Spis treści:
- Skąd się wzięło ciasto Trzech Króli?
- Co to jest Galette des Rois?
- Co to jest Roscón de Reyes?
- Jakie ciasto upiec na Trzech Króli?
Święto Trzech Króli to zakończenie okresu bożonarodzeniowego i rozpoczęcie karnawału. W dawnych czasach z okazji dnia Objawienia Pańskiego spożywano rodzinny obiad, zakończony słodkim akcentem. Jakie ciasta cieszyły się wówczas największą popularnością?
Sprawdź także: Wprowadź te 5 nawyków, żeby być zdrowym cały rok
Tradycja świątecznych wypieków
Ciasto Trzech Króli, przygotowane specjalnie z okazji tego święta, kosztowano po uroczystym obiedzie. Dzielono je na tyle części, ile osób zasiadało do wspólnego posiłku oraz dodatkowo na jedną porcję przeznaczoną dla zbłąkanego wędrowca lub biedaka. Kawałki ciasta, wedle tradycji, były rozdawane przez najmłodszego uczestnika obiadu, który schowany pod stołem losowo rozdzielał porcje, tak aby każdy miał równe szanse na wylosowanie szczęśliwego kawałka, skrywającego w sobie migdała.
Sekretny składnik miał zwiastować bogactwo i nadejście lepszych czasów. Szczęśliwiec, który natrafił na ten element wypieku, został okrzyknięty królem bądź królową i mógł dobrać dla siebie członka pary królewskiej. Panny, które odnalazły migdał w swoim kawałku, mogły spodziewać się szybkiego zamążpójścia. Zwycięzcy otrzymywali złotą koronę wykonaną z papieru i byli zobowiązani do zorganizowania uczty królewskiej w swoim domu.
Zwyczaj wyboru pary królewskiej wywodzi się ze starożytnego Rzymu, gdzie do losowania pary monarchów wykorzystywano bób w dwóch kolorach: czarnym i białym. Osoby, które natrafiły na białe ziarenko, mogły cieszyć się ze zwycięstwa. Od 1874 roku migdały w tradycji niemieckiej powoli były zastępowane porcelanowymi figurkami. Znany jest również zwyczaj, gdzie zamiast bobu pojawiały się srebrne i złote monety.
Tradycja wypiekania królewskich słodkości zawitała do Polski dopiero w XVII wieku, a to za sprawą francuskich kucharzy i cukierników, którzy przybyli w tamtych czasach na nasze dwory. Obecnie zwyczaj przygotowywania ciasta na święto Trzech Króli jest najbardziej rozpowszechniony i kultywowany w Hiszpanii, gdzie przygotowuje się słodki wieniec o nazwie Roscón de Reyes oraz we Francji i Szwajcarii, w których to krajach placek króli znany jest pod nazwą Galette des Rois. Czym między sobą różnią się poszczególne wypieki?
Ciasto Galette des Rois
Galette des Rois // Fot. 123RF/Picsel
To tradycyjny wypiek, składający się z dwóch płatów ciasta francuskiego, migdałowej masy na bazie mielonych migdałów, masła, cukru i ciemnego rumu bądź wanilii oraz najważniejszego elementu - porcelanowej figurki lub migdała.
Placek ten jest przygotowywany w okrągłej formie, gdzie brzegi ciasta są odpowiednio sklejone, a wierzch przykryty i ozdobiony wycinanymi spiralami lub fantazyjnymi wzorami. Przygotowanie tego ciasta z pewnością sprawi wiele frajdy zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Ciasto Roscón de Reyes
Roscón de Reyes // Fot. 123RF/Picsel
Wypiek z ciasta drożdżowego, popularny głównie w Hiszpanii i Portugalii, który co roku jest przygotowywany z okazji święta Objawienia Pańskiego. Kształtem przypomina koronę. Jest dosyć prosty i szybki do zrobienia. Podobnie ja Galette des Rois zawiera jeden migdał stanowiący niespodziankę oraz sporą ilość bakalii, które wcześniej są namaczane w rumie lub whisky. Po upieczeniu ciasto jest niezwykle puszyste i miękkie, a jego aromat rozchodzi się po całym domu.
W Polsce z okazji święta przygotowuje się królewskie ciasta przyrządzane na różne sposoby. Popularne są także szczodraki i sójki, czyli drożdżowe pierożki nadziewane serem, cebulką i kaszą bądź mięsem, symbolizujące miniony rok i zwiastujące nadejście lepszych czasów. Jeśli zależy ci na podtrzymaniu tradycji i uczczeniu tego święta, zachęcamy do zapoznania się z przepisami naszych użytkowników:
1. Ciasto na Trzech Króli
Zobacz przepisCiasto na święto Trzech Króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ciasto „Trzech Króli"
Zobacz przepisCiasto na Trzech Króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Galette des rois
Zobacz przepisFrancuskie ciasto na Trzech Króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Królewskie ciasto z kaszy krakowskiej
Zobacz przepisKrólewskie ciasto z kaszy krakowskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Piernik „Trzech króli"
Zobacz przepisPiernik na Trzech króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sójki - przepis regionalny
Zobacz przepisSójki na święto Trzech Króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sójki na święto Trzech Króli
Zobacz przepisSójki na Trzech Króli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Kto nie powinien brać paracetamolu? Może uszkodzić ważne narządy »
Faraonowie wiedzieli co dobre. Jedz, a serce i jelita będą ci wdzięczne »
Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »