Spis treści:
- Co warto wiedzieć o miodowniku?
- Jaką mąkę wybrać do miodownika?
- Jak przechowywać miodownik?
- Jaki krem pasuje do miodownika?
- Jak zrobić miodownik?
Jeżeli marzysz o kruchym placku na bazie słodkiego miodu z dodatkiem aksamitnego kremu, to świetnie trafiłeś. Upiecz miodownik – ciasto uwielbiane przez Polaków. Poznaj trochę ciekawostek na jego temat i przede wszystkim odkryj sprawdzone przepisy, które z pewnością cię zachwycą. Sprawdź, jaki krem będzie tu najlepiej pasował oraz jak zrobić miodownik?
Sprawdź także: Desery w szklankach. Proste przepisy idealne na święta i rodzinne spotkania
Miodownik z orzechami lub bez – co warto wiedzieć?
Miodownik z orzechami to niewątpliwie najczęściej przygotowywany rodzaj tego typu ciasta. W końcu miód i orzechy pasują tutaj do siebie wręcz idealnie. W dodatku bardzo mocno kojarzą się ze świętami, więc nic dziwnego, że na bożonarodzeniowych stołach często serwowane są właśnie te placki. Jest to, jak nietrudno się domyślić, ciasto bardzo słodkie, dlatego wiele gospodyń domowych przełamuje tę słodycz powidłami śliwkowymi.
Na wierzch ciasta ląduje jeszcze przepyszna miodowo-orzechowa polewa. Co ciekawe, ciasto smakuje najlepiej po dwóch, trzech dniach od upieczenia. Dlatego warto przygotować je przed świętami. I tutaj zaczyna się test cierpliwości. Wiele osób nie potrafi powstrzymać się przed spałaszowaniem przynajmniej kilku kawałków, a przecież ciasto powinno wytrzymać do świąt. Zawsze można przygotować dwie blaszki, prawda?
Sprawdź przepisy na to pyszne, świąteczne ciasto. Na początku poznaj kilka cennych porad, m.in. na to, jak je piec czy przechowywać. Musisz poznać te wszystkie informacje, jeżeli zależy ci na miodowniku idealnym. Domownicy będą zachwyceni.
Miodownik – z jakiej mąki?
Chcesz przygotować pyszne i jednocześnie „eleganckie" ciasto na święta? Idealny pomysł to miodownik, ale z jakiej mąki go przygotować? To jedno z podstawowych pytań zadawanych przez gospodynie domowe. Tutaj zdania mogą być podzielone. Większość osób wybiera w tym celu mąkę tortową. Najlepiej postaw na tę mąkę, którą najbardziej lubisz i którą wybierasz do większości wypieków. Większość gospodyń ma swój typ i nie wyobraża sobie innego wyboru, szczególnie podczas świątecznych przygotowań.
Miodownik – jak przechowywać?
Już wiesz, z jakiej mąki przygotować miodownik. Jak przechowywać ciasto – to kolejne, kluczowe pytanie. Po upieczeniu wystudź placek na blacie. Następnie włóż go do lodówki. Wówczas szybciej będzie gotowy do jedzenia (warstwy odpowiednio zmiękną). Oczywiście przechowując go w tym miejscu (choćby przez noc), przykryj wierzch np. folią aluminiową.
W przeciwnym razie ciasto może przejść zapachami innych potraw. A to nic dobrego, tym bardziej że na Boże Narodzenie nasze lodówki zostają wypchane kapustą z grzybami, mięsem i wieloma innymi, bardzo wykwintnymi przysmakami. Potem gdy w lodówce zabraknie już miejsca na pyszności, ciasto może leżeć w ciemnym i chłodnym miejscu. Będzie zawsze gotowe do jedzenia. Jednak uwierz – długo nie postoi niejedzone. Jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć.
Ważne! Jeżeli trzymasz miodownik cały czas w lodówce, to pamiętaj, aby wyjąć go kilka godzin przed jedzeniem.
Miodownik – jak długo przechowywać?
Słodki, świąteczny, orzechowy – to właśnie miodownik. Jak długo przechowywać ciasto? Termin ten może być bardzo długi. Mówi się, że placek, przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, jest w stanie wytrzymać nawet miesiąc! Nie sprawdzaliśmy, ale jesteśmy pewni, że kilka lub nawet kilkanaście dni może stać bez obaw, że po jego zjedzeniu coś nam się stanie.
