Spis treści:
Jeśli jesteś wprawionym grzybiarzem, wypatrzenie mleczaja rydza nie będzie problemem. Gdy dopiero zaczynasz swoją przygodę ze skarbami lasu, powinieneś dokładnie przestudiować, jak wygląda rydz. Dlaczego? Bo łatwo pomylić go z dwoma trującymi gatunkami. Przekonaj się, o jakie grzyby chodzi.
Sprawdź także: Vegemite - australijski przysmak. Pasta nie ma cukru, ale potrafi dodać energii

Jak wygląda rydz?
Rydz, a dokładnie mleczaj rydz, to gatunek grzyba z rodziny gołąbkowatych. Jego polską nazwę podał w 1889 roku botanik i lekarz Franciszek Błoński. W Polsce jest grzybem pospolitym, który występuje od sierpnia do listopada. Rośnie na całej półkuli północnej, na obszarach o klimacie umiarkowanym - najczęściej na ziemi lasów iglastych. Tworzy też mykoryzę z sosnami, czyli zjawisko polegające na symbiozie korzeni drzew i grzybów.
Jak wygląda rydz i jak rozpoznać go podczas grzybobrania? Szukaj cielistoczerwonawego (czasem pomarańczowego, rdzawego) kapelusza o średnicy od czterech do dwunastu centymetrów. U młodych okazów jest on wypukły, u dojrzewających - wklęsły, a u starych grzybów - lejkowaty, z podwiniętymi brzegami. Gdy wokół panuje wilgoć, jego skórka bywa pokryta śluzem. Od spodu widoczne są pomarańczowożółtawe blaszki.

Jak wygląda rydz? To rudawy grzyb z blaszkami i lejkowym kapeluszem | Fot. 123RF/Picsel
Trzon rydza osiąga od trzech do siedmiu centymetrów i od centymetra do dwóch i pół szerokości. Jego cechą charakterystyczną jest to, że po uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko (skąd też nazwa mleczaja rydza), które nie zmienia od razu barwy na powietrzu, tylko powoli jaśnieje lub ciemnieje (i staje się zielonkawe).
Rydz to grzyb jadalny, chętnie wykorzystywany w kuchni i nazywany najsmaczniejszym z rydzów. Podczas obróbki termicznej cierpki posmak owocników znika i zmienia się w nieco orzechowy. Trzeba jednak wiedzieć, że grzyb jest podatny na robaczywienie i łatwo ulega uszkodzeniom podczas transportu. Z drugiej strony, ma znaczenie więcej zalet niż wad. Nadaje się do marynowania w occie (nabiera wówczas przyjemnego korzennego posmaku), kiszenia, panierowania i smażenia, do przyrządzania sosów i zup. Nie wszyscy polecają jednak jego suszenie, bo w wyniku tego procesu staje się twardy. Z suszonych rydzów warto jednak przyrządzić proszek grzybowy, który - stosowany jak przyprawa - może podkręcić smak wielu dań.
Z czym można pomylić rydza?
Chcesz wykorzystać mleczaje w kuchni? Wydaje ci się, że już wiesz, jak wygląda rydz? Niestety, podczas grzybobrania nie wszystko jest już tak oczywiste. Grzyb przypomina wyglądem inne okazy, które mogą ci poważnie zaszkodzić.
Z czym można pomylić rydza? Jest on najbardziej podobny do mleczaja wełnianki oraz olszówki (krowiaka podwiniętego). Na pierwszy rzut oka mają podobny kolor i równie wklęsły kapelusz z wywiniętym brzegiem. Czym jednak się różnią?

Z czym można pomylić rydza? | Fot. 123RF/Picsel / Smaker.pl
Przyjrzyj się dokładnie obu gatunkom. W przeciwieństwie do rydza brzeg kapelusza wełnianki pokrywają wełniste kosmki. W środku miąższ i mleczko są białe, a nie pomarańczowe jak u rydza. Z kolei miąższ olszówki, czyli popularnego w PRL-u grzyba, po przecięciu z żółtego lub ochrowego, pod wpływem powietrza, staje się czerwonobrązowy, a nie wydziela pomarańczowe mleczko jak rydz.
Pamiętaj, że mleczaj wełnianka i olszówka to grzyby trujące, które mogą spowodować silne zatrucie, a nawet śmierć. Jeśli będziesz mieć jakiekolwiek wątpliwości podczas grzybobrania, udaj się do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, w której specjaliści ocenią, jakie gatunki udało ci się znaleźć.
Po utwierdzeniu się w przekonaniu, że na pewno znalazłeś rydze, nie zwlekaj i wykorzystaj je w kuchni. Poniżej znajdziesz sprawdzone przez użytkowników przepisy z pysznym grzybem w roli głównej:
4. Jesienne danie jednogarnkowe z rydzami

Jesienne danie jednogarnkowe z rydzami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zupa podwójnie rydzowa

Zupa podwójnie rydzowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Mączka rydzowa / proszek z suszonych rydzów

Mączka rydzowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kaszotto jęczmienne z rydzami

Kaszotto jęczmienne z rydzami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sałatka z ciecierzycą i marynowanymi rydzami

Sałatka z ciecierzycą i marynowanymi rydzami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zrezygnuj z jedzenia pszennego chleba na dwa tygodnie. Oto co stanie się z twoim ciałem »
Nietypowe znaki, że odporność mocno spadła. Ich pojawienie się wróży chorobę »
Okna już zaczynają parować od wewnątrz. Najlepsze sposoby na parujące okna »