Najlepsze przepisy na dania ze śliwek

Wyjdą chrupiące i nietłuste. Jak zrobić placki z cukinii, żeby się nie rozpadały?

Placki z cukinii to pyszna, letnia przekąska. Są uniwersalne i świetnie sprawdzą się w roli jarskiego obiadu. Łatwo się je przygotowuje i tylko z kilku składników. Sprawdź jednak, co zrobić, żeby się nie rozpadały po usmażeniu i wyszły idealnie chrupiące.

Jak zrobić placki z cukinii? Chrupiąca i lekka propozycja na obiad | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przepis na placki z cukinii nie jest ani zbyt skomplikowany, ani pracochłonny. Wielu Polaków zajada się więc tym pysznym daniem w sezonie letnim, gdy zielone warzywo jest łatwo dostępne, tanie i najbardziej soczyste. Przekonaj się, jak zrobić placki z cukinii tak, aby się nie rozpadały i były idealnie chrupiące. To nie takie trudne.

Sprawdź także: Dietetyczne dania z cukinii. Proste i szybkie przepisy

Jak zrobić placki z cukinii?

To danie, które robi się naprawdę łatwo. Ma mało kalorii, dostarcza cenne mikroelementy organizmowi i jest po prostu przepyszne. Jak zrobić placki z cukinii? Rozpocznij od przygotowania odpowiednich produktów spożywczych, czyli:

Składniki

  • duża cukinia (ok. 350-400 g),
  • 2 jajka w rozmiarze M,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka śmietany 18 proc.,
  • średni ząbek czosnku,
  • garść poszatkowanego szczypiorku,
  • szczypta cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oleju roślinnego (do smażenia).

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15. sztuk placuszków.

Cukinię dokładnie umyj i obetnij końcówki z obu stron. Następnie zetrzyj na małych oczkach tarki do głębokiej miski. Odczekaj chwilę - jeśli zebrało się dużo wody, odlej trochę, ale nie odciskaj. Starta cukinia powinna być wilgotna. Obierz czosnek i przeciśnij do naczynia. Wbij też jajka i wrzuć poszatkowany szczypiorek. Delikatnie przemieszaj do połączenia się składników. Potem dodaj jeszcze cztery płaskie łyżki mąki pszennej i łyżkę śmietany. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj wszystko ponownie, aż nie powstanie jednolita masa. 

Wyjmij patelnię i ustaw pod nią niską moc palnika. Czekaj, aż się rozgrzeje, a gdy będzie ciepła - wlej olej. Poczekaj chwilę, aż tłuszcz się rozgrzeje. Dużą łyżką nakładaj masę z cukinii. Jedna łyżka wystarczy na jednego placka. Po nałożeniu na patelnię lekko spłaszcz i nadaj kształtu daniu. Zwiększ ogień i smaż placki z cukinii ok. trzech minut z każdej strony (jeśli potrzeba, to krócej lub dłużej).

Placki z cukinii przełóż po usmażeniu na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru oleju. Podawaj bez dodatków lub ze śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, tzatziki czy koperkowym.

Co zrobić, żeby placki z cukinii się nie rozpadały?

Placki z cukinii powinny nie tylko pysznie smakować, ale być odpowiednio wyrobione. Sprawdź kilka ważnych kroków podczas przygotowania dania, które mogą wpłynąć na właściwą konsystencję.

Pierwszym problemem jest duża soczystość cukinii - gdy masa jest zbyt wilgotna, placki będą się rozpadać lub wyjdą mało puszyste. Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące? Przede wszystkim, po starciu warzywa poczekaj kilka minut i pozbądź się gromadzącego się nadmiaru wody. Możesz po prostu odlać płyn z miski albo przełożyć cukinię na sito i odstawić na chwilę. Pamiętaj jednak, żeby nie odciskać masy, bo musi być ona trochę mokra (żeby placki nie wyszły zbyt suche). Gdy wszystkie składniki będą już w naczyniu, musisz też dobrze je ze sobą połączyć. Baza na placki powinna być dobrze wyrobiona. 

Ponadto smaż jarskie placki na dobrze rozgrzanej patelni i na gorącym oleju - to sprawi, że nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu i nie staną się ciężkostrawne oraz gumowe. Do tego, im cieńsze placki zrobisz, tym powinny być bardziej chrupiące. Uważaj jednak, żeby ich nie przypalić.

Zainspiruj się także przepisami na placki z cukinii, którymi podzielili się nasi użytkownicy:

1. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Jak zrobić placki z cukinii? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowe placki z cukinii

 Domowe placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placuszki z cukinii

 Placuszki z cukinii Zobacz przepis

Placuszki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Placuszki z cukinii

 Placuszki z cukinii Zobacz przepis

Proste placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Kwitnienie cukinii. Dlaczego cukinia kwitnie, ale nie zawiązuje owoców? »

Apetyczny omlet z cukinii. Koniecznie dodaj do niego odrobinę tego sera »

Sos sycylijski do słoików. Uwielbiam ten zapach zaraz po otwarciu słoika »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół z kury wesołej.

Pyszny rosół z kury od gospodarza, ugotowany z warzywami podany z domowej rob...

Odsłon: 103

30 min
7
Dania główne Ciapkapusta

Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...

Odsłon: 4563

60 min
24
30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze śniadania dla sercowców. Sycą na długo i wzmacniają

Choroby sercowo-naczyniowe to plaga XXI wieku. Aby im zapobiegać i łagodzić ich objawy, należy wprowadzić zmiany w codziennych nawykach, zwłaszcza...

1
Informacje Nie tylko kompot i prażone do słoika. Nietypowe przetwory z jabłek na zimę

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które doskonale sprawdzają się zarówno w surowej postaci, jak i w domowych przetworach. Znamy je z tr...

4
Ewa gotuje Wegetariańska kuchnia Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 516. odcinku programu "Ewa Gotuje" zaproponowała widzom aż cztery pyszne przepisy. Na początku zaserwowała zupę-krem, potem wegetar...

5
Informacje Warstwowe sałatki na imprezę. Wyglądają apetycznie, smakują jeszcze lepiej

Warstwowe sałatki to gwiazdy każdej imprezy. Nie tylko zachwycają wyglądem, tworząc na stole kolorową mozaikę smaków, ale także urzekają swoją wyją...

7