Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Karnawał to czas radości, zabawy i słodkich przysmaków. W Polsce prym wiodą puszyste pączki z marmoladą i chrupiące faworki. Inne kraje mają jednak swoje tradycyjne wypieki, które towarzyszą świętowaniu. Dowiedz się, co pojawia się na karnawałowych stołach w różnych zakątkach świata.

Co jada się na świecie podczas karnawału? 10 pysznych inspiracji | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Choć na całym świecie, w okresie przed postem, dominują słodycze smażone na głębokim tłuszczu, to nie przypominają wcale polskich pączków czy faworków. Dowiedz się, co jada się w karnawale w Europie, Azji, Afryce oraz Ameryce Północnej i Południowej. Może w tym roku zainspirujesz się przysmakami innych państw i to właśnie je zaserwujesz bliskim na tłusty czwartek.

Sprawdź także: Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Bez pustych kalorii i cieknącego tłuszczu

Włochy

Z karnawałem nierozerwalnie związana jest Wenecja, w której rok do roku organizuje się strojny bal maskowy. Turyści przybywają z zagranicy, aby doświadczyć kostiumowej zabawy i rozkoszować się najlepszymi przekąskami. Co jada się we Włoszech podczas karnawału? Podaje się tu frittelle (w Wenecji nazywane fritolami), czyli pączki (z mąki, jajek i cukru) z dodatkiem rodzynek, posypane cukrem pudrem.

Zarówno na północy kraju, jak i w jego centrum (np. w Rzymie) można kupić też castagnole. To malutkie pączuszki, koniecznie obtoczone w cukrze, pachnące cytryną i robione z nieco gęstszego ciasta. We Włoszech smaży się też frappe (kruche, delikatne ciasteczka z falującym brzegiem, przypominające nieco faworki) czy donzelle (wywodzące się z Toskanii chrupiące ciastka). Z kolei na południu Włoch, w Neapolu, w karnawałowym okresie podawane są graffe napoletane, czyli duże oponki przyrządzane z ciasta z dodatkiem ziemniaków. 

Weneckie frittelle

 Weneckie frittelle Zobacz przepis

Karnawałowe pączki z Wenecji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie można też zapomnieć o bomboloni, czyli pączkach po brzegi wypełnionych kremem pâtissière lub czekoladowym i oprószonych obficie cukrem pudrem. Inspiracja pochodzi z Austrii, gdzie w XVII wieku sprzedawano podczas karnawału tzw. krapfen, zbliżone mocno recepturą do włoskich słodyczy. Dziś bomboloni to popularne śniadanie w Rzymie.  

Bomboloni

 Bomboloni Zobacz przepis

Bomboloni to włoskie pączki z kremem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Stany Zjednoczone

Statua wolności w Nowym Jorku to niejedyna rzecz, która łączy Stany Zjednoczone z Francją. Są to też typowo karnawałowe słodycze, czyli beignets. W XVIII wieku do Luizjany przywieziono recepturę na te francuskie pączki. Choć w smaku przypominają nieco polskie, to odbiegają już kształtem i konsystencją. Najczęściej są prostokątne lub kwadratowe, przyrządzone z ciasta drożdżowego lub parzonego. Po ugryzieniu nie rozpływają się jednak w ustach tak jak nasze tradycyjne słodkości. Największą popularność wciąż mają beignets z Nowego Orleanu, gdzie już od 1862 roku są wizytówką kawiarni Cafe Monde i serwuje się je obowiązkowo w towarzystwie Cafe au Lait (kawy z mlekiem). Oczywiście nie można też zapomnieć o tradycyjnych donutach (na które w Polsce mówi się po prostu oponki), jednak te zajada się w Stanach Zjednoczonych przez cały rok.

Beignet z Nowego Orleanu

 Beignet z Nowego Orleanu Zobacz przepis

Beignet z Nowego Orleanu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Korea Południowa

Po amerykańskich pączkach przyszedł czas na te koreańskie, które stanowią tam bardzo popularną przekąskę dla dzieci, zaraz po wyjściu ze szkoły. Choć kultura Dalekiego Wschodu jest zupełnie różna od europejskiej, to wielu Polakom kuchnia azjatycka bardzo smakuje. Miłośnicy słodyczy z tamtego zakątku świata podczas karnawału powinni spróbować kkwabaegi, które wyróżniają się przede wszystkim swoim kształtem. Zakręcone koreańskie pączki składem różnią się od tych polskich. Są łagodnie słodkie, puszyste, sprężyste i robione z ciasta drożdżowego z mąki pszennej lub kleistej ryżowej i roztopionego masła. Smaży się je na głębokim tłuszczu, a potem posypuje cukrem i cynamonem. 

Zakręcone koreańskie pączki

 Zakręcone koreańskie pączki Zobacz przepis

Przepis na pączki kkwabaegi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Hiszpania

Dużo bardziej znajome wydają się hiszpańskie churros, które podawane są też w Ameryce Południowej czy Portugalii. W Hiszpanii sprzedawane są w specjalnych lokalach o nazwie Churrería. Tłusta słodycz przybiera podłużną formę o przekroju w kształcie gwiazdy. Ciasto zrobione z mąki pszennej, oleju i cukru przekłada się do rękawa cukierniczego i wyciska prosto na rozgrzany olej. Najlepiej smakują zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie lub obficie udekorowane cukrem pudrem. Choć Hiszpanie mają w zwyczaju zajadać się nimi na śniadanie, najczęściej w drodze do pracy, to obowiązkowo muszą znaleźć się na stole podczas sylwestra i obchodów Nowego Roku.

Churros

 Churros Zobacz przepis

Churros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Skandynawia

Choć w Polsce obchodzi się tłusty czwartek, to w niektórych państwach inaczej świętuje się zakończenie karnawału. W Stanach Zjednoczonych beignets i naleśniki podaje się w Shrove Tuesday lub Pancake Tuesday (czyli ostatkowy wtorek, tuż przed Środą Popielcową). Podobnie jest w Szwecji, w której obowiązuje fettisdag, czyli tłusty wtorek. W Danii świętuje się z kolei ostatni poniedziałek karnawału, a w Norwegii - ostatnią niedzielę przed postem. Co jadają Skandynawowie podczas karnawału? Norwegowie wybierają fastelavnsboller, czyli pączki z dżemem lub bitą śmietaną. Szwedzi z kolei pieką semle. To drożdżowe, pulchne bułeczki, które pięknie pachną kardamonem, a nadziewane są najczęściej marcepanem i bitą śmietaną.

Semle

 Semle Zobacz przepis

Semle / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Brazylia

Jeśli nie do Wenecji, to w okresie karnawałowym koniecznie trzeba wybrać się do Rio de Janeiro. Każdy zapewne kojarzy zdjęcia barwnych tancerek, ubranych w kostiumy z piór i koralików. Ulice poprzedniej stolicy Brazylii wypełniają się wówczas kolorowymi dekoracjami i rozrywkową muzyką, potrzebną podczas wspólnych tańców i zabaw. Karnawał w Brazylii to także okazja do spróbowania lokalnych przekąsek. Można zajadać się regionalnym fast foodem, czyli acarajé. To nietypowe ciastko przygotowane z ubitej fasoli i najczęściej wypełnione nadzieniem z owoców morza. Na deser warto wybrać cajuzinho, czyli małe ciasteczko przypominające kształtem orzech nerkowca. Jest zrobione z fistaszków, nerkowców i cukru. 

Cajuzinho

 Cajuzinho Zobacz przepis

Brazylijskie cajuzinho / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Grecja, Indie i Afryka

Choć na pierwszy rzut oka Grecja i Indie leżą na dwóch różnych kontynentach i nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego, to łączą ich pyszne minipączuszki. Greckie loukoumades to niewielkie, bardzo słodkie kuleczki, smażone w głębokim tłuszczu i moczone w syropie lub miodzie. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Czasami posypuje się je siekanymi orzechami lub cynamonem. Co ciekawe, Grecy jedzą je na każdą możliwą okazję, ale nie podczas tłustego czwartku. Wolą go świętować wysokokalorycznym i tłustym mięsem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować loukoumades podczas karnawału.

Greckie pączki

 Greckie pączki Zobacz przepis

Loukoumades to greckie pączki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Indyjskie pączki wyglądają bardzo podobnie do greckich, choć robi się je inaczej. Gulab jamun przyrządza się głównie z masy mlecznej, tradycyjnie ze świeżego zsiadłego mleka. Mleko gotuje się, aż do odparowania wody. Powstaje masa o nazwie Khoya. Zagniata się ją w ciasto, formuje małe kulki i smaży na głębokim tłuszczu. Następnie zanurza się je w syropie cukrowym doprawionym kardamonem, wodą różaną i szafranem lub kewrą. Deser najczęściej podaje się na festiwalach, weselach i ważnych świętach.

Indyjskie pączki

 Indyjskie pączki Zobacz przepis

Gulab jamun to indyjskie pączki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nietypowe pączki powstają też w Afryce, dokładnie na Wybrzeżu Suahili (region Kenii i Tanzanii). Tam nazywa się je mandazi, ale po zachodniej stronie kontynentu - w Ganie i Nigerii - znane są też jako bofrot lub puff puff. Niezwykle prosto się je przygotowuje (z wody, cukru, mąki, drożdży i mleka, często kokosowego) i smaży w głębokim tłuszczu. Są słodkie, puszyste i tradycyjnie mają trójkątny kształt (zbliżony do indyjskich samosów). Współcześnie przyrządza się je też w formie okrągłych minipączuszków. 

Mandazi

 Mandazi Zobacz przepis

Mandazi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, smazymy.com, erasmusu.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem »

Jedz zamiast słodyczy, a nie przytyjesz. Smakuje jak mango, ma mało kalorii i odmładza skórę »

potrzebujesz biszkoptu ani skomplikowanych kremów. Torcik naleśnikowy robi robotę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka w przyg...

Odsłon: 242

15 min
7
30 min
2
Desery precle karnawałowe nadziewane

Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...

Odsłon: 221

60 min
2
30 min
5
30 min
8
15 min
2