Spis treści:
- Witamina D – dlaczego jest ważna?
- Witamina D jesienią i zimą
- Witamina D – właściwości
- Które ryby mają witaminę D?
Chcesz jeść więcej ryb, ale nie wiesz, po które z nich warto sięgnąć? Tłuste ryby morskie są cennym źródłem witaminy D oraz kwasów tłuszczowych, dlatego warto przyrządzać je na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Jak jedzenie tłustych ryb wpływa na twój organizm? Dlaczego, w twoim codziennym menu nie może zabraknąć witaminy D?
Sprawdź także: Ość z ryby utknęła ci w gardle? Zobacz, co musisz zrobić

Witamina D – dlaczego jest ważna?
Czy wiedziałeś, że aż 90 procent Polaków ma niedobór witaminy D? W dużej części odpowiedzialna jest za to pogoda oraz krótki okres letni, bowiem witamina D wytwarzana jest przez organizm głównie za sprawą promieni słonecznych.
Niedobór witaminy D może mieć poważne skutki, m.in. powodować: osteoporozę, krzywicę u dzieci, być przyczyną obniżonej odporności, nadciśnienia, bólu zębów i kości. Dostarczenie jej z pożywienia nie jest takie łatwe, ponieważ występuje w nielicznych produktach spożywczych. Oczywiście znajdziesz ją w mleku, żółtkach jaj, wątrobie, niektórych grzybach czy żółtym serze, jednak to właśnie tłuste ryby morskie są jej najbogatszym źródeł.
Witamina D jesienią i zimą
Dostarczanie odpowiedniej dawki witaminy D, jest ważne zwłaszcza zimą, kiedy wystawianie skóry na działanie promieni słonecznych jest znacznie utrudnione. Warto wspomnieć również o tym, że ekspozycja ciała na działanie słońca nie jest korzystna dla naszego zdrowa. Narażamy się nie tylko na poparzenia, ale i ryzyko zachorowania na nowotwory skóry. Nic więc dziwnego, że dermatolodzy w sezonie letnim apelują o regularną aplikację kremów z filtrem, które ograniczają produkcje witaminy D.
Witamina D jest nazywana witaminą słońca, co jednak zrobić kiedy za oknem jest szaro, a ty dodatkowo chcesz chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem? Rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana dieta (pokrywa około 20 proc. zapotrzebowania na witaminę D, reszta to ta syntezowana przez organizm pod wpływem słońca), w której nie zabraknie produktów bogatych w witaminę D, oraz odpowiednia suplementacja.
Aby uzupełnić niedobory witaminy D, może być konieczne sięgnięcie po apteczne preparaty. Dorośli potrzebują od 800 do 2000 jednostek na dobę, natomiast u dzieci i młodzieży jest to od 600 do 1000 jednostek na dobę w okresie od jesieni do wiosny. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania oraz np. wagi. Dlatego zanim rozpoczniesz przyjmowanie dodatkowych środków, warto zasięgnąć opinii lekarza.
Witamina D – właściwości
Chyba wszyscy kojarzą witaminę D z jej wpływem na zdrowie kości i zębów. Nic w tym dziwnego, witamina D uczestniczy w procesie wchłaniania wapnia i fosforu, które w głównej mierze odpowiadają za zdrowie zębów oraz układu kostnego. Dzieciaki zachęcane są przez swoich rodziców do spożywania nabiału, aby zadbać o to, by szybko rosły, miały mocne kości oraz zęby bez dziur. W przypadku osób starszych witamina D jest istotna, aby uchronić się przed zachorowaniem na osteoporozę. Co więcej, jest również odpowiedzialna za prawidłową pracę układu nerwowego oraz mięśniowego.
Nie wszyscy wiedzą, że witamina D wspomaga proces odchudzania, ponieważ zachowanie jej prawidłowej ilości w diecie, pomaga przyspieszyć przemianę materii. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe, oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy częściej łapią nas infekcje, przeziębienia, czy grypa. Wówczas większość z nas sięga po witaminę C, okazuje się jednak, że witamina D jest równie istotna. Ponieważ wspiera odporność organizmu.
Które ryby mają witaminę D?
Skoro wiemy już, dlaczego odpowiednia ilość witaminy D w diecie jest tak istotna, warto zapoznać się z listą ryb, które ci jej dostarczą. Najlepiej wybierać ryby morskie, o dużej zawartości tłuszczu, warto wspomnieć, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Świetnym wyborem będzie: świeży węgorz, śledź w oleju, sardynki w puszce, łosoś, miecznik, dorsz, makrela i tuńczyk.
Możesz spożywać ryby gotowane, pieczone, smażone, lub te w oleju, czy z puszki. Oczywiście, jeśli masz taką możliwość najlepiej sięgać po świeże ryby, ze sprawdzonych źródeł.
Zastanawiasz się, jaki obiad z rybą w roli głównej zaserwować rodzinie? Koniecznie zapoznaj się z pysznymi przepisami naszych użytkowników.
5. Smażony węgorz z ananasem i grzybami

Smażony węgorz z ananasem i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Dodaj to do herbaty. Efekt rozgrzewający gwarantowany »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »