Spis treści:
- Proso - wartości odżywcze
- Proso - właściwości zdrowotne
- Kto powinien jeść proso?
- Jak gotować proso?
- Co można zrobić z prosa?
Co to jest proso? To roślina zaliczana do rodziny wiechlinowatych, z której pochodzą najstarsze rodzaje zbóż. Tysiące lat temu trafiła z Azji do Europy, a dziś - znowu powraca do łask. To zboże bezglutenowe o szeregu prozdrowotnych właściwości. Przez długi czas był stosowany w medycynie ludowej.
Proso a kasza jaglana - czy mają ze sobą jakiś związek? Warto dodać, że to właśnie z tego zboża są pozyskiwane jaglane: kasza, płatki i mąka. Można z nich przygotować szereg pysznych potraw. Kasza to świetny dodatek do mięs lub budyniu, płatki sprawdzą się w owsiance, a mąka do wypieku chleba.
Gdzie kupić proso? Zboże jest teraz łatwo dostępne - w postaci przetworzonej (np. na kaszę czy mąkę) nabędziesz je w niemal każdym sklepie spożywczym. Jeśli zależy ci na nasionach, udaj się do sklepu ogrodniczego, drogerii lub supermarketu.
Sprawdź także: Dodaj łyżeczkę do kawy. Zmniejszy stres i pobudzi mózg do pracy
Proso - wartości odżywcze
Proso odzyskało swoją dużą popularność przede wszystkim z powodu właściwości i cennych składników odżywczych, które się w nim kryją. Właśnie dlatego nazywa się je superfood. Co zawiera proso? To bogate źródło białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, ale też szeregu minerałów, w tym: wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, krzemu i siarki. W zbożu znajdują się też witamina E i witaminy z grupy B.
Proso - właściwości zdrowotne
Składniki odżywcze prosa wpływają korzystnie na pracę całego organizmu. Regularne spożywanie zboża najmocniej sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krwionośnego i nerwowego. Proso dostarcza żelazo, więc powinny je jeść anemicy oraz weganie i wegetarianie, którzy nie dostarczają organizmowi tego minerału wraz z mięsem.
Zawartość krzemu i siarki w zbożu przekłada się na zdrową skórę, paznokcie i włosy. Błonnik pokarmowy usprawnia pracę układu trawiennego i pomaga w leczeniu zaparć, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz łagodzi objawy refluksu żołądkowego. Proso to źródło polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Antyoksydanty likwidują wolne rodniki i zapobiegają starzeniu się organizmu.
Proso stabilizuje poziom glukozy we krwi, zapewnia uczucie sytości na dłużej i dostarcza energii. Dzięki obecności fosforu, cynku i witamin z grupy B wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie. Zboże przyspiesza też leczenie się ran i ma działanie probiotyczne.
Zobacz: Bakłażan zapiekany z kaszą jaglaną
Kto powinien jeść proso?
Proso a gluten - to ważne zestawienie w kontekście tej rośliny. Proso jest zbożem bez glutenu, dlatego to najlepszy wybór żywieniowy dla osób chorujących na celiakię i nietolerancję glutenu. Będzie też wskazane dla wszystkich odchudzających się, ze względu na zawartość błonnika, a w konsekwencji - zbawienny wpływ na układ trawienny.
Kto powinien jeść proso? Zdecydowanie anemicy oraz weganie i wegetarianie - dostarczą organizmowi w ten sposób dużo cennego żelaza. Regularne spożywanie zboża zaleca się też diabetykom (ponieważ reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza oporność na insulinę u cukrzyków) i nadciśnieniowcom. Wskazane jest też w jadłospisie wszystkich, dbających o zdrowy wygląd cery, włosów i paznokci.
Ostatnią grupą, w której przypadku świetnie sprawdzi się jedzenie prosa, to wszyscy uczuleni na inne rodzaje zbóż - choćby na żyto czy pszenicę. Alergia na proso na występuje, więc można je bez obaw spożywać.
Jak gotować proso?
Proso jest bardzo proste do przygotowania. Jeśli kupujesz gotową kaszę jaglaną, stosuj się po prostu do zaleceń producenta, które umieścił na opakowaniu. Gdy nabyłeś tzw. proso ekspandowane (czyli poddane wstępnej obróbce cieplnej), również jest przyrządzane dość szybko. Jak gotować proso? Na początku praż je kilka minut na suchej patelni, a następnie wrzuć do wrzącej, osolonej wody na kolejne kilka minut.
Co można zrobić z prosa?
Proso to bardzo uniwersalna baza wielu produktów. Kaszę jaglaną, którą z niego przygotujesz, dodaj do dań obiadowych (m.in. zup, kotletów, pasztetów czy tart) i jednogarnkowych (np. gulaszu, potrawki), ale też do sałatek, deserów (np. jaglanego budyniu) i wypieków (w nadzieniu do ciasta). Taka kasza to podstawa śniadań czy zdrowych koktajli. Z kolei płatki owsiane dodaj do owsianek, ciast i deserów, a mąkę jaglaną użyj przy pieczeniu chleba, ciastek, naleśników, gofrów i do zagęszczania zup.
Przykładowe przepisy na dania jaglane znajdziesz poniżej:
1. Krupnik na żeberkach z kaszą jaglaną
Zobacz przepisKrupnik z kaszą jaglaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka z kaszy jaglanej
Zobacz przepisSałatka z kaszy jaglanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Cukinia z kaszą jaglaną
Zobacz przepisCukinia z kaszą jaglaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kruche ciasto z budyniem jaglanym i jabłkami
Zobacz przepisKruche ciasto z budyniem jaglanym i jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Chleb z kaszy jaglanej
Zobacz przepisChleb z kaszy jaglanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlety z kaszy jaglanej
Zobacz przepisKotlety z kaszy jaglanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
Zobacz przepisKotlety jajeczne z kaszą jaglaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej
Zobacz przepisCiasto z kaszy jaglanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »
To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »
Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »