Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić ciasto z alkoholem bez pieczenia? Przepis na Pijany Kokos
- Jak zrobić ciasto Pijany Błazen?
- Jak przyrządzić ciasto Pijany Franek?

- Jak zrobić Pijany Czarny Las?
Pijany Janusz, pijana śliwka, a może... pijana kukułka? Nie, wcale nie chodzi tutaj o pijanych gości, a o słodkości z alkoholem, które idealnie sprawdzą się na stole podczas sylwestrowej domówki. Koniecznie sprawdź poniższe przepisy. Zapewniamy cię, że... pijana zakonnica (i nie tylko) zrobi wrażenie. Będzie pysznie i... wesoło!
Sprawdź także: Pijana Śliwka - genialny przepis
Ciasto z alkoholem bez pieczenia - wybór idealny nie tylko na sylwestra
To ciasto z dodatkiem alkoholu i herbatników nazywane jest tzw. pijakiem (albo Pijanym Kokosem). Określenie może nie jest zbyt eleganckie, ale niech cię nie odstrasza. To naprawdę bardzo prosty do wykonania deser, którego podstawą jest masa kokosowo-makowa. Czy ktoś nie lubi takiego połączenia? Bardzo duże wrażenie robi tu czekoladowe wykończenie. Dzięki temu ciasto robi nie tylko smakowe wrażenie, ale też wizualne. Jak go przygotować? Sprawdź ten wyjątkowy przepis:
Składniki na pierwszą masę
- Pół litra mleka
- 1 opakowanie jasnego budyniu
- 3 łyżki maku
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- Połowa kostki masła
- 1 szklanka drobnych biszkoptów
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki alkoholu
Składniki na drugą masę
- Pół litra mleka
- 1 opakowanie jasnego budyniu
- Pół kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki amaretto
Składniki na trzecią masę
- Pół tabliczki czekolady deserowej
- Pół szklanki śmietanki kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
- 130 g herbatników kakaowych
- 50 herbatników jasnych
Wykonanie:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ugotuj pierwszą masę. W niewielkiej ilości mleka wymieszaj proszek budyniowy i cukier. Zagotuj resztę, dodaj mak i wiórki. Na koniec dodaj budyń. Zdejmij z ognia, dosyp biszkopty, alkohol i wymieszaj dokładnie. Wyłóż masę na herbatniki, wyrównaj i przykryj drugą warstwą ciemnych ciastek.
Ugotuj drugą masę tak samo, jak pierwszą. Wyłóż gotową na drugą warstwę ciastek. Zawiń szczelnie ciasto, odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
W rondlu podgrzej śmietankę, dodaj czekoladę, kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Mascarpone zmiksuj przez minutę i dodaj po łyżce masy czekoladowej. Nie przerywaj miksowania. Gotową masę czekoladową wyłóż na ciasto, tworząc nieregularne wzory. Pijany Kokos to prawdziwa pychotka!
Sprawdź inne przepisy na ciasto z alkoholem i herbatnikami na Smaker.pl
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Ciasto Pijany Błazen - przepis
Kolejny pomysł na "pijane ciasto" to popularny deser. Tym razem główną rolę odgrywa kakaowy biszkopt, masa budyniowa z adwokatem i warstwa brzoskwiniowa. Nie brakuje też bitej śmietany.
Składniki
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę budyniową
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 80 g cukru
- 200 g masła
Składniki na warstwę brzoskwiniową
- 1 szklanka wody
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 450 g dżemu z brzoskwiń
Składniki na warstwę z bitej śmietany
- 400 g śmietany 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka żelatyny
- 100 ml wody
Wykonanie:
Zrób biszkopt. Jajka w temperaturze pokojowej ubij na puszystą masę. Pod koniec tego procesu, wsyp cukier. Miksuj dalej i dodawaj stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj do połączenia składników. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 30 minut w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij je i przełóż na deskę. Musi całkowicie wystygnąć. Przekrój na dwa równe blaty.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, zostaw do ostudzenia. Zimną zmiksuj z dżemem. Wyłóż ją na spodnią część biszkoptu i włóż do lodówki.
Półtorej szklanki mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Wszystko mieszaj, aż budyń zagotuje się i zgęstnieje. Przykryj budyń folią i zostaw do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj, dodając stopniowo ajerkoniak i zimny budyń. Cały czas ucieraj mikserem. Masę budyniową wyłóż na warstwę brzoskwiniową i nakryj drugim blatem biszkoptu.
Czas na śmietanę. Czekoladę zetrzyj, żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i zostaw do wystudzenia. Śmietanę ubij do sztywności. Pod koniec ubijania wsyp cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj połowę startej czekolady oraz zimną, płynną żelatynę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta i wyrównaj. Posyp resztą startej czekolady. Włóż ciasto na cztery godziny do lodówki, aby masy zgęstniały. Pijany Błazen gotowy! Ciasto może być także znane pod hasłem Pijany Izydor. Inny, podobny przepis znajdziesz poniżej. Sprawdź je wszystkie!
Sprawdź także: Ciasto Pijany Izydor - najlepszy przepis
Ciasto Pijany Franek - spróbuj!
Przed nami kolejne, nasączone alkoholem ciasto. Poznajcie przepis na wypiek o nazwie Pijany Franek.
Składniki
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maku
- 15 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
- 1 i 1/3 kostki masła
- Pół litra mleka
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- Pół szklanki spirytusu
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- Powidła śliwkowe
- 1 tabliczka czekolady deserowej
Wykonanie:
Białka ubij, dodając stopniowo cukier. Dosyp mak, mąkę, wiórki i proszek. Wymieszaj. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz ok. pół godziny w temp. 180 stopni.
Mąkę, cukier i żółtka rozdrób w mleku. Ugotuj i mieszaj, by zapobiec grudkom. Wystudzony budyń zmiksuj z masłem.
Ciasto makowe posmaruj cienką warstwą kremu z budyniu. Na budyń wyłóż powidła. Biszkopty namocz w wódce lub rozcieńczonym spirytusie i ułóż na cieście. Na biszkoptach rozłóż pozostały krem. Czekoladę rozpuść z mlekiem i polej krem.
Sprawdź także: Pijana zakonnica - przepis, który podbija serca internautów!
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Pijany Czarny Las
A co powiesz na Pijany Czarny Las? Pewnie kojarzysz tort o tej samej nazwie, klasycznie wykonany z czekoladowego kremu, wiśni i ciasta, nasączonego często kawą. Czy miałeś jednak okazję zajadać się tym deserem w alkoholowej wersji z wiśniówką? Polecamy kolejny przepis, który jest prawdziwym hitem.
Składniki
- 5 jajek
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek wiśniówki do nasączenia
Składniki na masę
- 500 ml śmietany
- 250 ml mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 600 g wiśni drylowanych (mogą być z wiśniówki)
Składniki na wierzch
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- Pół tabliczki startej gorzkiej lub deserowej czekolady
Wykonanie:
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, ubij do rozpuszczenia cukru. Dodaj żółtka i olej. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj wszystko łyżką i przelej do formy wyłożonej papierem. Piecz ok. 35 minut w 170 stopniach. Wystudź i przetnij na dwa blaty.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem i mascarpone.
Wiśnie zblenduj na mus, część zostaw w całości, będą ozdobą ciasta.
Złóż ciasto. Pierwszy blat nasącz wiśniówką i posmaruj musem ze zmiksowanych wiśni. Nałóż część masy z mascarpone i rozsyp pozostałe wiśnie. Przykryj masą i drugim blatem. Wierzch posmaruj ubitą z cukrem pudrem śmietaną i posyp czekoladą.
Sprawdź także: Pijana Kukułka - przepis, który cię nie zawiedzie
Zobacz także:
Czym zastąpić masło w diecie? Ciekawe zamienniki »