Fot. 123RF/Picsel
Wbrew pozorom stworzenie dobrej nalewki nie należy do trudnych zadań i nie jest czasochłonne. Niektóre przepisy pozwalają na jej zrobienie w dosłownie kilka chwil. W zależności od receptury można ją pić po kilku: dniach, tygodniach lub nawet miesiącach. W większości przypadków im dłużej jest przechowywana, tym nabiera lepszego, bardziej intensywnego zapachu i smaku.
Jeśli chcesz zrobić smaczną nalewkę na święta - to najlepszy moment, aby się za to zabrać. Od czego najlepiej zacząć?

Wybór produktów
Na pierwszym miejscu warto pomyśleć o doborze odpowiednich składników, które nadadzą smak nalewce - mogą to być owoce lub inne produkty zawierające cukier. W lecie najczęściej wykorzystujemy jabłka, gruszki, wiśnie, maliny lub śliwki. W okresie jesienno-zimowym mogą nam do tego posłużyć cytrusy, które są dostępne w sklepach przez cały czas lub inne produkty tj.: przyprawy, korzenie oraz zioła.
Następnie warto się zastanowić nad doborem alkoholu. W przypadku świeżych owoców najlepiej wybrać ten o mocy do 60-70%. Wykonując napój z suszonych owoców, zawartość procentowa alkoholu nie powinna przekraczać 50. Może to być wódka lub rozcieńczony spirytus.
Przechowywanie i filtracja
Sporządzoną nalewkę najlepiej przetrzymywać szczelnie zamkniętą w zaciemnionym chłodnym miejscu. Jeśli wybierzemy przeźroczyste szkło i narazimy ją na działanie świata, możemy spowodować, że nasz napój straci swój kolor i smak.
W ostatnim etapie zajmij się filtracją. Możesz do tego użyć gęstego sita, gazy, płótna lub filtrów do kawy. Podczas tego procesu staraj się jak najmniej poruszać butelką, tak aby cały osad nie przedostał się do karafki lub butelki, z której będziesz serwować swój trunek.
Sprawdzone przepisy
Po zapoznaniu się z najważniejszymi poradami dotyczącymi przyrządzania nalewek możesz przystąpić do działania. W wyborze odpowiedniej receptury zainspiruj się propozycjami przygotowanymi przez naszych użytkowników:
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Idealna na spotkania w gronie najbliższych, wykonana ze składników, które jednoznacznie kojarzą się z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia.
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Trunek dla najbardziej wymagających podniebień, wykonany na bazie porteru o korzennym i miodowym posmaku. Niezbyt słodki. Można go pić już po kilku dniach.
Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Idealna dla wielbicieli prawdziwej kawy. Wystarczą zaledwie dwa tygodnie do uzyskania odpowiedniego smaku.
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Bardzo prosty przepis na nalewkę z wykorzystaniem miodu. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do zimowej rozgrzewającej herbaty.
Fot. Nikola2005 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Cytryny, grejpfrut i pomarańcze to trzy składniki, które nadadzą tej nalewce niepowtarzalnego aromatu. Nie wymaga długiego leżakowania, dlatego można ją pić już po kilku dniach od przygotowania.
6. Nalewka z orzechów laskowych
Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Propozycja dla prawdziwych koneserów. Niezwykle zdrowa, bo z wykorzystaniem orzechów laskowych, które zawierają sporą dawkę potasu i błonnika.
Fot. Bond777 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Chcąc wydobyć z jabłek to, co w nich najlepsze, należy użyć całych owoców wraz ze skórką i pestkami. Pozbądź się wyłącznie ogonków, pokrój owoce w ćwiartki, dodaj przyprawy i alkohol i czekaj na degustacje.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Z dyni możesz zrobić nie tylko pyszny krem lub deser, ale również nalewkę, która pomoże Ci wzmocnić odporność. Jej sekretem jest długie leżakowanie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Dobra na trawienie, działa przeciwzapalnie oraz jako afrodyzjak. Do jej przygotowania oprócz spirytusu będziesz potrzebować odrobinę koniaku, wody oraz przypraw.
Fot. kibi87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Trunek o czerwonobrunatnym zabawieniu i cudownym zapachu śliwek, cynamonu i goździków. Nie sposób mu się oprzeć.
Fot. Ewam45 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Niezwykle rozgrzewająca. Zawiera w sobie zaledwie 4 składniki: imbir, miód cytryny oraz alkohol. Prosty przepis, który zachwyci cię i twoich gości.