Dania jednogarnkowe

Syci na długo. Dobra na wysoki cholesterol i ciśnienie, ale trzeba ją jeść z umiarem. Jak przygotować domową granolę?

Płatki z mlekiem to jedno z tych śniadań, które ratuje nas w sytuacjach kryzysowych, kiedy rano nie mamy czasu na gotowanie. Niestety w sklepowych produktach często na początku składu znaleźć można cukier. Dlatego warto zadbać o to, co jemy i samodzielnie przygotować granolę. Sprawdź, jakie ma właściwości, wartości odżywcze oraz jak zrobić domową granolę.

Czy granola na śniadanie to dobry wybór? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zamiast czekoladowych kulek lub miodowych okręgów wybierasz granolę, sądząc, że będzie to bardziej dietetyczny wybór? Niestety, możesz się niemile zaskoczyć. Producenci płatków pod przykrywką pełnego ziarna, dużej zawartości błonnika i pozornie zdrowych suszonych owoców, często ukrywają mnóstwo cukru oraz niepotrzebnych składników. Wystarczy jednak zwrócić uwagę na skład lub własnoręcznie zrobić domową granolę, aby rankiem zjeść zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. W poniższym artykule opowiemy ci o wadach i zaletach granoli, podpowiemy, jaką kupować oraz jak zrobić domową granolę.

Sprawdź także: Czy można jeść owoce wieczorem? Do której godziny można jeść owoce, żeby nie przytyć?

Co to jest granola?

Bazą granoli są płatki owsiane, w różnych mieszankach znajdziemy także: orzechy, pestki, suszone owoce, płatki kukurydziane, kawałki czekolady, a także dodatek miodu i cukru. Granola jest pieczona, dzięki czemu możemy cieszyć się jej charakterystyczną chrupkością, często dodawany jest również olej. 

Składniki i wartości odżywcze granoli? 

Co kryje w sobie granola? Przede wszystkim jest źródłem węglowodanów, dlatego warto spożywać ją na początku dnia, ponieważ będzie stanowić porządny zastrzyk energii o poranku. Płatki owsiane, które są jej podstawą, dostarczają także sporo błonnika pokarmowego, a także witaminy E oraz witamin z grupy B, oraz minerałów, takich jak: magnez, wapń, czy żelazo. Właściwości odżywcze granoli będą się różnić ze względu na występujące w niej składniki. Ta z dodatkiem orzechów dostarczy sporo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka i przeciwutleniaczy.

Wiele osób błędnie sądzi, że granola należy do tak zwanych "fit" produktów. Niestety, pomimo że jest niezwykle smaczna, nie należy z nią przesadzać, w szczególności, kiedy zależy nam na redukcji masy ciała. Kaloryczność granoli będzie różnić się w zależności od marki, przeciętnie w 100 g jest ok. 470 kcal. Dla porównania, pączek z lukrem dostarcza ok. 350 kcal. 

Jak właściwości ma granola?

Zawarte w płatkach owsianych, które są podstawowym składnikiem granoli, potas, magnez i wapń, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pomagają regulować ciśnienie krwi, a także wpływają na zdrowie kości i zębów. W granoli znajduje się sporo błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową pracę jelit oraz sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci. Pomaga także obniżyć wysoki poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.

W orzechach, pestkach czy nasionach, np. chia, które często są składnikami granoli, znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe, które wspierają pracę układu krążenia w tym serca oraz mają działanie przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo są źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwnowotworowe oraz opóźniają procesy starzenia. Ponadto zawarta w orzechach witamina E, doskonale wpływa na urodę, pomaga dbać o kondycję skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie. 

Granola – zalety i wady

Z pewnością dużą zaletą granoli jest to, że w ekspresowym tempie możemy przygotować z niej posiłek. Wystarczy dodać do niej mleko lub jogurt i gotowe. Tu jest jednak pewien haczyk, bo o ile w jej składzie nie brakuje węglowodanów pod postacią płatków owsianych i suszonych owoców, a także tłuszczów z orzechów, pestek i nasion, o tyle nie dostarcza ona wystarczającej ilości białka. Dlatego, zamiast zalewać ją pełnotłustym mlekiem lub słodkim jogurtem, wybierz do niej jogurt białkowy, np. typu skyr lub kvarg, świetnie sprawdzi się również serek wiejski lub kefir. 

Wadą granoli z pewnością jest wysoka zawartość cukru w większości sklepowych produktach. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w diecie może prowadzić do nadwagi, otyłości, rozwoju cukrzycy, a także wielu chorób układu krążenia. 

Jaką granolę kupować? Jeżeli decydujemy się na zakup granoli w sklepie, koniecznie powinniśmy przeczytać jej skład. Najlepszym wyborem będzie oczywiście ta bez dodatku cukru, nie powinna również zawierać oleju palmowego, czy konserwantów. Sprawdź również, jaka jest zawartość bakalii w mieszance, producenci niektórych granoli chcąc zaoszczędzić, przez co w konsekwencji na naszych talerzach lądują niemal same płatki owsiane. 

Jak zrobić domową granolę?

Domowa granola ma tę przewagę nad tymi dostępnymi w sklepie, że możemy przygotować ją z naszych ulubionych składników. Możesz eksperymentować z różnymi połączeniami orzechów i owoców suszonych, a także przypraw, np. cynamonu. Świetnie smakować będzie również granola w wersji czekoladowej z kakao.

Przygotuj: 2 szklanki płatków owsianych, trzy łyżki oleju np. kokosowego, 50 g migdałów, 50 g orzechów laskowych, 40 g sezamu, 50 g rodzynek, 50 g siemienia lnianego, trzy łyżki miodu, łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. 

Płatki owsiane wsyp do miski, dodaj wybrany olej, orzechy, siemię, sezam, miód, cynamon i sól, wszystko dokładnie wymieszaj. Masę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 120 stopniach, grzanie góra dół przez około 90 minut. Pamiętaj, żeby w czasie pieczenia, co jakiś czas mieszać granolę oraz sprawdzać, czy za bardzo się nie przypiekła. Kiedy granola przestygnie, dodaj do niej rodzynki, wszystko wymieszaj i przełóż do słoika. 

Oto kilka przepisów naszych użytkowników na domową granolę

1. Granola ze słonecznikiem i orzechami

 Granola ze słonecznikiem i orzechami Zobacz przepis

Granola ze słonecznikiem i orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Granola z pomarańczą i żurawiną

 Granola z pomarańczą i żurawiną Zobacz przepis

Granola z pomarańczą i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Granola z otrębami

 Granola z otrębami Zobacz przepis

Granola z otrębami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowa granola z cynamonem

 Domowa granola z cynamonem Zobacz przepis

Domowa granola z cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Granola z jabłkiem

 Granola z jabłkiem Zobacz przepis

Granola z jabłkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowa granola

 Domowa granola Zobacz przepis

Domowa granola / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Granola kokosowo-czekoladowa

 Granola kokosowo-czekoladowa Zobacz przepis

Granola kokosowo-czekoladowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ekspresowa granola z patelni

 Ekspresowa granola z patelni Zobacz przepis

Ekspresowa granola z patelni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pomarańczowa granola z czekoladą

 Pomarańczowa granola z czekoladą Zobacz przepis

Pomarańczowa granola z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Czekoladowa granola z orzechami

 Czekoladowa granola z orzechami Zobacz przepis

Czekoladowa granola z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: medonet.pl

Zobacz także:

Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »

Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »

Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6

Przepis dnia

Desery Sernik na kakaowym spodzie

Nasz ulubiony sernik, robi go na wszystkie rodzinne uroczystości. Sernik robi...

Odsłon: 26440

30 min
94
Śniadania Pasta jajeczno - pieczarkowa

Dzielę się z Wami przepisem na smaczną pastę do pieczywa. Pasta z jajek i pi...

Odsłon: 118

15 min
4
Ciasta Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 6937

60 min
31
30 min
10
Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 391

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

6
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

4
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

7