Dania jednogarnkowe

Domowa zupa warzywna to doskonały pomysł na zdrowy i lekkostrawny obiad. Co ciekawe jeden składnik dodawany do zupy może być powodem do kulinarnych sporów. Część smakoszy nie wyobraża sobie zupy bez dodatku śmietany, w opozycji stoi natomiast grupa zwolenników klarownych wywarów. Czym najlepiej zabielać zupę? Sprawdź, jakie rozwiązanie proponuje znana restauratorka Magda Gessler.

Czym zabiela zupę Magda Gessler? | Fot.123RF/Picsel/ fot. EASTNEWS/Artur Zawadzki/REPORTER

Spis treści:

Każda doświadczona gospodyni, z pewnością doskonale wie, jak zabielić zupę lub sos, by śmietana się nie zwarzyła. Kluczem do udanego dania jest jej zahartowanie. Wystarczy, że do osobnego naczynia dodasz śmietanę, a następnie powoli wlejesz kilka łyżek gorącego wywaru. Dokładnie wymieszasz, a następnie wlejesz do zupy lub sosu, cały czas energicznie mieszając. Taki zabieg uchroni twoje danie od nieestetycznych grudek.

Sprawdź także: Zupa na mocne kości i stłuszczoną wątrobę. Kobiety po 50. powinny jeść regularnie

Czym zabielić zupę?

Najchętniej do zabielania dań Polacy używają śmietany. Możesz także wykorzystać produkty takie jak: jogurt naturalny lub grecki, mleko, kefir, mleczko kokosowe, serek śmietankowy lub mascarpone. Wegetarianie i weganie mogą postawić również na napoje roślinne, np. mleko sojowe lub migdałowe.

Warto dobierać produkt, którym będziesz zabielać do smaku, jaki ma uzyskać danie. Kefir będzie świetnie sprawdzał się do chłodników lub zup na bazie owoców. Serek śmietankowy lub mascarpone, ze względu na gęstą konsystencję, będzie pasować do kremowych sosów, np. z dodatkiem sera, czy grzybów. Mleczko kokosowe to idealne dopełnienie dań azjatyckich. Natomiast jogurt i śmietana to klasyczne opcje idealne do domowych obiadów kuchni polskiej.

Czy zabielanie zupy jest zdrowe?

Oczywiście należy liczyć się z tym, że zabielanie zupy dostarczy ci dodatkowych kalorii. Jeśli poniesie nas z tłustą śmietaną lub serkiem mascarpone, pozornie dietetyczna zupa składająca się z samych warzyw nabierze dodatkowych kalorii, pochodzących w większości z tłuszczu. Trzy łyżki serka mascarpone będą miały około 300 kcal, natomiast trzy łyżki śmietany 18 proc. to około 140 kcal. 

Warto pamiętać jednak, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego niektóre potrawy nie mogą obejść się bez śmietany. Jak zwykle najważniejszy jest złoty środek, zabielane zupy i sosy mogą pojawiać się na naszych talerzach, ważne, by takie dania serwować raz na jakiś czas. Nie można również zapominać o tym, by zawsze towarzyszyły im warzywa, które dostarczą ci witamin, minerałów i błonnika.

Najlepsze sposoby na zabielanie i zagęszczenie zupy

Aby dania nabrały aksamitnej konsystencji oraz uzyskały więcej smaku, najczęściej dodaje się śmietanę, jogurt, serek śmietankowy, mleko, czy ich roślinne odpowiedniki. Warto wiedzieć również, że do zagęszczenia zup i sosów możesz używać także, np. mąki. Wystarczy, że do śmietany dodasz dwie lub trzy łyżki mąki pszennej. Taki zabieg sprawi, że twoje danie będzie gęste i kremowe.

Niektóre gospodynie do śmietany dodają również jajko, a następnie dokładnie rozrabiają je trzepaczką lub widelcem. Tak przygotowaną mieszankę można zahartować kilkoma łyżkami wywaru i powoli dodać do gotującego się dania. Niektóre potrawy można zagęścić również serem. Parmezan, gorgonzola, cheddar lub mascarpone, takie dodatki sprawią, że danie nabierze dodatkowych walorów smakowych.

Czym zabiela zupę Magda Gessler?

Magda Gessler w swoich programach dostarcza nam nie tylko rozrywki, ale i wielu cennych kulinarnych rad. Według słynnej restauratorki do zabielania zup i sosów najlepiej sprawdzi się tłusta śmietana. Według pani Magdy produkty o mniejszej zawartości tłuszczu szybciej mogą ulec zwarzeniu, co wpłynie negatywnie na smak i konsystencję potrawy.

 Chcesz przygotować pyszną zabielaną zupę? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Barszcz zabielany

 Barszcz zabielany Zobacz przepis

Barszcz zabielany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kukurydziana zupa krem

 Kukurydziana zupa krem Zobacz przepis

Kukurydziana zupa krem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa krem z ziemniaków z mascarpone

 Zupa krem z ziemniaków z mascarpone Zobacz przepis

Zupa krem z ziemniaków z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa pomidorowa z mascarpone

 Zupa pomidorowa z mascarpone Zobacz przepis

Zupa pomidorowa z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa krem z cukinii z fetą i mascarpone

 Zupa krem z cukinii z fetą i mascarpone Zobacz przepis

Zupa krem z cukinii z fetą i mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chłodnik ogórkowy

 Chłodnik ogórkowy Zobacz przepis

Chłodnik ogórkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zacierkowa ze śmietaną

 Zacierkowa ze śmietaną Zobacz przepis

Zacierkowa ze śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chłodnik litewski

 Chłodnik litewski Zobacz przepis

Chłodnik litewski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa bananowa z mleczkiem kokosowym

 Zupa bananowa z mleczkiem kokosowym Zobacz przepis

Zupa bananowa z mleczkiem kokosowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu

 Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu Zobacz przepis

Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »

Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolki z tortilli

Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...

Odsłon: 2579

15 min
8
Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 692

30 min
9
Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 50119

60 min
70
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 2006

30 min
19

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

1
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0