Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to pyszne ciasto na świąteczny deser. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem.
W 1/4 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić, aby podwoiły objętość.
Pozostałe mleko zagotować i wymieszać z połową mąki. Gdy masa nie będzie już gorąca dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać wraz ze szczyptą soli do ciasta.
Po wymieszaniu zagniatać ciasto dłonią dodając stopniowo pozostałą mąkę i rozpuszczone zimne masło. Pod koniec dodać wymieszane z odrobiną mąki rodzynki. Ciasto ma być miękkie, jednolite i lśniące.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby podrosło.
Po wyrośnięciu przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i odczekać jeszcze z 10 minut, aby ciasto znów podrosło. Wierzch posmarować delikatnie mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch babki podczas pieczenia zbyt mocno się zapieka, to ciasto przykryć papierem do pieczenia.
Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę.
Całkowicie wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą.
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 185
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 173
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 25
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 53
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 185
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 173
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 25
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 53
Składniki
W 1/4 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić, aby podwoiły objętość. Pozostałe mleko zagotować i wymieszać z połową mąki. Gdy masa nie będzie już gorąca dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać wraz ze szczyptą soli do ciasta.
Po wymieszaniu zagniatać ciasto dłonią dodając stopniowo pozostałą mąkę i rozpuszczone zimne masło. Pod koniec dodać wymieszane z odrobiną mąki rodzynki. Ciasto ma być miękkie, jednolite i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby podrosło. Po wyrośnięciu przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i odczekać jeszcze z 10 minut, aby ciasto znów podrosło. Wierzch posmarować delikatnie mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch babki podczas pieczenia zbyt mocno się zapieka, to ciasto przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę. Całkowicie wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą.
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 16
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 30