Odkryj 5 zup z dzieciństwa, które najczęściej nazywano koszmarem ze stołówki.

Znienawidzone zupy z dzieciństwa smakują dopiero w dorosłym wieku | Fot.123RF/Picsel // Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Każdy z nas ma zupę z dzieciństwa, za którą nie przepadał. W czasach PRL-u, gdy nie było bogactwa i zbyt dużego wyboru, przyrządzało się skromne potrawy. W latach 90., mimo większej dostępności składników, wciąż bazowano na przepisach z poprzednich lat. Szczególnie gdy wnukom gotowały babcie.

Tradycyjną pomidorową czy rosołem zajadały się wszystkie dzieci, ale były też zupy, które od razu odbierały apetyt najmłodszym. To zabawne, bo większością z nich te maluchy, a dziś już dorośli - ze smakiem się zajadają. Odkryj pięć koszmarnych zup z dzieciństwa i przypomnij sobie, czy też ich nie lubiłeś.

Sprawdź także: Dania ze szkolnej stołówki - koszmar czy dobre wspomnienia. Tak gotowano dla uczniów w PRL

Zupa owocowa 

Numerem jeden i najczęstszym przykrym wspomnieniem z dzieciństwa dla wielu osób jest zupa owocowa z makaronem. Wcale nie chodzi o przyjemny i pełen smaku chłodnik truskawkowy czy jagodowy, a o nietuzinkowy wymysł czasów PRL. To właśnie wtedy, głównie z braku składników, do pitego przez dzieci kompotu (np. z truskawek) postanowiono dodać makaron i stworzyć słodką zupę na lato. Choć współcześnie dorośli chętnie orzeźwiają się nią podczas upałów, w młodości połączenie było niemal niejadalne.

Zupa owocowa z truskawkami

 Zupa owocowa z truskawkami Zobacz przepis

Zupa owocowa z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa mleczna

Czy pamiętasz tę zupę z dzieciństwa? Wielu osobom na myśl o niej naprawdę robi się niedobrze. To po prostu połączenie mleka, cukru oraz (najczęściej) makaronu lub zacierki. Współcześnie ostatni składnik zamienia się kaszką manną lub płatkami owsianymi. W PRL-u i latach 90. wyznawano prawdziwy kult zupy mlecznej, ze względu na duże ilości wapnia i białka, niezbędnych przy szybkim wzroście dzieci. Cukier zapewniał z kolei energię potrzebną do nauki. Dla dzieci była jednak prawdziwym koszmarem.

Zupa mleczna z kluskami

 Zupa mleczna z kluskami Zobacz przepis

Zupa mleczna z kluskami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa jarzynowa

Dlaczego zupa jarzynowa lub krupnik jarzynowy są znienawidzoną zupą z dzieciństwa? Dzisiaj to przecież prawdziwy rarytas, który o każdej porze roku przynosi solidną dawkę witamin i minerałów. Najmłodsi - trochę dla zasady - nie przepadają jednak za warzywami.

Czy nigdy nie zapytałeś, patrząc na miskę: „Dlaczego tu jest tyle warzyw?”. Niechętnie sięgają po marchewkę, pietruszkę czy jej natkę, których w tej potrawie nie da się w żaden sposób ukryć. Dopiero będąc dorosłymi, doceniamy, że rodzice kazali nam ją jeść, aby wzmocnić odporność, zapewnić wzrost i siłę oraz prawidłowy rozwój organizmu.

Zupa jarzynowa

 Zupa jarzynowa Zobacz przepis

Zupa jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa, potocznie zwana szczawiówką, nie zachęcała ani smakiem, ani swoim kolorem. Zgniłozielony płyn podany z jajkiem, ziemniakami lub ryżem, do tego jeszcze bardzo kwaskowaty, w ogóle nie odpowiadał gustom najmłodszych. Tymczasem zupa szczawiowa należy do tradycyjnych polskich potraw, które - ze świeżym szczawiem - podaje się w sezonie letnim, a tym ze słoika - zimową porą. Dziś wielu dorosłych docenia ją przede wszystkim za wartości odżywcze - dostarcza organizmowi witaminy A, C, E i te z grupy B, potas, żelazo, wapń, fosfor, błonnik pokarmowy i silne antyoksydanty.

Zupa szczawiowa - przepis jak z PRL-u

 Zupa szczawiowa - przepis jak z PRL-u Zobacz przepis

Zupa szczawiowa z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Żurek z jajkiem

Wcale nie chodzi tutaj o żur (choć ten bywał mocno rozwodniony), a o dodatek do niego. Wielu dorosłych pamięta wciąż, czym jest tzw. zielone jajko ze stołówek szkolnych w PRL-u. To nic innego jak przegotowane jajo na twardo z charakterystyczną zieloną obwódką wokół żółtka (widoczną po przekrojeniu). Białko jajka podczas długiego gotowania uwalnia siarkowodór, który reaguje z żelazem, znajdującym się w żółtku. Z tego połączenia tworzy się siarczek żelaza, który odpowiada za nieciekawy kolor obwódki oraz bardziej sypką konsystencję. Dziś większość dorosłych zajadałoby się nim ze smakiem, jednak najmłodszym odbierało to apetyt.

Żurek z jajkiem

 Żurek z jajkiem Zobacz przepis

Żurek z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Domowe środki do czyszczenia podłogi. Bez matowych plam, smug i zacieków »

Nadmierny apetyt jako objaw choroby. To nie jest zwykła miłość do jedzenia »

Przeczytaj skład, zanim kupisz ten produkt. Katarzyna Bosacka wskazała, na co lepiej uważać »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 60

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4