To zatem doskonałe ciasto wpisujące się w nurt "zero waste". Po świętach często zostaje bowiem sporo jedzenia. Niestety dużo wyrzucamy, bo nie jesteśmy w stanie go zjeść. Jeżeli jakimś cudem miodownik zostanie, to może poczekać na czasy, gdy już po świętach mocno zgłodniejemy.
Miodownik – jaki krem będzie najlepszy?
Chcesz na święta przygotować miodownik. Jaki krem wybierzesz? To kolejne pytanie, które musisz sobie zadać. Co dom, to inny krem do miodownika. Bardzo popularny to ten budyniowy, ale znajdziemy też kajmakowy, a nawet ten z dodatkiem kawy. Mamy dla ciebie kilka wyśmienitych przepisów. Wybierz krem, który najbardziej wpasuje się w kubki smakowe twojej rodziny.
1. Krem kajmakowy z dodatkiem kawy
Składniki
- 1,5 kostki masła,
- 3 puszki masy kajmakowej (250-300 g),
- 150 g orzechów włoskich albo innych ulubionych orzechów, jeżeli nie lubicie włoskich,
- 5 łyżek rumu,
- 2 łyżki zmielonej, dobrej kawy.
Wykonanie:
Masło utrzyj mikserem, aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj masę kajmakową (cały czas ucieraj). Dolej rum, kawę i pokrojone drobno orzechy.
2. Krem budyniowy
Składniki
- 3 szklanki mleka,
- Pół szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
- 2 budynie śmietankowe.
Wykonanie:
Ugotuj budynie w mleku (wymieszaj zawartość dwóch opakowań w jednej szklance, a pozostałe dwie zagotuj i dodaj do nich rozpuszczony w mleku proszek budyniowy). Ostudź. Utrzyj masło, cukier i ostudzone budynie.
3. Krem kajmakowy
Składniki
- 1 szklanka kajmaku,
- 1 szklanka śmietanki 30%,
- 250 g mascarpone.
Wykonanie:
Ubij śmietankę i stopniowo dodawaj mascarpone. Wymieszaj potem z kajmakiem.
Miodownik – jak zrobić?
Najlepsze bożonarodzeniowe ciasto. Sernik? Makowiec? Miodownik! Jak zrobić, by wyszedł idealnie? Przepisy na kremy masz powyżej. Teraz czas na resztę. Sprawdź świetny przepis:
Składniki
Składniki na kruche blaty miodownika:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- pół szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki miodu naturalnego,
- 1 kostka masła,
- 3 żółtka,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Wybierz formę do pieczenia o wymiarach 24 × 24 centymetrów. Może być też większa. Każdy z blatów będziesz piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Masę przygotuj wcześniej. Potem zrób blaty. Do miski wsyp trzy szklanki mąki i sodę (przesiej przez sito). Dodaj żółtka, cukier puder, roztopione i przestudzone masło, miód i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko na gładkie i lepiące ciasto. Kulę zawiń w folię i odłóż do lodówki na około godzinę. Ciasto podziel na trzy równe kawałki. Jeden kawałek podziel nożem na cienkie plasterki i wyłóż nimi blachę. Uklep na dnie formy. Piecz blat i powtórz tę czynność trzy razy. Wyciągając blaty z formy, uważaj, by się nie pokruszył.
Potem przekładaj blaty kremem. Dla złamania smaku możesz dodać też na warstwy powidła. Pamiętaj! Blaty możesz przygotować wcześniej, nawet dwa lub trzy dni przed podaniem deseru.
Miodownik to przepyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Możesz pokusić się o wariacje na temat jego przygotowania, np. dodając dwa rodzaje kremów do jednego placka. Miodownik lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Smacznego i powodzenia w przygotowaniach przedświątecznych!
2. Miodownik z orzechami
Zobacz przepisMiodownik z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Miodownik biszkoptowy
Zobacz przepisMiodownik biszkoptowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Tradycyjny miodownik
Zobacz przepisTradycyjny miodownik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Piernikowy miodownik
Zobacz przepisPiernikowy miodownik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Miodownik z masą budyniową
Zobacz przepisMiodownik z masą budyniową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Miodownik z orzechami
Zobacz przepisMiodownik z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Miodownik świąteczny
Zobacz przepisMiodownik świąteczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Miodownik z budyniem orzechowym
Zobacz przepisMiodownik z budyniem orzechowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »