Spis treści:
- Czy warto kisić ogórki?
- W czym kisić ogórki?
- W czym nie kisić ogórków?
- Najlepsze przepisy na kiszone ogórki
Kiszone ogórki - zwłaszcza te jędrne, pełne i soczyste - to wspaniały dodatek do obiadu czy kanapek. Jeśli chcesz je przygotować samodzielnie w domu, powinieneś poznać tajniki przyrządzania takich przetworów. Ważny jest zarówno gatunek ogórków, jak i sprawdzony przepis na solankę, a także czas kiszenia. Musisz też wybrać odpowiednie do tego procesu naczynie - dowiedz się więc, w czym kisić ogórki, aby były idealne.

Czy warto kisić ogórki?
Zastanawiasz się, jakie przetwory zrobić w tym roku? Postaw na kiszone ogórki, które bardzo łatwo jest przygotować i które ze smakiem otworzysz przy najbliższej możliwej okazji. To świetne uzupełnienie mięsnego obiadu lub dodatek do wegetariańskiego gulaszu. Co więcej, słoik takich pyszności wykorzystasz też do przygotowania pysznej kolacji - np. do kanapek z domową wędliną.
Czy ogórki kiszone są zdrowe? Zdecydowanie tak i właśnie dlatego warto przygotować je samodzielnie. Przyrządzenie takich przetworów na zimę to tani i skuteczny sposób na uzupełnienie niedoborów mikroelementów, gdy niedostępne są świeże owoce i warzywa.
Ogórki kiszone są niskokaloryczne, więc poleca się je osobom na diecie odchudzającej. To przede wszystkim również źródło wartościowych składników odżywczych, m.in. błonnika pokarmowego, witamin A, C i K oraz minerałów, takich jak: potas, wapń sód, magnez i fosfor.
Regularne jedzenie ogórków kiszonych wspiera odporność. Kiszonki to naturalne probiotyki, dlatego wspomagają prawidłową pracę jelit (niwelują wzdęcia i zaparcia) i układu pokarmowego (pobudzają trawienie). Wykazują też działanie przeciwnowotworowe i obniżają poziom „złego" cholesterolu. Co więcej, ogórki potrafią świetnie odkwasić organizm, a nawet odbudować florę bakteryjną.
W czym kisić ogórki?
Najczęściej przetwory na zimę przyrządza się w szklanych słoikach. Są tanie, wygodne, pojemne i łatwo się je zakręca. Ich kolejną zaletą jest przejrzystość - można z zewnątrz i bez otwierania obserwować, czy z kiszonkami nie dzieje się coś niepożądanego. Jeśli są przeźroczyste, muszą być jednak pozostawione w ciemnym miejscu. W ten sposób, ułożone jedne na drugich czekają miesiącami w spiżarni lub innym, chłodnym i nieoświetlonym miejscu na otwarcie.
Pamiętaj jednak, że słoje do kiszenia ogórków nie powinny być zbyt duże. Warzywa należy układać jak najciaśniej i w poprzek. Szklane naczynia muszą być także dokładnie umyte i wyparzone - dosłownie sterylnie czyste. To samo tyczy się zakrętek - omijaj te z rdzawym nalotem albo odkształcone i dobrze je wyszoruj, a potem osusz. Jeśli, zamiast słoików, wybierzesz weki z ciężką pokrywką - upewnij się, czy guma przy wieczku jest szczelna i nierozluźniona.
W czym kisić ogórki? Szklany słoik to niejedyna opcja - możesz też zdecydować się na kamionkę. To duże, ceramiczne naczynie wykonane z gliny, najczęściej z wygodną pokrywką. Musisz jednak uważać, bo w kamionce ogórki szybciej mogą spleśnieć. Wszystko z powodu wypływania warzyw na wierzch - jeśli więc dociśniesz je talerzem lub specjalnym kamieniem, to na pewno nic złego się nie wydarzy.
Jeśli kisisz naprawdę dużą porcję ogórków, postaw na beczki - drewniane lub ceramiczne. Te przede wszystkim są bardzo pojemne i powinny być trzymane również w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sprawdź także: Czy ogórki należy moczyć przed kiszeniem?
W czym nie kisić ogórków?
Nigdy nie kiś ogórków w metalowych i plastikowych pojemnikach. Nie wszystkie są dostosowane do kontaktu z żywnością i wykonane ze „zdrowych" materiałów. Tym bardziej że w procesie kiszenia mogą reagować z zalewą i oddawać toksyczne składniki, które bezpośrednio zagrażają naszemu organizmowi. Pamiętaj więc, w czym nie kisić ogórków, bo może okazać się to ryzykowne i niebezpieczne dla zdrowia.
Najlepsze przepisy na kiszone ogórki
Szukasz sprawdzonego przepisu na kiszone ogórki? Nasi użytkownicy udostępnili ich naprawdę wiele. Wybierz swój ulubiony i zdecyduj się na te zdrowe i pyszne przetwory na zimę:
1. Ogórki kiszone w słoiku

Ogórki kiszone w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ogórki kiszone w kamionce

Ogórki kiszone w kamionce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ogórki kiszone z marchewką

Ogórki kiszone z marchewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ogórki lekko podkiszone

Ogórki lekko kiszone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ogórki kiszone na zimę - przepis babci

Ogórki kiszone na zimę - przepis babci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Jak prawidłowo nawozić ogórki gruntowe? »
Gniją, miękną, gazują? Jak uniknąć błędów przy kiszeniu ogórków? »
Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »