Spis treści:
- Czym zabielić zupę?
- Czy zabielanie zupy jest zdrowe?
- Najlepsze sposoby na zabielanie i zagęszczenie zupy
- Czym zabiela zupę Magda Gessler?
Każda doświadczona gospodyni, z pewnością doskonale wie, jak zabielić zupę lub sos, by śmietana się nie zwarzyła. Kluczem do udanego dania jest jej zahartowanie. Wystarczy, że do osobnego naczynia dodasz śmietanę, a następnie powoli wlejesz kilka łyżek gorącego wywaru. Dokładnie wymieszasz, a następnie wlejesz do zupy lub sosu, cały czas energicznie mieszając. Taki zabieg uchroni twoje danie od nieestetycznych grudek.
Sprawdź także: Zupa na mocne kości i stłuszczoną wątrobę. Kobiety po 50. powinny jeść regularnie
Czym zabielić zupę?
Najchętniej do zabielania dań Polacy używają śmietany. Możesz także wykorzystać produkty takie jak: jogurt naturalny lub grecki, mleko, kefir, mleczko kokosowe, serek śmietankowy lub mascarpone. Wegetarianie i weganie mogą postawić również na napoje roślinne, np. mleko sojowe lub migdałowe.
Warto dobierać produkt, którym będziesz zabielać do smaku, jaki ma uzyskać danie. Kefir będzie świetnie sprawdzał się do chłodników lub zup na bazie owoców. Serek śmietankowy lub mascarpone, ze względu na gęstą konsystencję, będzie pasować do kremowych sosów, np. z dodatkiem sera, czy grzybów. Mleczko kokosowe to idealne dopełnienie dań azjatyckich. Natomiast jogurt i śmietana to klasyczne opcje idealne do domowych obiadów kuchni polskiej.
Czy zabielanie zupy jest zdrowe?
Oczywiście należy liczyć się z tym, że zabielanie zupy dostarczy ci dodatkowych kalorii. Jeśli poniesie nas z tłustą śmietaną lub serkiem mascarpone, pozornie dietetyczna zupa składająca się z samych warzyw nabierze dodatkowych kalorii, pochodzących w większości z tłuszczu. Trzy łyżki serka mascarpone będą miały około 300 kcal, natomiast trzy łyżki śmietany 18 proc. to około 140 kcal.
Warto pamiętać jednak, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego niektóre potrawy nie mogą obejść się bez śmietany. Jak zwykle najważniejszy jest złoty środek, zabielane zupy i sosy mogą pojawiać się na naszych talerzach, ważne, by takie dania serwować raz na jakiś czas. Nie można również zapominać o tym, by zawsze towarzyszyły im warzywa, które dostarczą ci witamin, minerałów i błonnika.
Najlepsze sposoby na zabielanie i zagęszczenie zupy
Aby dania nabrały aksamitnej konsystencji oraz uzyskały więcej smaku, najczęściej dodaje się śmietanę, jogurt, serek śmietankowy, mleko, czy ich roślinne odpowiedniki. Warto wiedzieć również, że do zagęszczenia zup i sosów możesz używać także, np. mąki. Wystarczy, że do śmietany dodasz dwie lub trzy łyżki mąki pszennej. Taki zabieg sprawi, że twoje danie będzie gęste i kremowe.
Niektóre gospodynie do śmietany dodają również jajko, a następnie dokładnie rozrabiają je trzepaczką lub widelcem. Tak przygotowaną mieszankę można zahartować kilkoma łyżkami wywaru i powoli dodać do gotującego się dania. Niektóre potrawy można zagęścić również serem. Parmezan, gorgonzola, cheddar lub mascarpone, takie dodatki sprawią, że danie nabierze dodatkowych walorów smakowych.
Czym zabiela zupę Magda Gessler?
Magda Gessler w swoich programach dostarcza nam nie tylko rozrywki, ale i wielu cennych kulinarnych rad. Według słynnej restauratorki do zabielania zup i sosów najlepiej sprawdzi się tłusta śmietana. Według pani Magdy produkty o mniejszej zawartości tłuszczu szybciej mogą ulec zwarzeniu, co wpłynie negatywnie na smak i konsystencję potrawy.
Chcesz przygotować pyszną zabielaną zupę? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Kukurydziana zupa krem
Zobacz przepisKukurydziana zupa krem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zupa krem z ziemniaków z mascarpone
Zobacz przepisZupa krem z ziemniaków z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa pomidorowa z mascarpone
Zobacz przepisZupa pomidorowa z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zupa krem z cukinii z fetą i mascarpone
Zobacz przepisZupa krem z cukinii z fetą i mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zacierkowa ze śmietaną
Zobacz przepisZacierkowa ze śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Zupa bananowa z mleczkiem kokosowym
Zobacz przepisZupa bananowa z mleczkiem kokosowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu
Zobacz przepisZupa z kurczakiem w azjatyckim stylu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »
Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »
Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »