Dania jednogarnkowe

Dorośli z nieskrywanym sentymentem wracają do czasów swojej młodości. Choć wszystko wtedy wydawało się lepsze i bardziej beztroskie, to każdy - bez wahania - znalazłby też danie, którego nie lubił jeść, gdy był mały. Odkryj 5 zup z dzieciństwa, które najczęściej nazywano koszmarem ze stołówki.

Znienawidzone zupy z dzieciństwa smakują dopiero w dorosłym wieku | Fot.123RF/Picsel // Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Każdy z nas ma zupę z dzieciństwa, za którą nie przepadał. W czasach PRL-u, gdy nie było bogactwa i zbyt dużego wyboru, przyrządzało się skromne potrawy. W latach 90., mimo większej dostępności składników, wciąż bazowano na przepisach z poprzednich lat. Szczególnie gdy wnukom gotowały babcie.

Tradycyjną pomidorową czy rosołem zajadały się wszystkie dzieci, ale były też zupy, które od razu odbierały apetyt najmłodszym. To zabawne, bo większością z nich te maluchy, a dziś już dorośli - ze smakiem się zajadają. Odkryj pięć koszmarnych zup z dzieciństwa i przypomnij sobie, czy też ich nie lubiłeś.

Sprawdź także: Dania ze szkolnej stołówki - koszmar czy dobre wspomnienia. Tak gotowano dla uczniów w PRL

Zupa owocowa 

Numerem jeden i najczęstszym przykrym wspomnieniem z dzieciństwa dla wielu osób jest zupa owocowa z makaronem. Wcale nie chodzi o przyjemny i pełen smaku chłodnik truskawkowy czy jagodowy, a o nietuzinkowy wymysł czasów PRL. To właśnie wtedy, głównie z braku składników, do pitego przez dzieci kompotu (np. z truskawek) postanowiono dodać makaron i stworzyć słodką zupę na lato. Choć współcześnie dorośli chętnie orzeźwiają się nią podczas upałów, w młodości połączenie było niemal niejadalne.

Zupa owocowa z truskawkami

 Zupa owocowa z truskawkami Zobacz przepis

Zupa owocowa z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa mleczna

Czy pamiętasz tę zupę z dzieciństwa? Wielu osobom na myśl o niej naprawdę robi się niedobrze. To po prostu połączenie mleka, cukru oraz (najczęściej) makaronu lub zacierki. Współcześnie ostatni składnik zamienia się kaszką manną lub płatkami owsianymi. W PRL-u i latach 90. wyznawano prawdziwy kult zupy mlecznej, ze względu na duże ilości wapnia i białka, niezbędnych przy szybkim wzroście dzieci. Cukier zapewniał z kolei energię potrzebną do nauki. Dla dzieci była jednak prawdziwym koszmarem.

Zupa mleczna z kluskami

 Zupa mleczna z kluskami Zobacz przepis

Zupa mleczna z kluskami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa jarzynowa

Dlaczego zupa jarzynowa lub krupnik jarzynowy są znienawidzoną zupą z dzieciństwa? Dzisiaj to przecież prawdziwy rarytas, który o każdej porze roku przynosi solidną dawkę witamin i minerałów. Najmłodsi - trochę dla zasady - nie przepadają jednak za warzywami.

Czy nigdy nie zapytałeś, patrząc na miskę: „Dlaczego tu jest tyle warzyw?”. Niechętnie sięgają po marchewkę, pietruszkę czy jej natkę, których w tej potrawie nie da się w żaden sposób ukryć. Dopiero będąc dorosłymi, doceniamy, że rodzice kazali nam ją jeść, aby wzmocnić odporność, zapewnić wzrost i siłę oraz prawidłowy rozwój organizmu.

Zupa jarzynowa

 Zupa jarzynowa Zobacz przepis

Zupa jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa, potocznie zwana szczawiówką, nie zachęcała ani smakiem, ani swoim kolorem. Zgniłozielony płyn podany z jajkiem, ziemniakami lub ryżem, do tego jeszcze bardzo kwaskowaty, w ogóle nie odpowiadał gustom najmłodszych. Tymczasem zupa szczawiowa należy do tradycyjnych polskich potraw, które - ze świeżym szczawiem - podaje się w sezonie letnim, a tym ze słoika - zimową porą. Dziś wielu dorosłych docenia ją przede wszystkim za wartości odżywcze - dostarcza organizmowi witaminy A, C, E i te z grupy B, potas, żelazo, wapń, fosfor, błonnik pokarmowy i silne antyoksydanty.

Zupa szczawiowa - przepis jak z PRL-u

 Zupa szczawiowa - przepis jak z PRL-u Zobacz przepis

Zupa szczawiowa z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Żurek z jajkiem

Wcale nie chodzi tutaj o żur (choć ten bywał mocno rozwodniony), a o dodatek do niego. Wielu dorosłych pamięta wciąż, czym jest tzw. zielone jajko ze stołówek szkolnych w PRL-u. To nic innego jak przegotowane jajo na twardo z charakterystyczną zieloną obwódką wokół żółtka (widoczną po przekrojeniu). Białko jajka podczas długiego gotowania uwalnia siarkowodór, który reaguje z żelazem, znajdującym się w żółtku. Z tego połączenia tworzy się siarczek żelaza, który odpowiada za nieciekawy kolor obwódki oraz bardziej sypką konsystencję. Dziś większość dorosłych zajadałoby się nim ze smakiem, jednak najmłodszym odbierało to apetyt.

Żurek z jajkiem

 Żurek z jajkiem Zobacz przepis

Żurek z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Domowe środki do czyszczenia podłogi. Bez matowych plam, smug i zacieków »

Nadmierny apetyt jako objaw choroby. To nie jest zwykła miłość do jedzenia »

Przeczytaj skład, zanim kupisz ten produkt. Katarzyna Bosacka wskazała, na co lepiej uważać »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18