Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Błonnik pokarmowy to jeden z najważniejszych składników w naszej diecie. Wbrew pozorom nie odpowiada on jedynie za prawidłową pracę jelit, ale również szereg innych procesów zachodzących w naszym ciele. W czym jest dużo błonnika i jakie są jego najcenniejsze właściwości?

Dużo błonnika można przemycić w sałatce owocowo-warzywnej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Błonnik pokarmowy to grupa substancji, głównie pochodzenia roślinnego, niepodlegających trawieniu w układzie pokarmowym. Można wyróżnić jego dwie frakcje - błonnik rozpuszczalny, który rozpuszcza się w wodzie i przybiera konsystencję żelu, oraz błonnik nierozpuszczalny - przechodzący przez układ trawienny w niemal niezmienionej formie. Warto mieć świadomość, że obie frakcje są bardzo ważne dla naszego zdrowia - i to na wielu różnych płaszczyznach. To właśnie dlatego należy zadbać o ich odpowiednią ilość w codziennej diecie. W czym jest dużo błonnika, w jakich ilościach go spożywać i jakie są jego właściwości?

Dlaczego warto jeść dużo błonnika?

Przede wszystkim ze względu na jego korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Jego nierozpuszczalna frakcja jest szczególnie cenna dla osób zmagających się z zaparciami, ponieważ usprawnia perystaltykę jelit, a co za tym idzie - zwiększa częstotliwość wypróżnień. Błonnik rozpuszczalny również odgrywa bardzo ważną rolę w naszym układzie trawiennym, ponieważ przyczynia się do wzrostu dobroczynnych bakterii w jelitach. Coraz więcej doniesień naukowych wskazuje, że zdrowa flora jelitowa to klucz do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym odporności i psychiki.

Dlaczego warto jeść dużo błonnika? Błonnik to prawdziwy sprzymierzeniec układu krążenia. Badania naukowe wykazały, że jego spożywanie wiąże się z niższym ryzykiem występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu. Co więcej, zaobserwowano jego zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego i redukowania poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Nie sposób nie wspomnieć także o jego potencjale przeciwnowotworowym - wprowadzenie jego źródeł do jadłospisu może być istotnym krokiem w profilaktyce raka trzustki, żołądka, przełyku i jelita grubego.

Błonnik znany jest również z korzystnego oddziaływania na gospodarkę węglowodanową. Liczne dane naukowe potwierdzają, że jest on w stanie redukować poziom glukozy i hemoglobiny glikowanej we krwi. Ponadto pomaga on obniżyć HOMA-IR, czyli wskaźnik insulinooporności. Na podstawie tych doniesień można stwierdzić, że spożywanie błonnika w pewnym stopniu chroni nas przed rozwojem cukrzycy typu 2.

Dlaczego warto jeść dużo błonnika, jeśli nie ze względu na jego właściwości prozdrowotne? Zadbanie o jego odpowiednią ilość w posiłkach może być prawdziwym strzałem w dziesiątkę dla odchudzających się osób. Wynika to m.in. stąd, że zwiększa on swoją objętość w żołądku i tym samym zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Duże znaczenie w tym kontekście ma także fakt, że zapobiega on gwałtownym skokom cukru we krwi i pobudza pracę jelit.

Ile błonnika spożywać, aby osiągnąć jak najwięcej korzyści? Jego jest pewne - im jesteśmy starsi, tym więcej go potrzebujemy. Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u osoby dorosłej wynosi ok. 25-38 g na dzień. Zmniejszenie jego ilości może być wskazane w przypadku niektórych schorzeń, włączając w to nieswoiste zapalenie jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, kamicę żółciową, zapalenie trzustki i wątroby oraz nowotwory układu pokarmowego.  

W czym jest dużo błonnika? Jedz te produkty

W czym jest dużo błonnika? Jego głównym źródłem są pokarmy pochodzenia roślinnego. Aby dostarczyć go sobie w odpowiednich ilościach, powinieneś sięgać m.in. po pełnoziarniste pieczywo i makarony, płatki owsiane, otręby, brązowy ryż, kasze, pestki, nasiona, orzechy oraz strączki. Nie należy zapominać również o warzywach, w tym brokułach, marchwi, selerze, papryce i fasolce szparagowej, oraz owocach (najlepiej ze skórką), takich jak śliwki, truskawki, maliny czy gruszki. Dobrym wyborem będą także owoce suszone. 

Błonnik w kuchni

Zastanawiasz się, jak przyrządzać swoje dania, aby dostarczyć sobie jak najwięcej błonnika? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które ułatwią ci to zadanie.  

1. Owsianka z borówkami i orzechami

 Owsianka z borówkami i orzechami Zobacz przepis

Owsianka z borówkami i orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z kaszą gryczaną

 Sałatka z kaszą gryczaną Zobacz przepis

Sałatka z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Muffinki pełnoziarniste ze szpinakiem

 Muffinki pełnoziarniste ze szpinakiem Zobacz przepis

Muffinki pełnoziarniste ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka owocowo-warzywna z marynowaną cebulką

 Sałatka owocowo-warzywna z marynowaną cebulką Zobacz przepis

Sałatka owocowo-warzywna z marynowaną cebulką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Brązowy ryż z ciecierzycą

 Brązowy ryż z ciecierzycą Zobacz przepis

Brązowy ryż z ciecierzycą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto bananowe z otrębami i żurawiną

 Ciasto bananowe z otrębami i żurawiną Zobacz przepis

Ciasto bananowe z otrębami i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i dynią

 Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i dynią Zobacz przepis

Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl  

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Gdy postawisz na stole, każdy będzie chciał spróbować. Sałatka z szynką robi furorę na imprezach »

Ma mniej kalorii niż pizza, a smakuje podobnie. Odkryj pyszny przysmak prosto z Rzymu »

Wystarczy dodać pod koniec gotowania. Rosół nabierze głębokiego, złocistego koloru »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Filet zapiekany z warzywami

Filet zapiekany z warzywami to zdrowe i dobrze zbilansowane danie, które wyró...

Odsłon: 1921

30 min
3
Ciasta Ciasteczka domowe zdrowe

...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...

Odsłon: 1376

30 min
27
Dania główne Pierogi ruskie

Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...

Odsłon: 8180

60 min
24