Ewa_Gotuje

Świąteczny pasztet - jak go zrobić?

Na wielkanocnym stole, obok domowej roboty wędlin i kiełbas, bardzo często pojawiają się pasztety. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne?

Fot. 123RF/Picsel

Wbrew pozorom, własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziłyby się nawet bardzo doświadczone gospodynie.

Jakie mięso na pasztet wybrać?

Bardzo istotnym jest, aby zwrócić uwagę na jakość wykorzystywanego przez nas mięsa. Nie muszą być to najdroższe części, jednak powinny pochodzić z pewnego źródła. Nie możemy mieć żadnych wątpliwości co do tego, czy mięso jest świeże oraz czy nie zostało "wzbogacone" różnego rodzaju substancjami chemicznymi. Używanie produktów kiepskiej jakości przełoży się nie tylko na mizerny wynik naszych kuchennych eksperymentów. W dłuższej perspektywie może również negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.

Warto wiedzieć, że do pasztetu lepiej nie wybierać najchudszych kawałków mięsa, gdyż wówczas stanie się on bardzo suchy i łatwo będzie się kruszyć. Zamiast polędwicy lub schabu, wybierz łopatkę, karczek, szybkę lub biodrówkę. Dobrze też będzie dodać do niego boczek lub podgardle, które poprawią konsystencję pasztetu. Warto również wykorzystać podroby (np. wątróbkę i serca), gdyż dzięki nim pasztet nabiera wyjątkowego smaku.

Doświadczone kucharki radzą, aby mieszać ze sobą różne gatunki i kawałki mięs. W ten sposób uzyskamy znacznie ciekawsze efekty. Do wieprzowiny, z której najczęściej przygotowuje się pasztety, zawsze warto dodać nieco wołowiny, drobiu lub dziczyzny.

Co zrobić, aby pasztet był puszysty?

Poza mięsem, do pasztetu warto dodać namoczoną w mleku bułkę, co również poprawi jego konsystencję. Aby był naprawdę delikatny i puszysty, należy wmieszać do masy ubite na sztywno białka. Pamiętaj jednak, aby nie robić tego zbyt gwałtownie, gdyż w ten sposób piana opadnie. Czynność tę należy wykonywać etapami i bardzo powoli, mieszając mięso przy pomocy drewnianej lub sylikonowej szpatułki.

Jak zrobić wegetariański pasztet?

Warto pamiętać, że pasztet bez trudu możemy przygotować w wegetariańskiej wersji. W tym wypadku mamy bardzo szerokie pole do popisu, gdyż niemal każde warzywo nadaje się do tego celu. Alternatywą dla mięsa będą chociażby warzywa korzeniowe (np. seler, pietruszka lub marchew), cukinia, grzyby oraz warzywa strączkowe (np. fasola, ciecierzyca lub soczewica). Rozdrobnione warzywa zawsze należy wymieszać z białkami, bułką tartą i orzechami. Pieczenie przebiega tak samo, jak w przypadku pasztetów mięsnych.

 

1. Domowy pasztet

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Pasztet sojowy

Fot. Kaskasz83 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pasztet wielkanocny

Fot. Kalina11  na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Pasztet szynszylki

Pasztet szynszylki

Fot. Szynszylka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pasztet bez pieczenia

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

6. Pasztet mięsno- grzybowy

Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pasztet z orzechami włoskimi

Fot. Srk76 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Pasztet z selera

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Kolorowy pasztet z fasoli

Pasztet z białej fasoli

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Pasztet z królika z żurkiem

Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Pasztet rybny

Fot. Konhambos na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Pasztet ze śliwkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
15 min
2
>60 min
5
Desery Najlepszy krem śmietankowo - serowy

Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...

Odsłon: 3349

30 min
49

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

1
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

5
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6