Zapobiega nagłym skokom poziomu cukru. Dlaczego warto stosować ją do przetworów domowych na zimę?

Osoby, które mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru, muszą zwrócić szczególną uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Warto poznać również domowe sposoby, które pomagają zapobiec nagłym skokom poziomu cukru. Jednym z nich jest stosowanie pektyny, która dodana do domowych przetworów spowolni wzrost stężenia glukozy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Do przygotowania domowych dżemów, powideł i konfitur używa się owoców oraz cukru. Takie połączenie składników może spowodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Dlatego do domowych przetworów dodaję się pektynę, która dzięki swoim właściwościom żelującym nie tylko poprawi ich konsystencję, ale zapobiega nagłym skokom poziomu cukru.

Sprawdź także: Napój odchudzający, który spala tłuszcz. Ma tylko dwa składniki

Co to jest pektyna?

Pektyna to wielocukier, który występuje w owocach i niektórych warzywach. Jest ona niezwykle istotna dla wzrostu rośliny, ponieważ zabezpiecza je przed utratą wody oraz chroni przed drobnoustrojami. Najczęściej pektynę pozyskuje się z jabłek i cytrusów. Można znaleźć ją także w: gruszkach, morelach, śliwkach, winogronach, brzoskwiniach, a także w marchwi i cukinii.

Możesz bez problemu kupić ją w sklepie w postaci proszku o białym lub beżowym kolorze. Pektyna nie posiada zapachu, ma natomiast słodkawy smak.

Zastosowanie pektyny

Ma właściwości żelujące, stabilizujące i zagęszczające, wykorzystuje się ją do produkcji dżemów, marmolad, galaretek oraz nabiału, np. serka wiejskiego czy topionego. Doskonale sprawdzą się do przygotowania domowych przetworów na zimę.

Pektyny używa się również do produkcji wyrobów czekoladowych i kakaowych, ponieważ posiada właściwości glazurujące. Co więcej, pektyna potrafi ograniczać wchłanianie tłuszczu, podczas smażenia, dlatego bywa używana również do panierek.

Właściwości pektyny

Pektyna ma pozytywny wpływ na zdrowie. Spożywanie pektyny wpływa korzystnie na układ krwionośny, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz hamuje tempo wchłaniania się tłuszczów. Zapobiega miażdżycy. Co więcej, pektyny są również pomocne w procesie odchudzania. Wiążą spożyty pokarm w żołądku, dzięki czemu dłużej odczuwamy uczucie sytości.

Wszystkie osoby, które mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, powinny włączyć do swojej diety pektynę. Ponieważ skutecznie zapobiega gwałtownym skokom cukru. Dzieje się tak za sprawą jej zagęszczających i żelujących właściwości. Pektyna zwiększa  ilość śluzu w jelitach oraz sprawia, że glukoza staje się bardziej lepka, dzięki czemu jest wolniej przyswajana przez organizm. Stosowanie pektyny pomaga zapobiegać cukrzycy, insulinooporności, a także nadwadze.

Pektyna wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie jelit, zarówno w przypadku wystąpienia biegunek, jak i zaparć. Pomagają usuwać toksyny z organizmu oraz chroni przewód pokarmowy przed odkładaniem się złogów. Dodatkowo korzystnie wpływają na mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego.

Jak zrobić domową pektynę jabłkową?  

Przygotowanie domowej pektyny jest naprawdę proste, a do jej zrobienia wystarczą zaledwie dwa składniki. Będziesz potrzebować: kilogram jabłek lub odpadków z jabłek – świetnie sprawdzą się skórki, gniazda nasienne, pozostałości po zrobieniu soku jabłkowego, oraz 200 ml wody.

Do garnka wrzuć pokrojone jabłka (nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych) lub odpady z jabłek. Dolej wodę, gotuj przez około 20 minut, aż całość się zacznie wrzeć. Nie zapomnij, by w trakcie mieszać gotujące się jabłka, tak aby nic się nie przypaliło. Pozostaw do wystudzenia. Jabłkową masę połóż na sitko, a następnie połóż ją na garnek i poczekaj, aż cały płyn odcieknie. Może to potrwać kilka godzin. Następnie możesz przelać pektynę do słoików lub butelek oraz poddać je procesowi pasteryzacji.

Chcesz przygotować domowe przetwory na zimę? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

 

1. Konfitura z jabłek na zimę

 Konfitura z jabłek na zimę Zobacz przepis

Konfitura z jabłek na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dżem z dyni i jabłek

 Dżem z dyni i jabłek Zobacz przepis

Dżem z dyni i jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Konfitura z jabłek

 Konfitura z jabłek Zobacz przepis

Konfitura z jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dżem brzoskwiniowy

 Dżem brzoskwiniowy Zobacz przepis

Dżem brzoskwiniowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dżem z cukinii

 Dżem z cukinii Zobacz przepis

Dżem z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dżem pomarańczowy

 Dżem pomarańczowy Zobacz przepis

Dżem pomarańczowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dżem brzoskwiniowo – pomarańczowy

 Dżem brzoskwiniowo – pomarańczowy Zobacz przepis

Dżem brzoskwiniowo – pomarańczowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Dżem marchewkowo-pomarańczowy

 Dżem marchewkowo-pomarańczowy Zobacz przepis

Dżem marchewkowo-pomarańczowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Dżem morelowy z lawendą

 Dżem morelowy z lawendą Zobacz przepis

Dżem morelowy z lawendą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Domowa galaretka winogronowa

 Domowa galaretka winogronowa Zobacz przepis

Domowa galaretka winogronowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Reklama

Zobacz także:

Produkty, które obniżają poziom cukru. Dodaj do herbaty »

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »







Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32778

>60 min
62
Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 395

15 min
5
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 677

15 min
9
15 min
35

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4