Fot.123RF/Picsel
Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna jest przez cały rok, jednak wiele osób twierdzi, że najlepiej smakuje w okresie wielkanocnym.
Dlaczego biała kiełbasa jest... szara?
Kolor białej kiełbasy wynika z koloru składników. Mięso używane do jej wyrobu jest różowe, tłuszcz zaś biały. To właśnie dlatego - po sparzeniu - finalny produkt powinien mieć kolor szary. Dzięki tym właściwościom łatwo rozpoznać, czy zostały do niej dodane środki konserwujące.
Jeśli kiełbasa po ugotowaniu jest różowawa, to oznacza, że zawiera np. sól peklującą. Prawdziwa kiełbasa po sparzeniu nie powinna być twarda, lecz soczysta i krucha, a mięso i przyprawy powinny być dobrze wyczuwalne.
Biała kiełbasa jak żadna inna kojarzona jest z okresem świąt wielkanocnych. Wynika to z faktu, że jest podstawą wielu dań, które w tym czasie goszczą na naszych stołach. Przede wszystkim dodawana jest do żuru, który - tożsamy z barszczem białym - występuje we wszystkich regionach Polski. Podawana może być również pieczona, w towarzystwie sosów bądź z chrzanem. Często bywa elementem święconki.
Z czego powinno się robić białą kiełbasę?
Pierwszą recepturę na tę kiełbasę zapisano w książce kucharskiej z roku 1904, autorstwa Marii Śleżańskiej. W ostatnich latach w Polsce modne stało się przyrządzanie domowej białej kiełbasy. Jest to dobry sposób na wyeliminowanie wszelkich konserwantów oraz innych substancji zbędnych dla naszego organizmu, a także tych o szkodliwych właściwościach.
Ważne, by mięso było dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonego miejsca, a lista dodatków krótka. Jeśli wiemy, że przed samymi świętami liczba obowiązków nie pozwoli nam na jej zrobienie, możemy pomyśleć o tym wcześniej i ją zamrozić.
Na prawdziwą, białą kiełbasę prócz mięsa wieprzowego i ewentualnie wołowego, składają się również różne przyprawy takie jak: czosnek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Całość wkładana jest do naturalnego jelita wieprzowego. Pamiętajmy też, że biała kiełbasa musi być poddana dalszej obróbce termicznej, aby była zdatna do spożycia. Najczęściej jest gotowana, pieczona, smażone, ale może być także zapiekana, na przykład z sosem.
Uważaj na sztuczki producentów!
Warto pamiętać również, że biała kiełbasa dostępna w sklepach może składać się z wielu składników, których sprytni producenci używają w celu obniżenia kosztów produkcji. Niestety, nie idzie to w parze z jakością, dlatego dobrym nawykiem jest czytanie etykiet.
Często stosowanym zabiegiem jest zastępowanie mięsa wieprzowego drobiowym, dodawanie do niego wody bądź tłuszczu, a w najgorszym razie sięganie po tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Mięso tak oddzielone nie jest dla nas najlepszym wyborem, mając na uwadze, że w jego skład mogą wchodzić zmielone kości, ścięgna, a nawet pazury.
Do tańszych kiełbas sypie się także dużą ilość soli, a - jak powszechnie wiadomo - jedzenie jej w dużych ilościach nie jest zdrowe.
Niestety, w niektórych produktach możemy również natrafić na konserwanty i barwniki. Świadczyć o tym może na przykład kolor po ugotowaniu. Jeśli jednak zdecydujemy się już na kupno sklepowego wyrobu, lepiej przeczytajmy skład na etykiecie i pamiętajmy, że im lista krótsza, tym wyrób lepszy.
Jakie dania można przygotować z białą kiełbasą?
Białej kiełbasy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Możecie zaserwować ją wprost z wody lub przemycić w różnego rodzaju daniach. Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, a z pewnością przygotujecie coś, co zasmakuje waszym bliskim.
1. Biała kiełbasa domowej roboty
Fot. Kuchmariola68 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Biała kiełbasa na czerwonej cebuli
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Biała kiełbasa w piwno-musztardowym sosie
Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pierogi z farszem białej kiełbasy
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy
Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Biała kiełbasa zapiekana z śliwkami
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Biała kiełbasa pieczona w piwie
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie