Fot. 123RF/Picsel
Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety, bardzo często wiąże się to z tym, że po świętach zostajemy z bardzo dużą ilością resztek, których nie jesteśmy w stanie zjeść. Po pewnym czasie zaczyna brakować chętnych na świąteczne szynki, a i karp jedzony przez trzeci dzień z rzędu nie smakuje równie dobrze. Ile różnego rodzaju potrawy wytrzymają w naszej lodówce i co zrobić, aby uniknąć ich wyrzucenia?
Najbardziej oczywistym sposobem wydaje się wykorzystanie resztek w innych daniach. W tym wypadku świetnie sprawdzają się zapiekanki i tarty, których farsze możemy dowolnie modyfikować zgodnie z naszymi potrzebami. Będą one doskonałą i prostą w przygotowaniu alternatywą dla bożonarodzeniowych potraw.
Bardzo dobrym sposobem na przetworzenie pozostałych ryb i mięs jest przygotowanie różnego rodzaju past - rybnych mięsnych i warzywnych. Doskonale nadają się na kanapki i przetrwają w lodówce nawet kilka dni.
Fantastycznym sposobem na przetworzenie nadmiaru mięs jest przygotowanie pasztetu, pieczeni rzymskiej lub fasolki po bretońsku.
Ciasta, które nie są już pierwszej świeżości możemy przerobić na bajaderki lub modne cake pops. Owoce nadadzą się do przygotowania pysznych koktajli.
Czasami jednak zdarza się tak, że niektórych produktów nie możemy natychmiast przetworzyć wykorzystując kreatywne, kulinarne triki. Wówczas z pomocą przychodzi nam zamrażalnik, ale co i jak długo możemy w nim trzymać?
Ryby - to właśnie je powinniśmy zjadać jako pierwsze. Niestety, upieczone ryby źle znoszą zamrażanie i konserwowanie ich w ten sposób jest niemożliwe. Smażone ryby w dobrym stanie przetrwają ok. 4 dni. Najdłużej możemy przechowywać ryby w galarecie oraz te marynowane - powinny wytrzymać około tygodnia.
Mięso - niezjedzone pieczenie i szynki możemy trzymać w lodówce około 4-5 dni. Na szczęście znacznie dłużej, bo nawet pół roku, wytrzymają one w zamrażalniku. Jeśli przed zamrożeniem podzielimy je na mniejsze porcje nie powinniśmy mieć problemy z ich późniejszych wykorzystaniem.
Zupy - barszcze oraz czyste buliony możemy przechowywać w zamrażalce około 2 miesięcy. Je również najlepiej jest podzielić na pojedyncze porcje i zamrozić w woreczkach. Jeśli zupa zawiera ziemniaki nie nadaje się do mrożenia. Przetrwa około tygodnia w lodówce jeśli zagotowaną przelejemy do wyparzonych słoików.
Pieczywo - jeśli pieczywo się zeschło najlepiej zrobić z niego bułkę tartą. Jeszcze miękkie chleby i bułki najlepiej jest zamrozić, wcześniej szczelnie owijając je folią. Rozmrażamy je w piekarniku lub temperaturze pokojowej.
Wino - możemy je przelać do pojemników na kostki lodu. Zamrożone będą stanowić świetną bazę do drinków, koktajli. W podobny sposób możemy przechowywać tłuszcz pozostały z pieczenia mięs, który będzie stanowił doskonałą podstawę do różnego rodzaju sosów.
Ciasta - zamrożone ciasta wytrzymają około 3 miesięcy. Możemy mrozić wszystkie rodzaje wypieków, także serniki oraz ciasta z kremem. Niezjedzone ciasteczka i pierniczki możemy przechowywać w szczelnych pojemnikach około 2 miesięcy.
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Gulasz z kiełbasą i ziemniakami
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Polkangaroo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Chillinezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Bulion z obierek i resztek warzyw
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie