Spis treści:
Przepis na placki z cukinii nie jest ani zbyt skomplikowany, ani pracochłonny. Wielu Polaków zajada się więc tym pysznym daniem w sezonie letnim, gdy zielone warzywo jest łatwo dostępne, tanie i najbardziej soczyste. Przekonaj się, jak zrobić placki z cukinii tak, aby się nie rozpadały i były idealnie chrupiące. To nie takie trudne.
Sprawdź także: Dietetyczne dania z cukinii. Proste i szybkie przepisy
Jak zrobić placki z cukinii?
To danie, które robi się naprawdę łatwo. Ma mało kalorii, dostarcza cenne mikroelementy organizmowi i jest po prostu przepyszne. Jak zrobić placki z cukinii? Rozpocznij od przygotowania odpowiednich produktów spożywczych, czyli:
Składniki
- duża cukinia (ok. 350-400 g),
- 2 jajka w rozmiarze M,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- łyżka śmietany 18 proc.,
- średni ząbek czosnku,
- garść poszatkowanego szczypiorku,
- szczypta cukru,
- szczypta pieprzu,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 4 łyżki oleju roślinnego (do smażenia).
Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15. sztuk placuszków.
Cukinię dokładnie umyj i obetnij końcówki z obu stron. Następnie zetrzyj na małych oczkach tarki do głębokiej miski. Odczekaj chwilę - jeśli zebrało się dużo wody, odlej trochę, ale nie odciskaj. Starta cukinia powinna być wilgotna. Obierz czosnek i przeciśnij do naczynia. Wbij też jajka i wrzuć poszatkowany szczypiorek. Delikatnie przemieszaj do połączenia się składników. Potem dodaj jeszcze cztery płaskie łyżki mąki pszennej i łyżkę śmietany. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj wszystko ponownie, aż nie powstanie jednolita masa.
Wyjmij patelnię i ustaw pod nią niską moc palnika. Czekaj, aż się rozgrzeje, a gdy będzie ciepła - wlej olej. Poczekaj chwilę, aż tłuszcz się rozgrzeje. Dużą łyżką nakładaj masę z cukinii. Jedna łyżka wystarczy na jednego placka. Po nałożeniu na patelnię lekko spłaszcz i nadaj kształtu daniu. Zwiększ ogień i smaż placki z cukinii ok. trzech minut z każdej strony (jeśli potrzeba, to krócej lub dłużej).
Placki z cukinii przełóż po usmażeniu na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru oleju. Podawaj bez dodatków lub ze śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, tzatziki czy koperkowym.
Co zrobić, żeby placki z cukinii się nie rozpadały?
Placki z cukinii powinny nie tylko pysznie smakować, ale być odpowiednio wyrobione. Sprawdź kilka ważnych kroków podczas przygotowania dania, które mogą wpłynąć na właściwą konsystencję.
Pierwszym problemem jest duża soczystość cukinii - gdy masa jest zbyt wilgotna, placki będą się rozpadać lub wyjdą mało puszyste. Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące? Przede wszystkim, po starciu warzywa poczekaj kilka minut i pozbądź się gromadzącego się nadmiaru wody. Możesz po prostu odlać płyn z miski albo przełożyć cukinię na sito i odstawić na chwilę. Pamiętaj jednak, żeby nie odciskać masy, bo musi być ona trochę mokra (żeby placki nie wyszły zbyt suche). Gdy wszystkie składniki będą już w naczyniu, musisz też dobrze je ze sobą połączyć. Baza na placki powinna być dobrze wyrobiona.
Ponadto smaż jarskie placki na dobrze rozgrzanej patelni i na gorącym oleju - to sprawi, że nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu i nie staną się ciężkostrawne oraz gumowe. Do tego, im cieńsze placki zrobisz, tym powinny być bardziej chrupiące. Uważaj jednak, żeby ich nie przypalić.
Zainspiruj się także przepisami na placki z cukinii, którymi podzielili się nasi użytkownicy:
1. Placki z cukinii
Zobacz przepisJak zrobić placki z cukinii? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowe placki z cukinii
Zobacz przepisPlacki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Placki z cukinii
Zobacz przepisPlacki z cukinii - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Placuszki z cukinii
Zobacz przepisProste placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Kwitnienie cukinii. Dlaczego cukinia kwitnie, ale nie zawiązuje owoców? »
Apetyczny omlet z cukinii. Koniecznie dodaj do niego odrobinę tego sera »
Sos sycylijski do słoików. Uwielbiam ten zapach zaraz po otwarciu słoika »