Spis treści:
- Pestki słonecznika – wartości odżywcze
- Jakie właściwości zdrowotne mają pestki słonecznika?
- Czy słonecznik łuskany jest zdrowy?
- Pestki słonecznika – przeciwwskazania
- Pestki słonecznika – zastosowanie w kuchni
Podprażone na patelni pestki słonecznika to idealny dodatek do sałatek i makaronów. Z kolei słonecznik w łupinkach świetnie sprawdzi się na przykład jako przekąska do ulubionego filmu lub meczu. Można także posypać nimi domowe pieczywo lub dodać je do ciast i ciasteczek. Pestki słonecznika mają szerokie zastosowanie w kuchni, co więcej, warto zadbać o tym, aby znalazły się w twojej diecie, ponieważ świetnie wpływają na zdrowie organizmu. Sprawdź, jakie właściwości mają pestki słonecznika, czy istnieją przeciwwskazania do ich spożycia oraz jak zastosować je w kuchni.

Sprawdź także: Płaskurka – dlaczego warto włączyć ją do diety?
Pestki słonecznika – wartości odżywcze
W pestkach słonecznika kryje się sporo prozdrowotnych wartości. Przede wszystkim są źródłem zdrowych tłuszczów, zawierają również sporo białka. Znajdziesz w nich witaminę A, te z grypy B, C, D oraz E, a także minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk i sód. Ponadto obecne są w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, odpowiadają za prawidłową budowę błon komórkowych, wspierają układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz udaru.
Słonecznikowe nasiona zawierają także fitosterole oraz błonnik pokarmowy, dzięki czemu redukują stężenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo mają one niski indeks glikemiczny, dlatego bez obawy mogą być spożywane przez diabetyków. Warto jednak pamiętać, że pestki słonecznika pomimo tego, że są bardzo zdrowe, zawierają również sporo kalorii. W 100 g znajduje się ok. 584 kcal, dlatego nie należy z nimi przesadzać.
Jakie właściwości zdrowotne mają pestki słonecznika?
Jedzenie pestek słonecznika to świetny sposób na dostarczenie organizmowi witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witamina E, zwana również witaminą młodości, wpływa na kondycję skóry, ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ma także działanie antynowotworowe oraz przeciwstarzeniowe. Pomaga również utrzymać prawidłowy poziom hormonów. Warto wspomnieć również o tym, że jedzenie nasion słonecznika pozytywnie wpływa także na płodność.
Nasiona słonecznika korzystnie oddziałują na układ nerwowy, zawarty w nich magnez wspiera koncentrację, pomaga redukować stres, a także pozytywie wpływa na pracę mięśni oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Żelazo, które znajduje się w słoneczniku, pomaga zapobiegać anemii, natomiast potas wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, pomagając regulować ciśnienie krwi. Obecność wapnia wspiera zdrowie kości i zębów. Dodatkowo cynk korzystnie oddziałuje na układ immunologiczny, dzięki czemu zapobiega infekcjom, przeziębieniom i grypie.
Dodatkowy zawarty w nasionach słonecznika beta-sitosterol ma działanie przeciwnowotworowe. Słonecznik wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Jedzenie słonecznika będzie korzystne dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera on kwas foliowy, który wpływa na prawidłowy rozwój dziecka.
Czy słonecznik łuskany jest zdrowy?
Jedzenie słonecznika, zarówno tego wprost z kwiatu, jak i łuskanego to doskonałe uzupełnienie codziennej diety oraz wsparcie dla organizmu. Słonecznik łuksany może stanowić zdrowy dodatek do dań, pod warunkiem że nie zawiera zbędnych dodatków, takich jak sól, mieszanki przypraw i oleju palmowego oraz konserwantów.
Pestki słonecznika – przeciwwskazania
Czy słonecznik można jeść bez ograniczeń? Niestety nie. Zaleca się spożywanie ok. 30 g słonecznika w ciągu dnia. Taka porcja w zupełności wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na zawarte w nim substancje. Warto pamiętać, że nasiona słonecznika są dosyć kaloryczne, a zbyt duża ilość w diecie może przyczynić się do przybrania na wadze.
Dodatkowo na słonecznik powinny uważać osoby, u których występują alergie pokarmowe. Warto wspomnieć, że pestki słonecznika bez problemu mogą być jedzone przez kobiety w ciąży oraz te, które karmią piersią.
Pestki słonecznika – zastosowanie w kuchni
Zastanawiasz się, co można zrobić z pestek słonecznika? Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Może stanowić pyszny i chrupiący dodatek do sałatek, zup, makaronów, warzywnych potrawek czy pieczonych warzyw. Możesz dodać go do domowego pieczywa, a także wyczarować z niego pastę na kanapki, która będzie świetną alternatywą dla masła. Nasiona słonecznika sprawdzą się również w słodkich przepisach, możesz dodać go do ciast, ciasteczek, a także zrobić z nich domowe zdrowe batoniki lub tzw. kulki mocy.
Sprawdź, w jakich przepisach pestki słonecznika wykorzystali nasi użytkownicy.
1. Ciasto ze słonecznikiem

Ciasto ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Obazda ze słonecznikiem

Obazda ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ciasteczka ze słonecznikiem

Ciasteczka ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasto z toffie i słonecznikiem

Ciasto z toffie i słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Francuskie poduszeczki ze słonecznikiem

Francuskie poduszeczki ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pasta fasolowa ze słonecznikiem

Pasta fasolowa ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Szybkie bułeczki ze słonecznikiem

Szybkie bułeczki ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Chlebek pszenny ze słonecznikiem

Chlebek pszenny ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem

Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z prażonym słonecznikiem

Sałatka z prażonym słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem

Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »
Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »