Fot. 123RF/Picsel
Babka wielkanocna to symbol dostatku, wiary, nadziei i miłości. Zwiastuje zakończenie okresu wielkiego postu i rozpoczyna czas radowania się ze Zmartwychwstania Pańskiego. Zamiast skromnych potraw na stoły trafiają pasztety, domowe wędliny, faszerowane jaja, sałatki, a także trunki i słodkie desery. Wśród ciast nie może zabraknąć babki. Jest ona jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole. Drożdżowe ciasto składające się z dużej liczby jajek wyróżnia się smakiem i niepowtarzalnym wyglądem. Często jej kawałek lub miniwersja tego wypieku stanowi ważny element koszyczka, który wraz z innymi pokarmami jest błogosławiony w Wielką Sobotę.

Historia babki wielkanocnej
Pierwsze babki zaczęto wypiekać pod koniec XVII wieku w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów, w niedługim czasie zyskały ogromną popularność, którą cieszą się do dzisiaj. Są chętnie przygotowywane w Polsce oraz innych krajach europejskich tj.: Francji, Włoszech, Hiszpanii czy Portugalii.
Skąd pochodzi nazwa tego ciasta? Istnieje kilka legend. Najbardziej popularna głosi, że została ona zainspirowana kształtem damskich spódnic z dużymi fałdami, które marszczone u góry, rozszerzają się delikatnie ku ziemi, tworząc piękny kształt. Inna historia mówi, że swoją nazwę zawdzięcza Stanisławowi Leszczyńskiemu, który uwielbiał smak babki i przyrównał ją do turbanu Ali Baby, jednej ze swoich ulubionych postaci z „Baśni tysiąca i jednej nocy". Bez względu na to, która z tych wersji jest prawdziwa, faktem jest, że wypiek ten na stałe zagościł w wielkanocnym menu w wielu polskich domach.
Wypiekanie ciasta
Dawniej za pieczenie babki zabierano się już w Wielki Piątek. Recepturę na ten wypiek musiała znać każda dobra gospodyni. Przygotowania rozpoczynano od starannego uprzątnięcia domu, pozamykania okien i sprawdzenia, czy wokół nie kręcą się żadni mężczyźni. Cały proces trwał kilka godzin, który przebiegał w bezwzględnej ciszy i spokoju. Wierzono, że nieproszeni goście i zamieszanie wokół wypieku może wpłynąć na złe wyrastanie ciasta, co w konsekwencji wiązało się z upokorzeniem dla gospodyni, która była narażona na drwiny i kompromitację.
Rodzaje babek wielkanocnych
Tradycyjny przepis na babkę składa się z mąki, mleka, drożdży dużej ilości jaj oraz z suszonych owoców. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta powinny zostać wyciągnięte z odpowiednim wyprzedzeniem, aby przed przystąpieniem do pieczenia osiągnęły temperaturę pokojową. Wyjątek stanowią składniki tj.: mleko i masło, które należy delikatnie podgrzać.
Drożdżowe ciasto na babkę powinno wyrastać przez około półtorej godziny, zanim zostanie przełożone do formy. Po tym czasie wykładamy je na blat i wyrabiamy, a następnie przekładamy do odpowiedniej blaszki i pozostawiamy na około 40-45 minut. Następnie babkę należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przystąpić do dekorowania. Najbardziej tradycyjną formą jest wykorzystanie do tego celu lukru.
Z biegiem czasu pojawiło się wiele nowych odmian tego wypieku. Do najbardziej popularnych oprócz babki drożdżowej należą: piaskowa, cytrynowa, jogurtowa, a nawet majonezowa. Ciasta te różnią się między sobą wielkością, smakiem i sposobem przystrojenia.
Wiecie już, jaką babkę upieczecie tym roku? Jeśli szukacie ciekawych pomysłów i inspiracji, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.
1. Babka drożdżowa z rodzynkami
Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Bella1985 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Babka piaskowa (bezglutenowa)
Fot. kibi87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie