Dania jednogarnkowe

Od ponad 130 dni trwa już wojna w Ukrainie, po najeździe rosyjskiego agresora. Jednym z podstawowych celów narodu ukraińskiego stała się obrona tradycji i tożsamości państwowej. Tę wojnę z Rosją Ukraina wygrała - UNESCO wpisało właśnie barszcz ukraiński na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. To zupełnie nowy wymiar konfliktu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy zupa może stać się przedmiotem konfliktu pomiędzy dwoma państwami? Jak najbardziej, gdy napięcie pomiędzy nimi zyskuje rangę wojny. Chodzi wówczas nie tylko o potrawę, ale raczej o symbol tradycji i korzeni narodowych. Za każdym klasycznie przyrządzanym daniem stoi oryginalna, zazwyczaj długowieczna receptura, powtarzana z pokolenia na pokolenie. Właśnie o ochronę takiego dziedzictwa walczyła Ukraina. I ten konflikt wygrała.

Sprawdź także: Popularne dania kuchni ukraińskiej - jak je zrobić?

Wojna o zupę - o co chodzi?

UNESCO to organizacja wyspecjalizowana ONZ, której celem jest przede wszystkim ochrona praw człowieka oraz wspieranie międzynarodowej współpracy w obszarach sztuki, nauki, kultury i oświaty. Jej opinie są respektowane przez przedstawicieli władz państwowych, a przygotowane rankingi (np. Lista Światowego Dziedzictwa UNESCO) stanowią wyznacznik dla wielu historyków sztuki i turystów podczas zwiedzania.

W marcu zeszłego roku Ukraina wystąpiła do UNESCO z wnioskiem o wpisanie ukraińskiej sztuki gotowania barszczu na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Trudno zaprzeczyć stwierdzeniu, że istnieje przepis na oryginalny barszcz ukraiński. Z takim zgłoszeniem nie zgodziła się jednak Rosja, która podnosiła, że zupę tę przygotowuje się również w ich państwie jako tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Przedstawiciele Ukrainy stwierdzili z kolei, że klasyczną, rosyjską zupą jest warzywna szczi, a nie barszcz. Taka wojna o zupę pomiędzy Ukrainą a Rosją trwała już od kilku lat, zaostrzając tylko konflikt międzynarodowy. 

Choć pozornie spór może wydawać się błahy, ma wymiar polityczny. Jedną z metod wojennych jest zagrabianie tożsamości kulturowej i umniejszanie tradycji (w myśl zasady: skoro państwo nie ma wyodrębnionych zwyczajów, może nie powinno być samodzielnym krajem). 

UNESCO, po wypowiedzeniu wojny Ukrainie przez Rosję, przyspieszyło proces rozpatrywania wniosku. W sytuacji, gdy zagrożone jest dziedzictwo kulturalne jednego z krajów, organizacja uznała, że konieczne jest natychmiastowe zajęcie się tematem. W swojej decyzji argumentowała, że powodem wpisania procesu przygotowania barszczu ukraińskiego na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego jest „ochrona istotnego elementu ukraińskiego życia rodzinnego i wspólnotowego". Podkreśliła jednak, że pozostałe państwa wciąż mogą także uznawać barszcz za narodową potrawę i Ukraina nie ma do niego wyłączności.

Oczywiście decyzja UNESCO wywołała ogromną radość Ukraińców i sprzeciw Rosjan. Minister Kultury w Ukrainie - Ołeksandr Tkaczenko - ogłosił nawet zwycięstwo Ukrainy w wojnie o barszcz. Wszystko po to, by obywatelom wzrosły morale.

Jak zrobić tradycyjny barszcz ukraiński?

W czym tkwi sekret oryginalnego barszczu ukraińskiego? To sycąca zupa zaprawiana śmietaną, w której skład wchodzą buraki, kiszona kapusta, ziemniaki, czosnek i często również mięso wołowe lub wieprzowe. W tradycyjnym przepisie nie znajdziesz jednak fasoli, białej kapusty czy drobiu, które do tej potrawy dodaje się w Polsce. W Ukrainie podawana jest z pampuszkami, czyli niewielkimi, puszystymi bułeczkami.

Jak zrobić barszcz ukraiński? Choć przepisów jest całe mnóstwo, wypróbuj poniższy - zupa wychodzi niezwykle aromatyczna i treściwa. Wymaga wysiłku i czasu, ale dla wyjątkowego smaku naprawdę warto ją przygotować!

Składniki

  • 6 sporych buraków,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 4 duże marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • ćwierć selera,
  • 3 duże cebule,
  • 600 g żeberek wędzonych lub surowych,
  • kilogram ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 4 łyżki masła,
  • olej (do smażenia),
  • śmietana i natka pietruszki do podania.

Przygotowanie barszczu ukraińskiego rozpocznij od obrania i poszatkowania cebul. Wrzuć je do garnka, w którym będziesz gotować barszcz i dodaj odrobinę masła. Następnie zeszklij na wolnym ogniu. Gdy cebula będzie gotowa, do naczynia włóż żeberka i zalej je ok. trzema litrami wody. Posól, dopraw zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi i przykryj pokrywką. Gotuj przez ok. 40 minut, aż mięso zmięknie.  

Załóż rękawiczki ochronne, aby buraki nie zabarwiły ci rąk. Gdy wywar mięsny będzie nabierał smaku, obierz warzywa, czyli marchewki, pietruszkę, buraki i selera. Wszystkie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyjmij dużą patelnię, wlej odrobinę oleju i smaż składniki przez kilka minut. 

Gdy żeberka będą już miękkie, do garnka wrzuć wszystkie podsmażone warzywa oraz dodaj poszatkowaną kiszoną kapustę. Przemieszaj i przypraw pieprzem. Gotuj zupę przez 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Ugotuj w osobnym naczyniu (w osolonej wodzie), do miękkości. 

Po upływie pół godziny sprawdź, czy warzywa są już miękkie. Jeśli tak, zmniejsz moc palnika i dodaj ziemniaki do zupy (razem z wodą, w której się gotowały!). Całość wymieszaj i spróbuj. Jeśli uznasz to za konieczne, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i nałóż porcję do głębokiej miski. Podaj z kleksem śmietany i natką pietruszki. Tradycyjny barszcz ukraiński gotowy!

Wypróbuj również sprawdzone przez naszych użytkowników przepisy na różne wersje pysznego barszczu:

Barszcz ukraiński na lato

 Barszcz ukraiński na lato Zobacz przepis

Barszcz ukraiński na lato / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Barszcz ukraiński

 Barszcz ukraiński Zobacz przepis

Barszcz ukraiński - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Barszcz ukraiński

 Barszcz ukraiński Zobacz przepis

Jak zrobić barszcz ukraiński? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Barszcz ukraiński

 Barszcz ukraiński Zobacz przepis

Przepis na barszcz ukraiński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Barszcz ukraiński

 Barszcz ukraiński Zobacz przepis

Barszcz ukraiński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Barszcz ukraiński

 Barszcz ukraiński Zobacz przepis

Barszcz ukraiński - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Barszcz ukraiński mojej mamy

 Barszcz ukraiński mojej mamy Zobacz przepis

Domowy barszcz ukraiński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Barszcz a’la ukraiński

 Barszcz a’la ukraiński Zobacz przepis

Barszcz ukraiński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak działa olej kokosowy na włosy? » 

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? »

Jak usunąć żółte plamy z potu na poduszce? »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 59

30 min
1
>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

1
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1